Hvor er rentetoppen?

Det er usikkert om rentetoppen er nådd, sier Handelsbanken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Handelsbanken Capital Markets utelukker ikke at rentetoppen er nådd, og at Norges Bank ikke kommer til å sette opp styringsrenta i løpet av det neste året.

Børs banker bolig

Ikke skråsikre

Økonomene tror at rentetoppen i Norge blir på 5,25 prosent, 0,25 prosentpoeng over dagens nivå, men utelukker ikke at Norges Bank dropper helt å sette opp styringsrenta i løpet det kommende året.

- Faktisk ser vi heller ikke bort fra muligheten for at Norges Bank lar den siste rentehevingen være, slik at rentetoppen blir på dagens nivå, skriver Handelsbanken i sin konjunkturrapport som ble lagt fram tirsdag.

Handelsbanken tror ikke på så veldig mange flere rentehopp. Illustrasjon: Per Ervland
Handelsbanken tror ikke på så veldig mange flere rentehopp. Illustrasjon: Per Ervland Vis mer


- Vi tror ikke at Norges Bank hever renta på rentemøtet neste onsdag. Årets siste rentemøte er i desember, og da kan det ha kommet nye data som gjør at renteøkningen igjen blir utsatt til vinteren. Innen den tid er det ikke sikkert at det blir noe av renteøkningen i det hele tatt, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken.

I dag ligger styringsrenta på 5 prosent. Norges Bank har tidligere sagt at renta skal opp til 5,75 prosent, men på rentemøtet onsdag i neste uke vil sentralbanksjefen komme med en ny pengepolitisk rapport, der rentebanen kan bli justert.

Renten kan bli høyere

- Uro påvirker Norge

Handelsbankens økonomer mener at høstens uro på det internasjonale kredittmarkedet og en sterk krone vil dempe prisstigningen. De mener at Norges Bank i for liten grad ser de indirekte påvirkningene på norsk økonomi.

- Vi tror finansuroen vil føre til varig høye finansieringskostnader også i Norge, noe som vil dempe bedrifts- og næringslivsinvesteringer. Dette, sammen med avmatningen i det norske boligmarkedet, vil bremse den stigende innenlandske inflasjonen, heter det i rapporten.

Fall i boligprisene

Boligprisene har falt de siste månedene, og Handelsbanken tror at de vil falle ytterligere, uten at de vil oppgi noen prognose for hvor stort fallet kan bli.

- Vi ser at det er et rekordhøyt utbud av boliger på finn.no, og at omsetningstiden har blitt lenger, sier seniorøkonom Ylva Søvik.

Dette er signaler som kan tyde på et fortsatt fall i boligprisene. I tillegg trekker Søvik fram at sårbarheten hos husholdningene er blitt større, blant annet ved at det stadig blir flere låntakere med avdragsfrihet og med 100 prosent finansiering av bolig.

- Men usikkerheten blir oppveid av høyt inntektsnivå og høy sysselsetting, sier Søvik.

Les mer om bank & finans: