Illustrasjonsbilde. Foto: Synne Hellum Marschhäuser
Illustrasjonsbilde. Foto: Synne Hellum MarschhäuserVis mer

Hvor ekkelt er det?

Bare godt, eller russisk godterullett?

Vi vet at du tenker på hva du putter i munnen, men i hvilken grad? Mange av oss er skeptisk til melk som går ut samme dag, eller ketchup som går ut om en uke (dette fordi den i utgangspunktet har så lang holdbarhet).

Men har du tenkt på hva du putter i smågodtposen?

"Frambud av uemballerte baker- og sukkervarer for selvbetjening innebærer en risiko for at disse kan tilføres helsefarlig smittestoff," skrev Mattilsynet i et brev til matbutikker og bakerier i region Trondheim i 2006. De skrev brevet fordi de ønsket at butikkene skulle utbedre sine rutiner i forhold til uemballert godteri og bakverk.

Les også: Prisen er viktigere enn innholdet

Flere faktorer ved smågodtet gjør oss skeptiske, selv om vi titt og ofte fyller opp papirposen med krokodiller, melkepletter, skumputer og karamellfudge. Vi har bedt Mattilsynet, ved seksjonssjef Solveig Almaas, og Candy King, ved daglig leder Trygve Nielsen, svare på våre bekymringer.

 • Datostemplingen er på boksen, og (naturligvis) ikke på godtet. Vil betjeningen da merke at godteriet har gått ut på dato?
 • Mattilsynet (Ved Solveig Almaas): - Smågodtet er ikke vurdert som lettbedervelig, og har i utgangspunktet god holdbarhet. Boksene skal inneholde et fast produkt, slik at det er enkelt å følge med på datomerkingen. Ofte fylles det vel fra toppen, sånn at det skal rulleres, og det er vel lagt opp til påfylling i topp og uttak i bunn, sier Almaas.

  Candy King (Ved Trygve Nielsen): - Det er vi som fyller på og tar bestilling. Vi bestiller og ser på ordre, det blir ikke sendt ut varer som går ut på dato. Hvis godterier som skal være myke har blitt harde, så kaster vi det, sier Nielsen.

 • Det er ikke sjelden at man får harde/seige/svette eller tørre godterier, nesten uavhengig av hvor man handler. Er det farlig?
 • Candy King: - Det er ikke farlig. Men hvis godteriet opplever ekstreme forhold, som en utrolig varm sommerdag, kan det bli ekkelt. Det er det vi som følger med på, sier Nielsen.

 • Smågodttyvene bruker antageligvis IKKE spade, for og si det sånn.
 • Mattilsynet (i brevet til butikkene i region Trondheim): Det skal svært få bakterier/virus til for å gi sykdom. Med noe mangelfull toaletthygiene kan smittete personer ha nok smittestoff på hender til at de kan overføre smitte til andre. Smitte overføres derfor lett ved direkte eller indirekte personkontakt.

  Candy King:- Dette diskuterer vi med næringsmiddeltilsynet. Det blir ikke nødvendigvis bakterier selv om noen stikker hånda nedi, fordi det er sukkervarer. Derfor har vi ikke problemer med bakterier. Vi har holdt på i ti år, og foreløpig ikke funnet bakterier i våre produkter, fordi sukkeret ikke tiltrekker seg bakterier, sier Nielsen.

  Les også: Denne matbutikken er billigst

 • Blir de faste beholderne vasket? Vi snakker selvfølgelig om de beholderne som ikke består av eskene fra for eksempel Nidar og lignende. (Fordi disse automatisk blir byttet ut når de er tomme.
 • Mattilsynet: - Butikken selv skal følge med på renhold og rutiner i forhold til smågodtet. Hvis det virker rotete eller møkkete går det an å si i fra. Jeg tviler på at noen av boksene blir vasket daglig, men tror det kan være noen få som gjør det, sier Almaas.

  Candy King: - Dette kommer an på butikkens størrelse og omløpshastighet. Vi besøker butikkene fra en gang i måned til en gang i uka, og da har vi ansvar for rengjøring, sier Nielsen.

  Les også: Tastaturet kan gjøre deg syk

 • Bør boksen ha lokk, i tilfelle forbipasserende nyser, eller lignende?
 • Smågodt

  Er du redd for å bli matforgiftet av godteriet? (Avsluttet)
  Nei, det ofrer jeg ikke en tanke.(61%) 303
  Litt. Derfor unngår jeg godteriet som ser gammelt ut.(22%) 109
  Ja, jeg kjøper ikke smågodt.(17%) 87
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


  Mattilsynet: - Vi har bedt butikkene ordne sånn at det er lokk på godteriboksene, slik at boksen lukker seg automatisk når kunden har forsynt seg. Vi liker ikke de store pallene med smågodt, som gjerne dukker opp som smågodt-kampanjer. Når det ikke er lokk, kan folk bøye og strekke seg over. Det er ikke alltid Mattilsynet rekker å kommentere eller stoppe det, fordi kampanjene sjelden varer lenge av gangen, sier Almaas.

  Candy King: - Vi har lokk på alle våre stativ, og det er selvfølgelig der for hygienes skyld. Med lokk unngår vi at bøss kommer nedi eller at noen stikker hånda nedi. Lokket går automatisk igjen etter at det er åpnet, sier Nielsen.

  - Det viktigste er at butikken har et forhold til det de driver med, har en rutine for renhold, og er obs på at de også driver med smågodt. Hvis det ser guffent ut, da kan det være at rutinene har sviktet, sier Almaas i Mattilsynet.

  Les også: Denne kampanjen er ulovlig

  I brevet til butikkene fra 2006 pekte Mattilsynet spesielt på faren for alvorlig oppkast og diarésykdom, og eventuell fare for smittespredning. De pekte også på at smittebærere ikke nødvendigvis ville vise symptomer, men allikevel være smittefarlige.

  Mattilsynet foreslo videre at smågodthyllene ikke skulle være tilgjengelig for småbarn, at bakervarer skulle oppbevares i lukkede beholdere, med klyper tilgjengelig. De ønsket også at "salgsinnredningene skulle plasseres i nærheten av kassene", slik at betjeningen kunne holde et øye med dem.

  - Har du noen form for allergi, ville jeg ikke spist smågodt. Du vet ikke om skjeen har vært i nærheten i nøtter, men ellers ingen fare, sier Nielsen i Candy King.