Hva tar postens konkurrenter?

Har du handlet DVD-filmer fra utenlandske nettbutikker? Da er sjansen stor for at du har irritert deg grenseløst over Postens "fortollingsgebyr" på 120 kroner. Men er egentlig Posten den dyreste speditøren? Vi har sett på prisene til FedEx og UPS

Postens gebyrøkning for å fortolle dine varer fra utlandet har satt sinnene i kok hos våre lesere. Gode eksempler på temperaturen i debatten finner du i diskusjonsgruppen her: Postens priser kveler netthandel fra utlandet!.

I følge Posten har arbeidet med de nye fortollingsrutinene påført dem kostnader som ikke dekkes av den portoen avsender i utlandet betaler. Regningen for dette veltes selvfølgelig over på deg.

Posten har økt prisen for å gjøre hele fortollingsjobben fra 80 til 120 kroner. Dette synes vi er mye, men i følge Line Fredriksen i Postens informasjonsavdeling, ligger de reelle utgiftene for Posten på rundt 200 kroner pr. forsendelse.

Posten i praksis

Når din pakke fra utlandet kommer til Norge, stoppes den altså på Postens godsterminal. Deretter får du et brev fra Posten, med informasjon om at sendingen har ankommet landet.

I brevet får du valget mellom to alternativer:

  • 1) Du kan la Posten gjennomføre fortollingen for deg, til 120 kroner, eller

  • 2) Du kan fortolle varer med en verdi på inntil 200 kroner selv - via Tollvesenets nettsider (Posten tar likevel 50 kroner) - eller du kan la en annen speditør gjøre jobben.
Etter at du har bestemt deg, må du sende brevet tilbake til Posten. I praksis vil dette si at leveringstiden, fra du bestiller til du får varen, forlenges kraftig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Filmene fra USA bruker fort en uke til Norge, så stanser Posten dem, de registreres, og det sendes ut en forespørsel til deg om hvordan du vil gjøre fortollingen - ny postgang. Etter å ha fylt ut brevet, må du returnere det igjen - ny postgang. Etter at alt er i orden blir pakken sendt til ditt nærmeste postkontor, som så sender deg en henteblankett - ny postgang.

Når henteblanketten kommer, må du karre deg til Postkontoret for å hente pakken. Er du heldig, får du gjort dette dagen etter, men i praksis er ikke alltid det så lett.

Vi har fått flere tilbakemeldinger fra lesere som sier at sendinger fra utlandet forsinkes med opp til tre uker, på grunn av Postens trege rutiner.

Kort fortalt er vi verken fornøyd med Postens priser eller leveringstider, og vi bestemte oss derfor for å se på fortollingsprisene hos Postens konkurrenter. Resultatet ser du i tabellen nedenfor.

Hva tar speditørene i spedisjonsgebyr?
 UPSFedExPosten
Spedisjonsgebyr:Fra 100.- til 150.-
avhengig av varens verdi
125.- Fast pris120.-
Ca. leveringstidExpress: 24t m/garanti
Expedited:3/5 dager
ca. 2 dager2-4 uker...
Prisene er cirkapriser. Innhentet per telefon fredag 14/4-2000


Fra en leser fikk vi også tilbakemelding om at Amazon.com bruker DHL, og at de bare tar 75 kroner i fortollingsgebyr.

UPS - dyr men rask

Det er liten tvil om at regningen blir langt større når du bestiller filmer via postens konkurrenter. Dette gjelder selv om de faktisk har lavere "fortollingsgebyr" enn posten.

Men de private speditørene tilbyr seg ikke å ta bare fortollingen for deg. Du må kjøpe alt hos dem også: Frakt fra utlandet, fortolling inn i landet og transport hjem til deg.

Og dette gjør de stort sett langt raskere enn Posten.

Du må altså vurdere hva du prioriterer, sluttpris eller rask leveringstid. Det er i hvert fall ganske behagelig å få din pakke levert på døra, enten det nå er på jobben eller hjemme.

Hva koster det hos UPS?
 UPS
Fra England
UPS
Fra Seattle - USA
1.Innen 24 t, m/leveringsgarantica. 473.-ca. 414.-
Spedisjonsgebyrca.100.-ca.100.-
Totaltca. 573.-ca. 514.-
   
2. Expeditedca. 519.-
Innen 3 døgn
ca.388.-
Innen 5 døgn
Spedisjonsgebyrca.100.-ca.100.-
Totaltca. 619.-ca. 488.-
Pakke med 2 DVD-filmer. Prisene er cirkapriser - inkl. moms. Innhentet per telefon fredag 14/4-2000

Fortollingsgebyret til UPS ligger mellom 100 og 150 kroner avhengig av gjenstandens verdi.