Forskere fra Universitetet i Milano har undersøkt om ingrediensene i hvit- og rødvin forandret utfallet for rotter som fikk hjerteinfarkt.
Rotter som enten hadde spist ingrediensene i hvitvin eller i rødvin klarte seg mye bedre enn artsfrender som hadde fått sukkervann. Det var ingen forskjell mellom de to vintypene, melder forskning.no.
Teorien om at rødvin er sunt for hjertet, dukket første gang opp rundt 1992. Forskerne fant ut at det daglige glasset med rødvin, med antioksidanter som resveratrol og anthocyaniner, hadde positiv helsegevinst. Men disse stoffene sitter i skallet på vindruene, melder Science.
Og siden nettopp drueskallene blir fjernet før hvitvinproduksjonen starter, ble hvitvin stengt ute fra helserådene.I 2002 hevdet noen amerikanske forskere at hvitvin beskytter rottehjerter like godt som rødvin gjør, og undersøkelsen fra forskerne ved Universitetet i Milano bekrefter nå disse påstandene.
Konklusjonen deres, som står på trykk i Journal of Agricultural and Food Chemistry, er at druefruktkjøtt må inneholde fordelaktige stoffer, og at hele druen er bra for hjertet.Det hører med til historien at undersøkelsen delvis var sponset av vinindustrien.
(©NTB)
Mozon.no, 18.08.2006
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.