Hvem, hva, valuta?

Er det nå du skal kjøpe amerikanske dollar?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kronen har styrket seg betydelig i det siste, og merkbart mot dollaren. Er det tid for å risikere pengene dine i valutainvesteringer, eller er det det rene lottospillet?

Se også: Kort, kash eller kaos?

Bjørnekrefter

For hvor triller kronen egentlig i nærmeste fremtid? I tabellen nedenfor ses en oversikt over hvordan den norske kronen har utviklet seg i forhold til viktige valutaer det siste året.

Fra at kronen var ganske sterk mot alle valutaene 1. august i fjor, skjedde det en markant endring frem til midten av september, da den svekket seg betydelig. Siden det har den langsomt, men sikkert, styrket seg igjen. Og ikke minst den siste måneden har kronen fått bjørnekrefter.

Men også Euro, og danske og svenske kroner, har styrket seg i det siste. Derfor er styrkingen mest markant i forhold til amerikanske dollar. Og faktisk skal vi flere år tilbake, før vi sist så en så "svekket" dollar.

Er det så på tide å tømme sparegrisen og kjøpe dollar?

Valutakursutvikling 2006-2007
Valuta1/8-0613-14/9-061/6-0719/7-07
US Dollar6,206,616,045,73
Euro7,898,398,127,92
Danske kroner105,87112,60109,18106,54
Svenske kroner85,8590,9887,4586,51
Kilde: Nordeas valutakurser, elektronisk salg fra bank til kunde.
Vil bli sterkere

- I forhold til euro vil kursen nok ligge noe flatt en periode, men på ett års sikt regner vi med at kronen vil styrke seg ytterligere mot euro, til et nivå på cirka 7,75 kroner, sier sjeføkonom i Nordea, Erik Bruce.

Kronen har fått bjørnekrefter den siste måneden. Og det kan fortsette slik en stund til. Illustrasjon: Per Ervland.
Kronen har fått bjørnekrefter den siste måneden. Og det kan fortsette slik en stund til. Illustrasjon: Per Ervland. Vis mer


Ifølge Bruce skyldes den senere tids styrking av kronen mot euro at oljeprisen har vært høy, og at sentralbanksjefen har indikert at han vil gå fortere frem med renteøkninger enn hva som tidligere har vært signalisert.

- I forhold til dollaren er det litt annerledes. For den har generelt vært svak, og det vil vi nok også se en periode fremover. Men vi regner med at den vil nå bunnen i løpet av seks måneder, på rundt 5,50-5,50 kroner for en dollar. På ett års sikt venter vi en dollarkurs cirka som i dag, men på lenger sikt tror vi at den amerikanske økonomien vil styrke seg igjen.

Det er altså ikke tid for å spekulere i kjøp av amerikanske dollar ennå?

- Vi er ikke helt der ennå, for den kan bli svakere enn den er nå. Men på et tidspunkt vil bildet snu, avslutter Bruce.

Han venter videre at norske kroner vil styrke seg ytterligere mot danske, til en kurs på rundt 104. Svenske kroner vurderer han til å ville holde seg forholdsvis stabilt mot norske kroner.

Gjør kortet ferieklart!

Dra til USA

- Mot norske kroner tror vi at dollaren kan bli enda billigere, men det er stor usikkerhet knyttet til dette. Men vi tror likevel at vi begynner å se et bunn-nivå i forhold til både dollar og euro, sier Frank Jullum, sjeføkonom i Fokus Bank.

Du, en valutaspekulant?

Kunne du finne på å spekulere i valuta? (Avsluttet)
Ja(64%) 851
Nei(27%) 361
Vet ikke(8%) 111
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Han tror at dollaren kan bli 10-15 øre billigere over sommeren, men mener likevel at fundamentet i den amerikanske økonomien er for godt til at dollaren skal kollapse helt.

- På et halvt til ett års sikt tror vi at dollaren kan styrke seg igjen, og komme til å ligge rundt 6,10 kroner.

Da er det kanskje snart på tide å spekulere i dollar?

- Det er nok for stor usikkerhet i dette for privatpersoner. Men vi har anbefalt de av våre kunder som investerer i valuta, å ha sveitsiske franc og japanske yen, og det har vært lønnsomt. Vi anbefaler også disse å fortsette å sitte med disse valutaene en stund til.

- Privatpersoner vil jeg heller anbefale å dra til USA på ferie, ler Jullum avslutningsvis.

Jullum forventer at den svenske kronen vil holde seg stabilt i tiden fremover. Den danske kronen følger euroen, og kan dermed styrke seg enda litt mer på kort sikt.

Se også: Slik var valutasituasjonen i fjor høst.

Uansett: Om ikke man har tenkt seg å risikere sparepengene på valutakjøp, kan man i alle fall glede seg over at det er ganske mye billigere å dra på utenlandstur enn det var for bare ni måneder siden.

Mer om bank&finans:


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!