Hvitløk mot forkjølelse

Den kan stinke, ja. Men den er sunn som bare rakker'n! Hvitløk har blitt brukt i folkemedisinen siden urtiden. I Norden er den en populær kur for forkjølelse, og mange spiser den også for å forebygge hjerte- og karsykdommer.

Publisert
Sist oppdatert

Hvitløk mot forkjølelse

Den kan stinke, ja. Men den er sunn som bare rakker’n! Hvitløk har blitt brukt i folkemedisinen siden urtiden. I Norden er den en populær kur for forkjølelse, og mange spiser den også for å forebygge hjerte- og karsykdommer.

Studier viser at hvitløk virker allment styrkende på kroppen, reduserer kolesterolnivået og øker blodsirkulasjonen. Hvitløk bedrer også gjennomblødningen i hjertet, gjør åreveggene mindre klebrige og forebygge blodpropp og arteriosklerose.

I tillegg til verdifulle næringsstoffer er alliin den viktigste komponenten i hvitløk, sett både fra kulinarisk og helsemessig synsvinkel. Når hvitløk blir tygget og fordøyet, omdanner hvitløkens eget enzym, alliinase, stoffet alliin, som også finnes i hvitløken, til det viktige stoffet allicin. Deretter blir allicinet raskt spaltet til flere ulike svovelforbindelser. Det er disse svovelforbindelsene som gir hvitløken både de positive helsemessige egenskapene - og den karakteristiske lukten og smaken.

Hvitløk var forbudt

Man tror at hvitløken kommer fra ørkenen i Sibir. Nomadestammer tok løken til Egypt gjennom Lille-Asia videre til India og Øst-Asia, deretter til Europa. Man antar at kineserne var de første til å bruke hvitløk i medisinsk øyemed og at de gamle grekerne fulgte like etter. Også vikingene brukte hvitløk. De brukte den i maten, men også til å behandle sykdommer som oppsto på sjøreiser. Egypterne brukte hvitløk i mumifisering og begravde hvitløken sammen med de døde.

Buddhistene mente at løken hadde en positiv virkning på seksuell lyst - noe som første til at den var forbudt i flere hundre år.

Hvitløks-piller

Spiser du hvitløks-båter, er en passe dosering to-tre båter om dagen. Mer kan gi oppblåst mage. Det finnes flere hvitløks-piller på markedet, som er et godt alternativ til frisk hvitløk.

Hvitløksprodukter er i dag blant de reseptfrie bestselgerne i en rekke land.

Spiser du hvitløk-piller, pass på at hvitløkspillene inneholder alliin, og følg doseringen på pakken.

Det hvitløkspreparatet det er forsket mest på som selges i Norge er Kwai LI 111.

Kwai selges i mer enn 30 land og inneholder de samme stoffene og har den samme virkningen som frisk hvitløk. Produktet er produsert under strengeste kvalitetskontroll i Tyskland og garanterer standarisert innhold av alliin. En tablett om dagen er godt for hjertet, blodsirkulasjon, immunforsvaret og kolesterolet.

Populær smakstilsetning

De ulike variantene av løk er blant de mest populære smakstilsetningene i maten vår. Hvor kjære de er, framgår av det engelske og det franske ordet for løk, onion (engelsk) og oignon (fransk). Disse ordene kommer fra det latinske unio , som betyr stor perle . Det kinesiske ordet for løk betyr dessuten juvelen blant grønnsaker . Den hvitløk-duftende kinagressløken er en nesten daglig ingrediens i særlig det nord-kinesiske kjøkken.

Hvordan unngå lukt fra fersk hvitløk?

Å tygge en kvast persille skal være effektivt mot en skremmende hvitløksånde. Et annet tips er å svelge et fedd helt, uten å tygge, før man inntar et hvitløkskrydret måltid. Prøv det den som vil og tør!

Hvitløkstips

Hvitløksoliven
Knus hvitløksbåter og legg det sammen med olivenen i en glasskrukke med lokk. Hell olivenolje over. Olivenene bør få stå noen dager før servering, men holder seg til gjengjeld i lang tid.

Hvitløksolje
Til salat: Press hvitløk med en hvitløkspresse og tilsett den i en god olivenolje. La stå en halvtime før bruk.
Til dressing og steking: Bruk en mild olivenolje og tilsett knust hvitløk etter smak. Blandingen skal hvile noen dager og ristes litt før den er klar til bruk.

Hvitløkseddik
Hakk opp og mos noen hvitløksfedd. Kok opp halvparten av eddiken og hell den over hvitløken. Avkjøl og tilsett resten av eddiken. Hell det hele over på en flaske. La den stå noen uker og rist den daglig. Til slutt siles blandingen.

Hvitløkssmør
Bruk ca 2 fedd hvitløk til 100g smør. Smelt smøret og ha i hvitløken, presset. La stå på sterk varme noen minutter og tilsett gjerne en bunt hakket persille eller andre urter. Hell i en serveringsskål og sett til avkjøling.

Av Silje Stavik.
Tilrettelagt av Hege Eilertsen.
Mozon.no, oppdatert 11.10.02.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer