<b>KONKURSFARE?</b> Ifølge Dagbladet diskuterer moderselskapet Norwegian Air Shuttle (NAS) hvorvidt Norwegian Air Norway (NAN) skal slås konkurs. Det er NAN som flyr i Skandinavia. Her ser vi Bjørn Kjos ved en tidligere anledning. Foto: PER ERVLAND
KONKURSFARE? Ifølge Dagbladet diskuterer moderselskapet Norwegian Air Shuttle (NAS) hvorvidt Norwegian Air Norway (NAN) skal slås konkurs. Det er NAN som flyr i Skandinavia. Her ser vi Bjørn Kjos ved en tidligere anledning. Foto: PER ERVLAND Vis mer

Hva skjer med flybilletten ved en konkurs?

En konkurs er mye verre enn en streik.

Publisert
Sist oppdatert

Det er streik i Norwegian, og det er varslet en opptrapping av streiken fra onsdag. Ifølge en artikkel i Dagbladet, diskuteres det nå om hvorvidt deler av selskapet skal slås konkurs.

En konkurs rammer reisende mye hardere enn en streik.

- Det er ikke gøy hvis et flyselskap går konkurs. Mange blir påvirket og forbrukere kan oppleve å miste reisen og pengene, sier Ingeborg Flønes, direktør for Forbrukerservice i Forbrukerrådet til Dinside.

Norwegian er flere selskaper

Norwegian-konsernet består av morselskapet Norwegian Air Shuttle ASA (NAS) og dets hel- og deleide datterselskap i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Irland og Singapore.

NAS er morselskapet til selskapet som nå trues av konkurs, Norwegian Air Norway (NAN) - hvor de streikende pilotene er ansatt. Det er NAN som flyr i Skandinavia.

Det er foreløpig uklart hvorvidt man får en konkurs, og hvordan dette i så fall vil påvirke kundene.

LES OGSÅ: Dette har du krav på ved en flystreik

Som oftest får man ingen ting

Pengene tilbake? Slik gjør du:

Her forklarer forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea hvordan du går fram for å få pengene tilbake ved en eventuell konkurs:

- Har du kjøpt og betalt flyreisen direkte hos flyselskapet med kredittkort eller Visa-delen på bankkortet kan du få igjen pengene dine fra banken. Du må da fylle ut et kortreklamasjonsskjema, og legge ved en reisebekreftelse.

- Har du kjøpt flybilletten med online betaling direkte fra bankkonto (Bankaxess) må du melde inn kravet til konkursboet, eller eventuelt kontakte selskapet hvor du har reiseforsikring.

- Har du kjøpt reisen som en del av en pakkereise, eller via en formidler, må du ta direkte kontakt med selskapet som reisen er kjøpt hos for da er det Reisegarantifondet som eventuelt dekker utgiftene dine.


Du har mange rettigheter ved flyforsinkelser og kanselleringer som følge av en streik:

Hvis flyavgangen blir kansellert eller utsatt mer enn fem timer, kan du kreve pengene tilbake eller ny reise. I tillegg kan du ha rett på forpleining.

Ingeborg Flønes, direktør for Forbrukerservice i Forbrukerrådet. Foto: FORBRUKERRÅDET
Ingeborg Flønes, direktør for Forbrukerservice i Forbrukerrådet. Foto: FORBRUKERRÅDET Vis mer

Dette gjelder imidlertid ikke ved kanselleringer som følge av en konkurs.


- Har du kjøpt en pakkereise vil du være sikret mot konkurs gjennom reisegarantifondet. For vanlige flyreiser har du ikke samme sikkerhet, men bruker du kort vil du få tilbake pengene dine. Det gjelder om du både har betalt med debetkort og med kredittkort, sier Flønes.

- Ved betaling med kredittkort har du en lovfestet rett til å få pengene tilbake fra kredittyter. Ved betaling med et Visa debetkort, som ikke er kredittkort men som er et kort de fleste bruker, følger det av avtalevilkårene at man har den samme rettigheten, forklarer fagdirektør Jo Gjedrem i Forbrukerombudet.

I begge tilfellene retter du altså kravet til banken, eller kredittyter.

- Sitter du fast i utlandet ved en konkurs kan du i teorien kreve ekstra omkostninger dekket av konkursboet, men små krav kommer nederst på listen over hvem som har rett på verdiene som er igjen og som oftest får man ingen ting, sier Flønes videre.

Flere råd om hvordan du bruker kredittkort smart på reise.

Derfor er det verre med et «allianseløst» selskap som Norwegian

I motsetning til selskaper som eksempelvis SAS, er ikke Norwegian med i en allianse med andre flyselskaper. På samme måte som at det ikke er andre flyselskaper som kan frakte deg hjem dersom selskapet har problemer med å levere tjenesten, vil dette også ramme deg hardere ved en eventuell konkurs.

- Noen flyselskap har avtaler med andre flyselskap som kan hjelpe strandede kunder tilbake, men det er opp til avtalene flyselskapene har seg imellom. Norwegian er ikke med i noen allianse, slik at dette ikke er en problemstilling hvis den norske delen av selskapet skulle gå konkurs. På den annen side kan det hende at de utenlandske delene av Norwegian vil hjelpe de norske kundene, men det er neppe noe du som forbruker har rett på, forteller Flønes.

Bruk kort!

Vurderer du å kjøpe flybilletter nå, men vet ikke helt om du tør? Da er rådet å bruke kredittkort eller kjøpe pakkereise.

- Folk må vurdere selv om de vil kjøpte billett, eller ikke. Det var fare for konkurs i SAS for et par år siden, og nå er det Norwegian som man mener har problemer. Flybransjen er i omstilling for tiden og da er det godt å vite at man får tilbake pengene hvis man bruker rett type kort eller kjøper en pakkereise, sier Flønes.

Merk også at flere kredittkort gir gode rabatter av ulike slag.

Ingen hjelp fra reiseforsikringen

Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring, forteller at reiseforsikringen ikke omfatter tap, skade eller utgifter som direkte eller indirekte har sammenheng med streik, lockout eller annen form for arbeidskonflikt.

Merutgifter eller økonomisk tap på grunn av konkurs eller heller ikke omfattet. Det samme gjelder for reiseforsikringen som inngår i kredittkortet ditt: Det gjelder ikke om et flyselskap går konkurs.

Dette gjelder både innenlands og utelandsflyvninger.

NB: Det er ikke bare på fly du bør velge kredittkort

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer