Hvor får du mest for feriepengene?

I år kan det bli dyrt å feriere i våre naboland.

<b>REISE HIT?</b> Den danske og svenske krona blir ikke spesielt billig for nordmenn i sommer. Foto: ALL OVER PRESS
REISE HIT? Den danske og svenske krona blir ikke spesielt billig for nordmenn i sommer. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svært mange nordmenn ferierer i våre nærmeste naboland, men i år er det ikke sikkert dette vil være det smarteste valget - om man tar utgangspunkt i valutakursene.

Nordea Markets tror på en svært dyr svensk krone i sommer. Også den danske krona er blitt sterkere enn den norske krona, etter å ha ligget jevnt med norsk krone til og med mai i fjor.

>> Her får du varsel om kursendringene

Her blir kursen gunstig

Generelt anslår Camilla Viland i DNB Markets at den norske krona vil styrke seg noe i tiden fremover. Men den vil ikke bli fullt så sterk som i fjorårets sommermåneder.

Dette betyr at de regner med en kurs på rundt 8,20 for euro i juni i år. I dag koster 1 euro omkring 8,34 kroner.

Også dollaren vil fortsette å være billig i sommer.

Fortsatt billig å dra til USA

- Dollaren har ligget mye på fem-tallet de siste årene, og i juni tror vi kursen vil bli på rundt 5,94 kroner per dollar, sier Viland.

STABIL: Skal du til USA i sommer, kan du glede deg over at dollaren fortsatt er billig.  Foto: ALLOVER
STABIL: Skal du til USA i sommer, kan du glede deg over at dollaren fortsatt er billig. Foto: ALLOVER Vis mer


Når det gjelder britiske pund, er dagens kurs på 10 kroner per pund, og takket være en noe sterkere krone fremover, fremover, forventer DNB Markets et pund vil koste omkring 9,88 kroner i juni i år.

Dyr Sverige-ferie

Den svenske krona ligger ifølge Viland på den dyre siden, og selv med en sterkere norsk krone koster det mer enn «normalt» å reise til Sverige. DinSide har tidligere påpekt at harryhandelen er mye mindre gunstig på grunn av den siste tidens høye kurs.

- Normalt svinger den svenske kronekursen mellom 80 og 90 norske per 100 svenske, men nå ligger kursen på cirka 93 kroner. I juni forventer vi en kurs på rundt 91 kroner, sier Viland.

Nordeas valutaprognoser fra torsdagens morgenrapport, viser at de anslår en langt dyrere svensk krone enn DNB. Om tre måneder anslår de at den svenske kronekursen vil ligge på rundt 96,6 norske per 100 svenske kroner.

Men hva er bakgrunnen for at de forventer en såpass «dyr» svensk krone?

- Det er først og fremst fordi vi har et sterkt syn på svensk økonomi. På samme tid tror vi norsk økonomi vil vokse mindre enn konsensus oppfatning og Norges Bank vil holde renten uendret de neste to årene, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

Han viser til deres siste makrorapport, som blant annet sier at den økonomiske veksten i Sverige vil overgå veksten i andre land, deriblant Euro-landene.

Stockholm dyrere enn København?

Jevnlig publiserer FOREX Bank sin storbyindeks, som viser prisnivået for populære byer verden over. Her sammenligner de kostnader på vanlige ferieutgifter med prisnivået i Oslo.

HER BLIR DET DYRT: Det spås at Stockholm blir spesielt dyr for nordmenn i sommer.  Foto: ALLOVER
HER BLIR DET DYRT: Det spås at Stockholm blir spesielt dyr for nordmenn i sommer. Foto: ALLOVER Vis mer


I deres ferske storbyindeks kommer Stockholm ut med et høyere prisnivå enn København.

Når det gjelder den danske krona, som lå jevnt med norsk krone for et år tilbake, ligger nå på rundt 112 norske kroner per 100 danske.

Den danske krona er ifølge Viland bundet opp mot euroen, dermed anslår DNB Markets en valutakurs på rundt 110 norske per 100 danske i juni i år.

Les mer om valuta på DinSide