Hvitløk er hjertemedisin

Den gjør ikke akkurat underverker for ånden, men hvitløk er snadder for hjertet, ifølge en ny studie.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: COLOURBOX.COM
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den lille stinkbomben får nemlig blodårene til å slappe av, og dermed flyter blodet fint og fritt og hjertet trenger ikke jobbe så hardt. Nøkkelen til den positive effekten er et stoff som kalles allicin, ifølge forskere University of Alabama i USA.

- Vår forskning antyder at hvitløk i kostholdet er en veldig bra ting, sier hovedforfatter David Kraus.

Når allicin brytes ned i kroppen, skjer det reaksjoner som gjør at det dannes svovelholdige stoffer. Det er disse som har den positive effekten på blodårene.

Knus hvitløken for å få den beste virkningen:

Studien er publisert i det anerkjente tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: COLOURBOX.COM
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: COLOURBOX.COM Vis mer


Forebygger hjerteinfarkt
Forskerne har brukt rotter i studien. Etter at rottene hadde blitt badet i juice fra knust hvitløk, ble spenningen i blodårene deres redusert med hele 72 prosent.

Torbjørn Omland, professor i hjerte- og karsykdommer ved Universitetet i Oslo, påpeker at studien er dyreeksperimentell og dermed ikke automatisk kan overføres til mennesker.

- Men observasjonene er likevel spennende. De underbygger tidligere funn om at det kan finnes stoffer i hvitløk som kan forebygge mot både åreforkalkning, hjerteinfarkt og høyt blodtrykk, sier han.

Hvitløk er også effektivt mot forkjølelse. Les mer her:

Høyt blodtrykk over lengre tid er en av de viktigste risikofaktorene for hjerteinfarkt og hjerneslag, ifølge Omland. Det oppstår når blodårene trekker seg for mye sammen og på den måten øker motstanden for hjertet når det skal pumpe blodet rundt i kroppen. Hvitløken motvirker altså denne effekten, ifølge de amerikanske forskerne.

Les også: Hjerte- og karsykdom dreper flest

- Fiber og vektreduksjon viktigere
Også Vibeke Landaas, klinisk ernæringsfysiolog ved DinKost.no, kjenner til hvitløkens positive effekt på hjertet. Den er imidlertid veldig liten i forhold til effekten av visse livsstilsendringer, påpeker hun.

- Det viktigste man kan gjøre for å beskytte hjertet, er å gå ned i vekt dersom man er overvektig, bruke mykt fett framfor hardt fett og å få i seg rikelig med fiber fra frukt, grønnsaker og grovt brød. Men hvitløk kan absolutt være del av et hjertevennlig kosthold, sier Landaas til DinSide Helse.

Hun trekker også fram at hvitløk tidligere har vist seg å ha en blodfortynnende effekt, noe som også virker beskyttende i forhold til hjerte- og karsykdommer. Men store mengder hvitløk i form av kosttilskudd sammen med blodfortynnende midler kan være farlig, advarer Judy O’Sullivan, som er sykepleier ved British Heart Foundation.

- Men jeg tror ikke den blodfortynnende effekten er så sterk at man skal være redd for overdosering dersom man holder seg til hvitløk i original form. Det er vel grenser for hvor mange fedd vi putter i maten, sier Landaas.

Les også: Dette gjør deg til en stinkbombe

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!