Hva skjer: Ledighet og rente

Høyere ledighet og billigere lån kan bli konsekvensen av en langvarig krig.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Ifølge sjeføkonom Steinar Juel i Nordea vil en kortvarig krig bare ha små effekter.

- Kronen kan komme til å hoppe litt opp og ned, men renten vil bli minimalt påvirket. I praksis vil en kortvarig krig derfor ha liten innvirkning på folks privatøkonomi, sier Juel.

- Men tar det lang tid å avikle en krig, eller går det lang tid før det blir en avklaring på om det blir krig eller ikke, kan konsekvensene bli mye større. Det kan bli skikkelig usikkert for aksjemarkedet og bedriftene, og arbeidsledigheten kan gå opp, sier Juel.

Sterk krone

Han mener at kronen vil holde seg sterk ved en eventuell langvarig krig, og kanskje til og med styrke seg litt.

- En lang krig vil antagelig også bety at vi vil ligge an til en større rentenedgang enn tidligere ventet. Kort fortalt: Flere vil miste jobben, men lånene vil bli billigere. Både vondt og godt for folk flest, sier sjeføkonomen.

Are Slettan fra iMarkedet tror også at ledigheten kan gå opp dersom krigen blir lang.

- Etter at ledigheten først økte innen IT, medier og lignende, venter man nå økt ledighet innen eksportindustrien. Det vil forsterkes ved en usikker krigssituasjon internasjonalt, sier han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer