Hvor grisk er du?

Penger og moral er ikke en motsetning. Se hva folk i USA svarer i pengemoral-undersøkelse.

Money Magazine har spurt 1.000 mennesker om deres syn på penger og moral.

Flørte deg opp i bedre jobb?

Du har blitt forespeilet en bedre stilling. Vil du flørte med sjefen eller noen andre som hjelper deg i mål? Svarer du ja, er du i mindretall. 89 prosent sier at de ikke ville vurdere å flørte. Enda flere, hele 94 prosent, mener det er uaktuelt å ligge med sjefen for en bedre stilling. Én prosent sier at de er i stand til det.

Les mer:
Slik blir du headhuntet

Din rike venn

Din venn har gjort det bra og etter en bedre middag på restaurant kommer regninga. Om du vil la ham ta regninga? Da er du i såfall i mindretall, for i USA svarte 87 prosent at de vil dele regninga heller enn å la den rike vennen betale. Money Magazines etikere sier at det å forvente at den rike betaler, er å forveksle vennskap med veldedighet.

Din rike, gamle mor

Det står godt til folks pengemoral.

Foto: Leigh Schinderl Foto: Leigh Schindler
Det står godt til folks pengemoral.

Foto: Leigh Schinderl Foto: Leigh Schindler Vis mer


Du er din mors eneste barn. Hun er 75 år, enke og har stort beløp i banken. Den siste tiden har hun begynt å gi penger til veldedige formål. Synes du dette er hennes valg ene og alene, er du på nett med 76 prosent. Bare to prosent av de spurte synes dette var urettferdig. Penge-etikerne er også på nett, med mindre det var far som hadde tjent pengene, og hans ønske var at du skulle ha pengene.

Låne ut penger til familien?

Hvor mye har du lånt ut til familiemedlemmer? I USA svarte 26 av respondentene at de hadde lånt ut fra 101-500 dollar (606-3.000 kroner), og 25 prosent sa at de hadde lånt ut 1.000-5.000 dollar (6.000-30.000 kroner). 27 prosent svarte at de ikke hadde fått pengene tilbake og dette skulle være et hint om at en skal bruke hjernen like mye som hjertet, når en låner ut penger.

Nyttig verktøy:
Så mye kan du låne

Arvekrangel

I arveoppgjøret er det alltid en som vil ha en større del av arven, det mente 39 av respondentene. Det burde være et godt insentiv til å sette deg godt inn i arverett.

Les mer:
Advokaten svarer deg på arvespørsmål
Slik unngår du arvekrangelen

Naboens gressklipper

Du låner naboens gressklipper til stadighet, også uten å spørre - noe han synes er helt greit. Imidlertid dør den mens du klipper plenen. Hvis du velger å tilby deg å betale halvparten, er du i selskap med 25 prosent av oss, men heldigvis vil 53 prosent tilby seg å betale hele reparasjonsregningen.

Les mer:
Her får du billigst gressklipper

Rappe penner på jobben?

Det store flertallet svarer at, ja, av og til har de rappet billige kontorrekvisita som post it-lapper og penner, på jobben. Tre prosent oppgir at det er noe de gjør jevnlig, mens 29 prosent sier at de aldri har tatt med seg slikt hjem fra jobben.

Les mer:
Nordmenn stjeler mest

Kilde: CNN

AKTUELT