En sunn frokost bør inneholde både karbohydrater, proteiner og litt fett. Foto: Colourbox.com
En sunn frokost bør inneholde både karbohydrater, proteiner og litt fett. Foto: Colourbox.com Vis mer

Hva spiser du til frokost?

Så avgjørende er frokosten for vekten din.

Publisert
Sist oppdatert

Gjennom DinSides slankeskole gir vi hver dag denne uken tips til hvordan du kan gå ned i vekt.

I del 1 av slankeskolen handlet det om riktig kosthold, i del 2 handlet det om å bli slank med trening, i del 3 handlet det om å droppe slankekurene og i del 4 skrev vi om tenke smart for å gå ned i vekt.

Her kan du lese de første sakene:
Klar ferdig slank!
Slank med trening
Glem slankekurene
Tenk smart, gå ned i vekt

I dag handler det om å spise riktig frokost.

Dagens viktigste måltid

Spiser du frokost? (Avsluttet)
Ja, hver dag!(72%) 821
Noen ganger.(16%) 181
Nei, aldri.(12%) 133
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Viktig med gode matvaner

Gode matvaner er viktig for den som vil holde seg sunn og frisk. Dagens første måltid er viktig fordi den gir påfyll av energi til både kropp og hode etter en natts faste. Ved å spise frokost øker du yteevnen og konsentrasjonen din, og du setter i gang kroppens forbrenning igjen.

Britiske forskere har uttalt at en god frokost både kan forhindre overvekt og redusere nivåer av det farlige kolesterolet LDL.

Men ikke gjør som disse: Starter dagen med lakris

Sunnere hjerter

Forskerne ved Universitetet i Nottingham testet effekten av en god frokost på ti kvinner. De frivillige deltakerne skulle i to uker spise en sunn frokostblanding med lettmelk til frokost, etterfulgt av to uker uten frokost. Kvinnene spiste andre måltider som lunsj, middag og mellommåltider i hele perioden.

Tester av deltakerne viser at kolesterolet skyter i været på dagene uten frokost. Følsomheten for insulin ble også redusert, som betyr at det blir lettere å legge på seg ekstra vekt. Til sammen kan disse to faktorene ha stor betydning for et sunt hjerte- og karsystem.

Den engelske undersøkelsen er publisert fagmagasinet American Journal of Clinical Nutrition.

Dropp denne frokostblandingen

Småspiser uten frokost

Dårlig tid og liten matlyst på morgenen er en av grunnene til at mange dropper en skikkelig frokost. Men om du skipper måltidet for å gå ned i vekt, bør du vurdere strategien din på nytt.

Mye tyder nemlig på at det totale kaloriinntaket øker når du kommer sulten på jobb. Småspising og kaloririke søtsaker får det meste av skylda. Og når insulinet i tillegg er i ubalanse, blir det enda lettere å legge på seg noen ekstra kilo rundt magen.

Les også: Feitere uten frokost

Sunn frokost med fiber

Her er noen råd for en sunn frokost, som helst bør inneholde både karbohydrater, proteiner og litt fett:

  • Kornblandinger med hele korn og lite sukker er et flott morgenmåltid. Om du er usikker på hva frokostblandingen din inneholder bør du snu pakken og lese på innholdsdeklarasjonen. Om sukker nevnes som en av de første ingrediensene kan du være sikker på at dette er søte saker. Bland kornblandingen med lettmelk.
  • Amerikanske cornflakes og liknende produkter er som regel stinne av sukker, så vær obs på disse.
  • Lag din egen frokostblanding, som kan bestå av havregryn, hvetekli, hvetekim, puffet havre, puffet hvete, sesamfrø, solsikkekjerner, hakkede nøtter og tørket frukt. Rist kornene i en stekepanne.
  • Grovt brød eller grove knekkebrød er en fin kilde til karbohydrater. Proteiner får du fra pålegg (det bør være magert!) og melk, og fettet kommer fra litt margarin på brødet og fra pålegget.
  • Havregrøt med litt melk og lettsyltetøy, er også et fint alternativ.
  • Hvis du ikke er så sulten, kan du prøve å lage en smoothie. Bland alt du vil av frukt, for eksempel 2 dl. frosne jordbær og 1/2 frossen banan med 2 dl. youghurt naturell og 1 dl. appelisnjuice, og kjør alt i en hurtigmikser.
  • Unngå verstingene som loff, syltetøy og Honnikorn. Disse resulterer i en rask stigning av blodsukkeret, og deretter er raskt fall, og du vil føle deg uopplagt og småsulten.
I helgen skal det handle om at det er viktig å stresse ned, og spise fiber.

Først publisert på DinSide Helse i 2006.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer