<b>Dette sier eksperten om tunfisk på boks:</b> - Det er bare snakk om få forandringer i forhold til den ferske varen. Du får like mye av de sunne omega-3 fettsyrene. Foto: Colourbox.com
Dette sier eksperten om tunfisk på boks: - Det er bare snakk om få forandringer i forhold til den ferske varen. Du får like mye av de sunne omega-3 fettsyrene. Foto: Colourbox.comVis mer

Hvilken av disse er sunnest?

Fisk som er fersk, eller fisk som er hermetisert? Her får du svaret.

De fleste har fått med seg at fisk er sunt og, og at den forebygger blant annet hjerte- og karsykdom, kreft og beinskjørhet. Og ikke bare det, barna dine blir også smartere av fisk.

Det er omega-3 fettsyrene som sørger for disse positive effektene. Likevel spiser ikke nordmenn nok fisk. Det anbefalte inntaket av omega3-fettsyrer vil langt på vei være dekket ved å spise to måltider fet fisk per uke. I gjennomsnitt spiser den norske befolkningen under ett måltid fet fisk i uka, ifølge Matportalen.no. Den feteste fisken inneholder størst mengder omega-3-fettsyrer.

Det er mange grunner til at fersk fet fisk ikke dukker opp på middagsbordet, og tidsklemma kan være en av dem. Da er spørsmålet om boksvarianten er et greit alternativ?

Er tunfisk på boks og makrell i tomat like bra som fersk fisk?

Visste du at omega-3 tilskudd og medisiner ikke alltid lar seg kombinere?

Ser ekkelt ut, men sunt!

Ja. Innholdet i fisk på boks, er sunt nok, forsikrer dansk ekspert.

- Det vil aldri være like sunt som ferskvare, fordi noen av de sunne fettstoffene endrer karakter. Men det er bare snakk om små forandringer i forhold til den ferske varen. Du får like mye av de sunne omega-3 fettsyrene, sier Karsten Olsen, som er lektor ved Insitut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hermetikk er absolutt en god måte å oppbevare ting på i lang tid, og derfor er det ingenting i veien for å spise fisk fra boks, sier han.

Men selv om det ikke er noe i veien for å spise fisk på boks, er det likevel én ulempe med denne fiskevarianten…

Her er supermatvarene du ikke spiser

Reagerer med luft

Ifølge Karsten Olsen vil fettet i boksen oksidere, altså reagere med luft, og det blir harskt. Da vil noen av den gode smaken i forhold til fersk fisk forsvinne, sier han, ifølge den danske vitenskapsportalen Videnskab.dk.

- Selv om det lukter fisk, kjenner man lukten av litt gammel fisk. Det er fordi fettstoffene oksiderer. Man får særlig denne lukten i makrell i tomat. Men det er en naturlig reaksjon, og det er grunnen til at man har fiskeolje i kapsler, sier Olsen.

Les også: Nøtter harskner også

Han legger til:

- Det er likevel ikke noe problem å spise fisk på boks, eller frossen fisk, for den saks skyld.

Så det er ingen argumenter mot å spise fisk på boks?

- Nei, overhodet ikke, avslutter Olsen.

Spis fisk på andre måter

Dette bekreftes også i en artikkel i Tidsskrift for Den norske legeforening:

- Vi kan få i oss fisk på andre måter enn gjennom å spise fisk til middag. Et godt alternativ er pålegg som sardiner, makrell i tomat eller tunfisk på boks. En skive daglig med slik pålegg erstatter et fiskemåltid i uken.

Denne artikkelen er basert på en artikkel som var publisert på DinSide Helse i juli 2009.