KLARTE DU DET? Smilet til venstre er ekte, det til høyre er falskt. Prøv deg på flere bilder på <a target="_blank" href="http://www.videnskab.dk/content/dk/krop_sundhed/test_bliver_du_narret_af_et_falsk_smil">Videnskab.dk</a> og <a target="_blank" href="http://www.bbc.co.uk/science/humanbody/mind/surveys/smiles/">BBC.co.uk</a>. Foto: Videnskab.dk
KLARTE DU DET? Smilet til venstre er ekte, det til høyre er falskt. Prøv deg på flere bilder på Videnskab.dk og BBC.co.uk. Foto: Videnskab.dkVis mer

Hvilket smil er ekte?

Klarer du å avsløre falske glis?

De aller fleste av oss er overraskende dårlige til å skille falske smil fra ekte.

En av årsakene til dette er trolig at det er enklere å komme overens med andre personer, hvis vi ikke alltid vet hva de føler, skriver BBC.

På to nettsider kan du nå teste dine egne ferdigheter. Se hvor nederst i artikkelen.

Les også: Slik avslører du løgnere

Ulike hjernedeler i bruk

Selv om falske smil ofte er veldig like ekte glis, finnes det små forskjeller. Det er fordi vi bruker andre muskler som kontrolleres av andre deler av hjernen, ifølge bbc.co.uk.

Falske smil utføres når du selv ønsker det, fordi hjernesignalene som kontrollerer dem kommer fra den bevisste hjernedelen og får de store musklene i kinnene til å trekke seg sammen. Disse musklene - musculus zygomaticus major – strekker seg fra kinnbeinet til munnvikene.

Ekte smil derimot, styres av en annen hjernedel - nærmere sagt de hjerneområdene som behandler følelser - og skjer automatisk når folk kjenner glede.

Stem her!

Klarte du å se hvilket smil som var ekte (hovedbildet ovenfor)? (Avsluttet)
Ja - og jeg er MANN(52%) 1404
Ja - og jeg er KVINNE(39%) 1044
Nei - og jeg er MANN(5%) 140
Nei - og jeg er KVINNE(4%) 117
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Les også: Røntgen kan avsløre løgneren

Slik jukses det

Musklene som får kinnene til å heve seg - musculus orbicularis oculi og pars orbitalis ossis frontalis trekkes sammen, noe som også får øynene til å smalne.

Linjer rundt øynene kan også forekomme ved et intenst, falskt smil – og kinnene kan også heve seg – noe som får smilet til å virke mer ekte, skriver BBC.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Musikksmaken avslører - tror vi

Slik avsløres falske smil

Det finnes imidlertid noen få nøkkeltegn som kan røpe den som faker. For eksempel, når et smil er oppriktig, vil det tykke området mellom øyenbrynet og øyelokket bevege seg nedover og øyebrynene skråne noe.

Forskere skiller mellom ekte og falske smil ved å bruke noe som kalles for Facial Action Coding System (FACS), laget av Paul Ekman ved University of California og Wallace V. Friesen ved University of Kentucky.

Les også: Viser øynene avsky eller sinne?

Kvinner skal være flinkest, men…

- Noen er veldig flinke til å avkode de reelle signalene bak et ansiktsuttrykk, mens andre har problemer med det. Kvinner er litt flinkere enn menn. Men vi vet ikke hvorfor, sier seniorforsker Thomas Ramsøy ved Copenhagen Business School til Berlingske.dk.

I samarbeid med Videnskab.dk har Ramsøy testet ut hvor dyktige folk er til å avsløre falske glis. 26.000 dansker deltok i det store smileforsøket.

Funnene var imidlertid overraskende.

Resultatene viste nemlig at menn var flinkere enn kvinner, og unge bedre enn eldre, til å gjennomskue et falskt smil, skriver Videnskab.dk.

Les også: Ansiktet avslører sinnatagger

Prøv selv her

Videnskab.dk
Første del er en empatitest, deretter blir du vist seks bilder av ulike personer hvor du skal vurdere om smilet er ekte eller falskt. Ta testen her.

BBC.co.uk
Her får du se filmklipp av 20 personer som smiler (husk å trykke på play-knappen). Oppgi deretter om du tror smilet var oppriktig eller ikke. Ta testen her.

Les også: Ansiktet avslører deg