Nesten 500.000 nordmenn er nå innehaver av et "ekte" kredittkort.
Nesten 500.000 nordmenn er nå innehaver av et "ekte" kredittkort.Vis mer

Hver syvende nordmann har gullkort!

Ved utgangen av november har antall nordmenn med eksklusiv kredittkort, eller betalingskort som bransjen kaller dem, steget til hele 487.000. Det er mer enn hver syvende person - regnet ut fra antall selvangivelser i Norge.

Kampen om de lukrative kredittkort-kundene er i full gang. Det siste året har antall VISA Gold/Premier kredittkort økt med hele 98 prosent til 100 000 kredittkort. American Express har 77 000 kort. Diners er ledende med 160 000 kort, mens Eurocard Gold er nummer to med 150 000 kort.

Øverst i kortpyramiden

- Kjennetegnet for denne type kort er at kunden får opp til 45 dagers rentefri betalingsutsettelse på alle kjøp. Kortene er gratis i bruk og inneholder større kreditter enn kredittkort knyttet til bankkonti, opplyser markedssjef Sigbjørn Larsen i Europay Norge overfor DinSide.

Det finnes to typer kredittkort. Ett der du på forhånd har fått innvilget en kreditt fra banken på en egen bankkonto. Ved bruk av kortet belastes kontoen, men regning får du i posten én gang hver måned. Betaler du ikke det du skylder, løper en rente på mellom 15 og 20 prosent av utestående beløp. Dette må du betale ned med et minimumsbeløp hver måned.

Den andre og mer ekslusive typen kredittkort, er det bransjen kaller betalingskort med rentefri betalingsutsettelse. VISA Gold, Eurocard Gold, Diners og American Express er slike betalingskort. Her er det ikke en egen bankkonto knyttet til kortet. Når du handler, betaler kredittkortselskapet selgeren av produktet eller tjenesten du har kjøpt. Kortselskapet sender så deg regningen i ettertid. Denne skal du gjøre opp i sin helhet med én gang (det finnes muligheter også her for avbetaling).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Relativt nytt fenomen i Norge

- Skjeler man til utlandet, er kort med kreditt langt mer utbredt som betalingsmiddel enn det så langt har vært i Norge. I utlandet oppfattes VISA som et kredittkort, og ikke som et kort mot lønnskonto, som det hittil er blitt oppfattet som i Norge, sier Berglund.

Kredittkortene brukes oftere til større beløp enn ordinære lønnskontokort, og de brukes mer til reise og forretningsvirksomhet, og til hotell og restaurantoppgjør. Gjennomsnittlig beløp som brukes på kredittkortene er 1 300,- kroner mot 600,- kroner på lønnskontokort. Kortene er hos de fleste banker forbehold bankes beste kunder.