Hvor dyrt blir MP3?

NYHET: EU-kommisjonen etterforsker nå om de store plateselskapene misbruker sin markedsmakt til "kuppe" musikk på nettet.

EU frykter at nedlastbar musikk mot betaling blir konsentrert på for få store selskaper, og at vi får monopolliknende tilstander.

Også de små

Konsekvensene kan bli begrenset utvalg og høye priser.

Mario Monti, konkurransedirektøren i EU, ser faren ved at "de fem store" i musikkbransjen samler all makt under sine veldige vinger og holder mindre og uavhengige selskaper utenfor.

- Forbrukernes interesser er åpenbare: Vi skal ha betalingstjenester for musikk på nettet, men de må være drevet at ulike typer selskaper, sier Monti til den engelske avisa The Guardian.

"De fem store" er Sony, Time Warner, BMG, EMI og Vivendi Universal.

Profitt

Plateselskapene vil tjene penger. Det er bakgrunnen til at gratistjenesten Napster nå blir betalingstjeneste.

At tre milliarder låter ble lastet ned på det meste gjennom Napster, forteller oss at det kan være vanvittige pengesummer å tjene for selskapene.

Napster blir nå en del av betalingstjenesten MusicNet, som eies av gigantene RealNetworks, AOL Time Warner, Bertelsmanns BMG og EMI.

Til sommeren

Sony og Vivendi Universal jobber på sin side med å bygge opp tjenesten Duet.

Nyhetsbyrået Reuters meldte mandag at en distribusjonsavtale mellom selskapene og Microsoft er på trappene. Fra før har de en liknende avtale med portalen Yahoo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen av tjenestene er lansert ennå, men ryktene forteller at MusicNet vil være online i løpet av sommermånedene.