<strong><b>VANN, MED SMAK:</strong> </B>Noen kaller det «veldig tynn saft», mens bransjens begrep er «vann med smak». Hvor denne smaken kommer fra, vil ingen fortelle oss. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
VANN, MED SMAK: Noen kaller det «veldig tynn saft», mens bransjens begrep er «vann med smak». Hvor denne smaken kommer fra, vil ingen fortelle oss. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Hvor får vann med smak smaken sin fra?

«Naturlig smak av mango» trenger ikke å bety mango.

Publisert
Sist oppdatert

Mat og drikke som selges i Norge må oppgi ingrediensene sine. På den måten skal du kunne vite hva du putter i deg. Men mye er likevel strengt hemmelig.

På svært mange matvarer vil du nemlig finne «aroma». Dette er ikke én bestemt ingrediens, men som oftest mange stoffer i små kvanta, som er tilsatt for å gi bestemte smaker.

Og matinformasjonsforskriften gir produsentene lov til å holde de bestemte aromastoffene hemmelige, og bare oppgi samlebetegnelsen «aroma».

Ett av produktene som bruker aroma i stor stil, er vann med smak, som det reklameres hardt for denne sommeren.

- I dag står vann med smak for cirka halvparten av vannsalget vårt, sier kommunikasjonsrådgiver Nils Gunnar Nirisrud i Ringnes til Dinside.

Dinside ba produsentene fortelle oss nøyaktig hva som skjuler seg bak aromabegrepet på flaskene deres, så du kan vite hva du drikker. Det gikk ikke spesielt bra.

LES OGSÅ: - Jeg synes «aroma» er juks. Vi har rett til å vite hva vi spiser!

<strong><b>HEMMELIG:</strong> </B>Mango og guava-smaken i Bonaqua. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
HEMMELIG: Mango og guava-smaken i Bonaqua. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis merBonaqua

Ingredienser i Bonaquas «Mango-Guava»:
«Naturlig mineralvann, fruktose, surhetsregulerende middel (sitronsyre), aromaer, konserveringsmidler (E202, E211)»

Vil du vite hva vannets aroma er? (Avsluttet)
Ja, jeg vil vite hva jeg drikker(88%) 4991
Nei, jeg bryr meg ikke(12%) 678
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- I Bonaqua Mango Guava kommer smaken fra naturlige aromaer, med innhold fra de to plantene, sier kommunikasjonsdirektør Per Hynne i Coca-Cola Enterprises Norway til Dinside.

Men aromaen består altså ikke bare av mango og guava. Hva annet som skjuler seg bak aroma-begrepet vil ikke Hynne ut med.

- Vi kan ikke oppgi detaljene i sammensetningen av konkurransemessige årsaker.

LES OGSÅ: Vi spurte matgigantene hva «aroma» betydde, bare én ville svare oss

<strong><b>HEMMELIG:</strong></b> Limesmaken i Farris. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
HEMMELIG: Limesmaken i Farris. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis merFarris

Ingredienser i Farris' «Naturlig smak av lime»:
«Naturlig mineralvann tilsatt naturlig aroma og kullsyre»

- Naturlig aroma inneholder kun naturlige aromastoffer og/eller aromapreparater, i tråd med Mattilsynets definisjon på naturlig aroma, forteller kommunikasjonsrådgiver Nils Gunnar Nirisrud i Ringnes.

Hva disse aromastoffene «og/eller aromapreparatene» består av, vil altså ikke Farris røpe.

Mattilsynets definisjon på et naturlig aromastoff, som Nirisrud viser til, krever blant annet at «de aromagivende bestanddelene utelukkende (eller minst 95 prosent) er av naturlig opprinnelse. Resterende 5 prosent skal også være fra naturlig kilde.»

LES OGSÅ: Hva er «naturidentisk aroma»? Ikke er det naturlig, og ikke er det lovlig

<strong><b>HEMMELIG:</strong> </B>Ferskensmaken i Imsdal. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
HEMMELIG: Ferskensmaken i Imsdal. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis merImsdal

Ingredienser i Imsdals «Smak av fersken»:
«Kildevann, fruktekstrakt, syre (sitronsyre), naturlig aroma, konserveringsmiddel (kaliumsorbat, natriumbenzoat)»

<strong><B>MANGOMYSTERIE:</strong> </b>Imsdals mangovann annonseres med mangobiter og lovnad om naturlig mangosmak. Men om den inneholder mango, vil ikke produsenten ut med.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
MANGOMYSTERIE: Imsdals mangovann annonseres med mangobiter og lovnad om naturlig mangosmak. Men om den inneholder mango, vil ikke produsenten ut med. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


- Imsdal Mango og Imsdal Fersken inneholder naturlig aroma med smak av henholdsvis mango og fersken, i tillegg til et fruktekstrakt for å skape en rundere smak, sier kommunikasjonsrådgiver Nils Gunnar Nirisrud i Ringnes, som ikke vil gi flere detaljer.

- Dere reklamerer nå for Imsdal Mango med bilder av mango flytende i vann, og påstanden «med naturlig smak av mango». Men inneholder den faktisk mango?

- Hvordan den naturlige aromaen er fremstilt er en del av resepten for produktene, og dette er konkurransesensitiv informasjon vi ikke ønsker å kommentere i detalj, svarer Nirisrud, som ikke vil kommentere om hverken fruktekstraktet eller aromaen har det spor mango i seg.

- Synes dere reklamene deres står i stil med innholdet i vannflaska?

- Ja, det er vann med naturlig smak av mango.

LES OGSÅ: Avslør matjuks på ditt eget kjøkken – slik leser du ingredienslister

<strong><b>HEMMELIG:</strong> </B>Eplesmaken i Olden. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
HEMMELIG: Eplesmaken i Olden. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis merOlden

Ingredienser i Oldens «Eple»:
«Naturlig mineralvann tilsatt kullsyre, fruktose, surhetsregulerende middel (sitronsyre), naturlig aroma, konserveringsmidler (kaliumsorbat, natriumbenzoat)»

- Hvis vi hadde hatt mer enn 95 prosent eple i Olden Eple-aromaen, kunne vi skrevet «naturlig aroma fra eple». Men aromaen vi benytter i Olden Eple inneholder også andre naturlige komponenter. Vi benytter derfor begrepet «naturlig aroma», sier kommunikasjonsansvarlig Anette Karlsen i Hansa Borg Bryggerier.

Hva de resterende fem prosentene består av? Du gjettet det: Hemmelig.

- For Olden Sitron inneholder aromaen i den mer enn 95 prosent sitron, og vi benytter derfor begrepet «naturlig aroma fra sitron», fortsetter Karlsen.

LES OGSÅ: Se hva «vann med juice»-brusene faktisk består av

Er det greit at vannprodusentene ikke vil oppgi hva du drikker? Si din mening under!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer