På landet er himmelen alltid grå. Eller?<i> Foto: Per Ervland.</i>
På landet er himmelen alltid grå. Eller? Foto: Per Ervland.Vis mer

Hvor byråkratisk er du?

Ikke før er verdikommisjonen nesten glemt, slår AS Norge til med nok et nytt råd vi ikke helt tror på før vi får se det: Bolystrådet. Bo-lyst-rådet. Smak på den.

Fra by-lyst til bo-lyst

Bolystrådet er et råd, som er opprettet for at unge, staute nordmenn med mot i bryst og vett i panne skal få lyst til å bo på landet. I bygde-Norge. By og land går ikke hand i hand.

Fredag kunne vi lese i Dagens Næringsliv at riksluring Odd Nordstoga (hvert supperåd, sin visesanger) synes bygd og land blir forfordelt for storebror byen når det fremstilles på nasjonalt TV. Bygde-Norge blir alltid fremstilt i grått og trist regnvær, mens byen blir assosiert med caffe latte.

Det er jo klart det er så enkelt: Vi vil ha caffe latte. Ikke regn.

Hvor mange råd trenger vi?

Vi begynte å tenke. Hvor mange råd finnes det? Hvor mange kommisjoner? Hvor mange etater, departementer, nemder og sær(e) organer? Vi har gravd litt. Ikke mye. Men nok til at vi fant ut hvor lite vi egentlig vet.

Utfordringen går nå til deg: Hvor mye kan du om det norske byråkratiet? På instansplan? Dagens test er forholdsvis enkel, men du skal nok se at vi har nok stoff til å lage en byråkratitest i uken, minst, de neste 10 årene.

Før vi slipper deg løs på denne (og foreløpig vår eneste) byråkratitest, har vi en enkel bønn, vi lurer på om dere kan hjelpe oss å fremsi, sånn en gang iblant, i det stille: Vær så snill, la ikke the Economist få høre om bolystrådet!

Beklager – dette element er ikke lenger tilgjengelig.


Supperåd. Særorgan. Verdikommisjon. Det finnes et råd, utvalg, organ eller en instans for alt. Foto: Tom Denham
Supperåd. Særorgan. Verdikommisjon. Det finnes et råd, utvalg, organ eller en instans for alt. Foto: Tom Denham Vis mer