Mindre pengesummer kan du gi med viten om at beløpet ikke blir avkortet. <i>Foto: Per Ervland</i>
Mindre pengesummer kan du gi med viten om at beløpet ikke blir avkortet. Foto: Per ErvlandVis mer

Hvor mye kan du gi i gave?

Du kan selvfølgelig gi så mye du vil. Men hvor mye kan du gi barn eller barnebarn i gave uten at de må skatte av det?

Spørsmål fra leser

- Hvor mye kan jeg gi til barn og/eller barnebarn uten at de blir beskattet? spurte en leser oss. (Vi lar ham være anonym for ikke å ødelegge en eventuell overraskelse som kommer under treet.)

Skatt på gave

Du må opplyse om alle gaver på mer enn 10.000 kroner fra famillie på selvangivelsen. Om du må skatte eller ikke av dette beløpet avhenger av en rekke faktorer. For eksempel er såkalte leilighetsgaver, gaver til spesielle anledninger som jul, bursdag og bryllup, unntatt disse reglene.

Inntil en viss grense.

Hvor grensen går er imidlertid et skjønnsspørsmål. Hvor dyre gaver du kan gi, er avhengig av familliens økonomi. Det er altså forholdet mellom gavens størrelse og din inntekt/formue som legges til grunn når dette skal vurderes av skattemyndighetene. Gavens størrelse skal være rimelig i forhold til din økonomi.

Ifølge Skattebetalerforeningen vurderer Finansminister Kristin Halvorsen å sette et tak, men inntil videre, er det altså en skjønnsmessig vurdering.

Alternativer:

Dersom du skulle ønske å gi bort en sum som kan virke uforholdsmessig stor i forhold til din økonomiske situasjon,

 • Lov månedlig støtte til studenter
  Gir du bort mindre, månedlige summer til studenter er dette ikke skattepliktig for studenten, inntil en viss sum. Ifølge Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen kan det gjelde både bo/oppholdsutgifter (normalt basert på lånekassens satser. I 2006: ca kr 80.000) og utgifter til skolepenger med mer.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  Det er viktig at gaven utporsjoneres, for eksempel i månedelige overføringer.

 • Fribeløpet
  Går du med tanker om å gi bort et betydelig beløp, som ikke står i forhold til det som vil være vanlig ved slike anledninger, kan du vurdere å gi barn/barnebarn forskudd på arv. Dette er i utgangspunktet avgiftspliktig, men det er et fribeløp på 250.000 kroner fra hver forelder/besteforelder.

  Ved senere gaver, eller arv, som går over dette beløpet (til sammen) må mottaker da betale arveavgift fra første krone. Dette gjelder uansett antall år mellom første gave og senere gave/arv.

  Spørsmålet du da bør stille deg (eller mottaker) er når det å betale arveavgift vil svi minst.

  Formuesskatt

  En stor formue inn på konto rett før jul, vil et barn mest sannsynlig ikke rekke å bruke opp. De kan da risikere å måtte skatte av beløpet.

  Overfører du pengene etter nyttår, har mottaker et helt år på å plassere pengene et sted der de ikke vil "synes så godt", for eksempel investere i leilighet, i fonds...

 • Mer om reglene for formuesskatt kan du lese hvis du trykker her.


  Kilde: DinSide; Skattebetalerforeningen, Skatteetaten.