Hvor bra fungerer mCASH?

Vi har prøvd mobilbetalingstjenesten som lover deg 50 kroner gratis.

<b>PÅ HUGGET: </b>mCASH kommer med store ord på store reklameplakater i disse dager. Dinside har prøvd tjenesten for å se om de holder vann.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
PÅ HUGGET: mCASH kommer med store ord på store reklameplakater i disse dager. Dinside har prøvd tjenesten for å se om de holder vann. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du har sikkert sett reklamene. Hvor mobilbetalingstjenesten mCASH tilbyr 50 kroner bare du laster ned appen deres.

Kanskje du har sett reklamefilmen, også. Hvor det hevdes at du kan la lommeboka ligge igjen hjemme, bare du har med mobilen.

Men har vi virkelig kommet så langt med mobilbetaling at telefonen er alt vi trenger?

Nei, absolutt ikke, mener vi i Dinside.

Her er reklamefilmens mange påstander, hvorfor vi mener disse ikke holder vann og hva mCASH tenker om sin egen tjeneste.


#1: «mCASH er trygt koblet til bankkonto og kredittkort.»

Etter å ha lastet ned appen og opprettet en bruker, med alt fra adresse til fødselsnummer, kan du koble til Visa eller Mastercard-kort. Dette går smertefritt.

Men for å koble til bankkontoen din, noe du må for å få penger «ut av appen», må vi gjennom en smertefull prosess på vår Android-telefon. Appen anbefaler å identifisere deg med BankID, noe det viser seg at du . Så du må laste ned BankID-appen og finne frem kodebrikken din, også.

Dessverre ser det ut til at BankID-appen og mCASH-appen har et kjølig vennskap. Selv måtte vi nemlig vente i 20 minutter før vi fikk det til.

Vi ble sendt frem og tilbake i det som først så ut til å være en uendelig løkke, som mange andre brukere og journalister også har opplevd.

- Dette er et problem vi er klar over og som vi jobber med å løse. Vi venter på en oppdatering fra BankID, som kommer snart og vil gjøre denne prosessen mer smidig. Og vi har en bedre løsning på plass snart for koblingen mellom Android og BankID, forteller markedssjef Jørgen Riiser i mCASH til Dindide.

50-lappen får du ikke på egen bankkonto før alt dette er på plass. Inntil da er den mest som en rabatt på fremtidige kjøp å regne.

BankID 2.0 skroter Java – bransjen redd for at folk blir skuffa

FEIL: Slike BankID-problemer i mCASH er vi ikke alene om å oppleve på Android-telefonen vår.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
FEIL: Slike BankID-problemer i mCASH er vi ikke alene om å oppleve på Android-telefonen vår. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


#2: «Med alt på ett sted, kan du endelig la lommeboka bli igjen hjemme.»

Dette er i våre øyne bare tull, og det må nødvendigvis mCASH være smertelig klar over.

Som du snart skal se, er bruksområdene nemlig svært begrenset.

#3: «Med mCASH er det tryggere, og enklere, å betale. Uansett hvor du er.»

Igjen: Bare tull. Hvor du befinner deg spiller i aller høyeste grad noen rolle.

Det har faktisk alt å si.

#4: «Betal med mobilen der du pleier å handle.»

Hele tre ganger påstår reklamen at mCASH fungerer overalt, og hele tre ganger må vi gjenta: Dette stemmer ikke.


Her er saken: mCASH kan brukes til betaling i butikk og nettbutikk, i stedet for bankkort. Men da må butikken støtte mCASH. Foreløpig tilbyr kun Burger King fysisk mCASH-betaling, i tillegg til en håndfull nettbutikker.

- Teknologien for å betjene alle kanaler er på plass, men for at dette skal fungere forutsetter det naturligvis at teknologien til mCASH blir tatt i bruk. Videoen på hjemmesiden vår er en generell illustrasjon av hvordan teknologien fungerer, både for den som skal kjøpe med mCASH og for den som skal drive butikk og bruke mCASH, sier Riise i mCASH.

Dinside skrev om mCASH tilbake i 2008 – da var det snakk om at langt større aktører ville støtte tjenesten

#5: «Bruk mCASH for å betale til venner. Tast mottakers telefonnummer, så kommer pengene trygt frem på noen sekunder.»

Joda: Skylder du kameraten din en hundrelapp, og han har mCASH fra før, kan du overføre pengene på noen sekunder. Men de aller fleste kamerater har ikke mCASH fra før, og overføringen kan fort ta en halvtime.

TRYGG: Mottar du en slik tekstmelding, er det ikke spam. Det er en venn som har begynt å bruke mCASH.  Foto: BERIT NJARGA
TRYGG: Mottar du en slik tekstmelding, er det ikke spam. Det er en venn som har begynt å bruke mCASH. Foto: BERIT NJARGA Vis mer


mCASH-appen lar deg «overføre» penger til alle i telefonlisten din, og skiller ikke mellom mCASH-brukere og alle andre. Men ikke-mCASH-brukere får ingen penger når du «overfører», bare en tekstmelding som for bevisste Dinside-lesere raskt vil kunne se ut som et klassisk phishing-forsøk.

Meldingen forteller dem å laste ned appen, hvorpå de må registrere en bruker som i seg selv mottar pengene. Men vil de bruke pengene utenfor appen, må de registrere bankkontoen sin, også.

Reklameplakater skryter av at du kan sende penger til «hvem du vil», uavhengig av om de er mCASH-brukere, like enkelt som å sende en tekstmelding. En sannhet som altså har kraftige modifikasjoner.

- I den siste versjonen av appen er det langt enklere å registrere seg og få tilgang til pengene som overføres, via en såkalt «vennebetaling», sier Riise.

#6: Skandiabanken tester ut kontaktløs betaling uten PIN-kode

ALTERNATIV: Slik ser det ut om nettbutikken støtter mCASH.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
ALTERNATIV: Slik ser det ut om nettbutikken støtter mCASH. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


#6: «Å betale med mobilen på nett er enkelt. Bare skann koden, og la mCASH ordne resten.»

På de få nettstedene som støtter mCASH, kan du velge å betale via mobilappen.

Du får da en QR-kode på skjermen som skannes i appen, og betalingen vil skje gjennom appen i stedet for på PC-en. Ikke like enkelt som å betale med for eksempel PayPal, i våre øyne, men absolutt en grei løsning.

Bare synd vi ikke er spesielt ivrige kunder av hverken Interflora eller Euronics.

#7: «I appen finner du tilbud, butikker og spisesteder i nærheten.»

Du har trolig allerede en idé om hva vi skal si nå. For ja: Også her er mangelen på selskaper et problem.

Har du prøvd mCASH?

(Avsluttet)
Nei, vil ikke prøve(55%) 1298
Ja, men bruker det ikke (18%) 424
Nei, men skal prøve(16%) 382
Ja, og bruker det(11%) 262
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


I appens «Pop-up Store», som må letes frem i appens «tidslinje», kan vi i skrivende stund få Biotherm Roll-on til det som visstnok er en god pris, eller støtte Redd Barna. Eller en boksershorts fra Sportmann.no. Vi teller elleve tilbud totalt, inkludert veldedighet. Og vi befinner oss midt i Oslo sentrum.

Ikke at det ser ut til å ha noe å si hvor du befinner deg, da det kun er Burger King som lokker med fysisk mCASH-betaling. Ikke får vi appen til å vise oss veien heller, slik reklamefilmen sier den skal gjøre.

#8: «mCASH: Enkel og trygg mobilbetaling.»

Hvor trygt mCASH er, skal vi ikke begi oss ut på. Hvor enkelt det er, kommer helt an på deg. Er du storkunde hos en av de få butikkene som støtter mCASH foreløpig, og alle vennene dine er mCASH-brukere, kan det være et fint alternativ til bankkortet.

ENKLERE: Selv bruker vi heller mobilbanken for å overføre penger til venner. Så slipper de å registrere seg hos mCASH om de ikke ønsker det. Foto: BERIT NJARGA
ENKLERE: Selv bruker vi heller mobilbanken for å overføre penger til venner. Så slipper de å registrere seg hos mCASH om de ikke ønsker det. Foto: BERIT NJARGA Vis mer


Men for alle oss andre, høyst sannsynligvis deg også, er neppe mCASH enklere. Ikke ennå. Appen virker uferdig, og tjenesten lansert før den kan gi noen faktisk nytte.

Vi er usikre på hvor trist dette er. Selv bruker vi rundt fem sekunder på en kortbetaling eller betaling med PayPal. Og vi vil bruke minst like mye tid på å finne frem mobilen, låse opp skjermen, åpne og låse opp appen, skanne QR-koden og godta betalingen.

Og selv om det kan være trøblete med kontonumre når vi skal overføre penger til venner, kan vi nå gjøre dette ganske enkelt fra mobilen, rett til kontoen deres. Og slippe å holde pengene som gissel inntil vennene våre registrerer seg hos en bestemt tjeneste.

Hva synes du om mCASH? Har du prøvd? Stem over, og si din mening under!