Hvor godt passer du på deg selv?

Datatilsynet ber oss om å passe godt på lommeboken og personlige dokumenter.

<b>PERSONLIG:</B> Har du legitimasjon i lommeboken din? Da bør du spesielt godt vare på den. Et bankkort kan erstattes, men du får ikke like lett et nytt personnummer. Foto: Colourbox.com
PERSONLIG: Har du legitimasjon i lommeboken din? Da bør du spesielt godt vare på den. Et bankkort kan erstattes, men du får ikke like lett et nytt personnummer. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag, 28. januar, blir den internasjonale personverndagen markert over hele Europa. Dagen skal minne folk på hvor viktig det er å ta vare på personlig informasjon, som for eksempel fødselsnummer.

Datatilsynet og Norsk Senter for informasjonssikring (Norsis) markerer dagen ved å lansere en internasjonal utgave av den meget populære ID-testen. Testen består av et spørreskjema, som kartlegger hvor flink du er til å ta vare på dine personlige data.

Her kan du blant annet finne ut om lommeboken din er godt nok sikret, eller om du legger for mye informasjon om deg selv ut på sosiale nettsteder som Facebook.

Ta selvtesten her: Norsk utgave / Ny, engelsk utgave

Du får regningen

DinSide har de siste månedene skrevet mye om de mulige konsekvensene av å la personlig informasjon komme på avveie.

Blant annet har vi skrevet hvor forbløffende enkel det er for frekke svindlere å misbruke fødselsnummeret ditt til å tilegne seg produkter til en verdi av flere tusen kroner.


Gjennom Netcoms og Telenors nettbutikker kan ID-tyvene gå berserk med fødselsnummeret sitt, og bestille telefoner og datamaskiner - mens regningen blir sendt til din postkasse!

Du skal selvfølgelig ikke betale for varer du ikke har bestilt eller mottatt, men det vil uansett skape en del problemer og ekstraarbeid for deg.

Les mer om hvor lett det er å bli lurt

Ikke oppgi fødselsnummeret ukritisk

Derfor er det svært viktig at du ikke oppgir fødselsnummeret ditt dersom det ikke er ytterst nødvendig.

For eksempel har det vært en kjent sak at flere nettbutikker krever at du oppgir fødselsnummer før du får lov til å handle. Noe de ikke har lov til. For det er kun når en skal foreta et kredittkjøp som kan kvalifisere til kredittvurdering, at det er lov å innhente fødselsnummer.

‐ Hvis det er snakk om betaling via avbetaling og virksomheten må gjennomføre en
kredittsjekk av kunden, kan fødselsnummer avkreves. Men da skal kundens fødselsnummer slettes umiddelbart etter at kredittsjekken er gjennomført, er den klare beskjeden fra Stein Erik Vetland i Datatilsynet.

Foreløpig er ikke ID-tyveri et svært stort problem i Norge, men Datatilsynet er redd for at problemet kan komme til å eskalere.

- ID-tyveri er ikke et problem vi sliter med i Norge, men vi er redde for en kraftig økning. I USA for eksempel, så vi en tidobling i antall ID-tyveri i løpet av en seksårsperiode, har avdelingsdirektør Leif T. Aanensen i Datatilsynet uttalt til DinSide.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!