Hva skjer med renten i dag?

Norges økonomer er uenige om renten skal opp eller ned, men tror den vil bli holdt uendret på dagens rentemøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag kl 14 vil Norges Bank nok en gang beslutte om styringsrenten skal opp, ned, eller stå på stedet hvil. De fleste makroøkonomene tror renten vil holdes uendret i dag, men fremtiden er langt mer usikker.

Sjeføkonom Stein Bruun i SEB spår at Norges Bank holder renten på 2 prosent på dagens rentemøte. Videre sier han til E24 at han tror de vil heve renten litt før årsskiftet.

- Renten skal ned

Men sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Gruppen forventer to rentekutt i høst. Han sier til E24 at renten vil bli holdt uendret på rentemøtet i dag, men at den skal ned to ganger før nyttår.

– Hvis vi skal komme tilbake til normale vekstrater i en verden som nå har veldig svak vekst, vil vi trenge flere rentekutt. Det er ingen krise, men vi er inne i en lavvekstperiode i norsk økonomi.

Sist Norges Bank satte ned styringsrenten var den 17. juni 2009 da den ble kuttet fra 1,50 til 1,25.

>>>Slik får du beste rente

Beste boliglånsrenter 1 million kroner
Beste boliglånserenter 2 millioner kroner

Seniorøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen tror ikke renten skal ned. Foto: First Securities
Seniorøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen tror ikke renten skal ned. Foto: First Securities Vis mer


- Blir der den er

Bjørn Roger Wilhelmsen, seniorøkonom i First Securities, er av dem som tror renten vil stå urørt helt frem til årsskiftet.

- Norges Bank kommer sikkert til å la renten være uendret i morgen. Jeg tror ikke hovedstyret vil diskutere et annet alternativ enn uendret rente, sier han til DinSide.

First Securities venter at renten holdes uendret frem til årsskiftet.

- Årsaken til det er at inflasjonen er lav og at inflasjonen sannsynligvis vil forbli lav en god stund fremover på grunn av svak økonomisk vekst i Norge det siste året, samt fallende importpriser påvirket av en nokså sterk handelsvektet kronekurs.

Wilhelmsen peker også på usikkerheten rundt utviklingen internasjonalt og tegn til svakere vekst i USA, Kina og Japan. Renteforventningene ute har også falt videre.

- Men på den annen side har finansmarkedene blitt litt mindre bekymret for Europa i det siste. Dessuten er det tegn til økt optimisme i norsk industri.

Samlet sett er det uansett ikke grunnlag for å heve renten nå eller i nær fremtid, mener Wilhelmsen, som tror første renteøkning vil komme i februar.

Få rentebeslutningen på DinSide kl 14.00