Det spiller ikke så stor rolle om fisken er to dager eller nesten to uker gammel. De fleste smaker ikke forskjell likevel. Foto: PantherMedia /
Det spiller ikke så stor rolle om fisken er to dager eller nesten to uker gammel. De fleste smaker ikke forskjell likevel. Foto: PantherMedia / Vis mer

Hvor gammel fisk vil du spise?

Undersøkelse viser at vi ikke smaker hvor gammel fisken er.

Vil du helst at fisken skal være blodfersk, sier du?

En undersøkelse gjennomført av forskere ved Nofima viser at nordmenn slett ikke er så kravstore til hvor fersk fisken er - i hvert fall når vi ikke vet hvor gammel fisken er når vi smaker på den. Da sier vi gjerne ja takk til fisk som er slaktet for to uker siden.

Så gammel fisk liker vi

DinSide har tidligere omtalt reglene for hva man kan kalle for fersk fisk. Har ikke fisken vært frosset, saltet eller bearbeidet på andre måter, er den fersk. Slik var også tilfellet med fisken vi fant på dagligvarebutikken, som ved utløpsdatoen var hele 17 dager gammel.

En Nofima-undersøkelse fra i sommer viser at det kanskje ikke er så farlig at det er gått mange dager siden fisken ble fanget eller slaktet. Nofima-forsker Jens Østli og hans kolleger inviterte over 400 fiskekunder i supermarkeder til å svare på hvor mange dager gammel fisk de vil kjøpe.

Her svarte bare 15 prosent at de ville kjøpe fisk som var mer enn fire dager gammel.

Da de derimot lot 300 fiskekunder smake på seks tilberedte torskebiter med ulik fangstdato, var resultatet et ganske annet.

Flertallet syntes fisk helt opp til 13 dager etter fangstdagen smakte så godt at de ville ha kjøpt den.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv 15 dager etter fangstdatoen sa hver tredje kunde at de ville ha kjøpt fisken, men der sa det også stopp for de fleste, skriver forskning.no.

Les også: Denne fisken bør du ikke spise for ofte!

Vanskelig å vurdere for forbrukerne

Ifølge Jens Østli ved Nofima er det ikke bare fangstdato som avgjør om fisken er god. Faktorer som årstid, fiskeredskap, oppbevaringstemperatur og håndtering påvirker og kvaliteten. Dette gjør det ekstra vanskelig for en forbruker å vurdere kvaliteten på fisken.

– Min personlige mening er at forbrukerne ikke har mulighet til å gjøre en objektiv vurdering av fiskekvalitet - det er vanskelig nok for de som er drevne, sier Østli.

Da nofima gjennomførte undersøkelsen, var det dessuten mange som sa de frykter å bli syk av å spise to uker gammel fisk. Men det er lite å frykte.

– Ved varmetilberedning av fisk som ikke har vært frossen, er det lite ved den som kan gjøre deg syk, påpeker han.

Samtidig vil han anbefale frossenfisk, som mange undervurderer.

- Den er fryst på et svært gunstig tidspunkt, og innfrysningsprosessen den har vært gjennom er mye bedre enn den du får til i fryseren din, sier han.

Les også: Slik holder maten seg lenge - sjekk triksene!