Hvor mye ekstra betaler du for emballasjen?

Vi har sjekket priser på frukt og grønt - med og uten emballasje.

<b>DYRERE:</b> Emballert frukt og grønt koster mer enn om du kjøper tilsvarende varer i løsvekt. Men emballasjen kan også gi lengre holdbarhet. Foto: BERIT B. NJARGA
DYRERE: Emballert frukt og grønt koster mer enn om du kjøper tilsvarende varer i løsvekt. Men emballasjen kan også gi lengre holdbarhet. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Familien Holms engasjement i sosiale medier førte nylig til at Bama nå skal slutte å selge purre innpakket i plast.

Men det er langt flere produkter enn purre som er bortimot umulig å få tak i, uten plastemballasje rundt.

Hvorfor er det slik - og er det mer lønnsomt å kjøpe varene i løsvekt?

Ja, viser vår prissjekk.

Dobbel pris

For å sjekke om den medfølgende emballasjen gir høyere priser på frukt og grønt, har vi tatt en tur i dagligvarebutikkene. Der har vi sammenlignet priser på produktene i løsvekt med ferdig innpakkede varer.

Å sjekke dette viste seg å være utfordrende, nettopp fordi det er vanskelig å finne tilsvarende produkter både innpakket i to lag plast, og i løsvekt. Vi fant tilslutt frem til seks eksempler på like produkter som vi kunne sammenlikne.

Ikke overraskende er produktene med emballasje dyrere - i samtlige seks tilfeller. Noen ganger koster de over dobbelt så mye per kilo.

Størst var prisforskjellen på chili. Men også nypoteter kostet langt mer i 1,5 kilos pose enn i løsvekt, selv om begge var fra samme opprinnelsesland.

I tabellen under kan du se samtlige priser vi har innhentet

Både stykkpriser og pris for produkter i flerpakninger, har vi regnet om til pris per kilo.

image: Hvor mye ekstra betaler du for emballasjen?


Hvor mye rogn er det egentlig i kaviaren?

Derfor er det dyrere

Vi har spurt Bama om årsaken til de relativt store prisforskjellene.

DOBBEL PRIS: Ingefær og chili er blant varene som koster langt mer når de er emballert, enn om du kjøper dem i løsvekt.  Foto: BERIT B. NJARGA
DOBBEL PRIS: Ingefær og chili er blant varene som koster langt mer når de er emballert, enn om du kjøper dem i løsvekt. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


Når det gjelder for eksempel chili og ingefær, forklarer informasjonssjef Hanne Linnert at dette er en liten produktgruppe med lav omløpshastighet, hvor de kjøper pakkede produkter fra de produsenter og leverandører som er mest konkurransedyktige.

- På pakkede produkter generelt, ligger det en ekstra kostnad knyttet til emballeringen, utsortering, i tillegg til om produktet er vasket eller skrelt. På mindre produktgrupper foregår pakking med manuelle operasjoner som medfører at produktet fremstår som dyre når prisen skal oppgis i kilo, sier Linnert til Dinside, og understreker at de vil lytte til signalene fra forbrukerne og se på mer forbrukervennlige løsninger på disse produktene.

500 prosent dyrere for ett og samme pålegg? Sjekk de store prisforskjellene

Gir bedre holdbarhet

I tillegg til prisforskjellene, er Dinsides erfaring etter å ha vært innom flere dagligvarebutikker, at en god del frukt og grønnsaker kun er å få kjøpt i større forpakninger og ikke i løsvekt.

Hanne Linnert sier at dette i hovedsak skyldes to ting:

At det er snakk om små produktgrupper med lav omløpshastighet, hvor det er et relativt stort svinn, og dessuten at emballasjen hindrer uttørring og forlenger holdbarheten, smaken og kvaliteten på produktet.

Hun understreker og at det er den enkelte kjedekunde som fastsetter sortimentet de ønsker å tilby sine lokale kunder.

Her er vårens dagligvarenyheter