Bank og betaling

Hva skjer hvis du oppgir feil kontonummer?

Tastet feil kontonummer for betalinger eller utbetalinger? Bankene har sikkerhetssystemer som skal redde deg.

TASTET FEIL KONTONUMMER? Hva skjer egentlig dersom du taster feil kontonummer når du skal betale noen - eller noen skal betale deg? Foto: Shutterstock/NTB scanpix
TASTET FEIL KONTONUMMER? Hva skjer egentlig dersom du taster feil kontonummer når du skal betale noen - eller noen skal betale deg? Foto: Shutterstock/NTB scanpixVis mer

Oppgitt feil kontonummer til noen som skal betale deg penger?

Heldigvis har banken sikkerhetssystemer som skal minimere mulighetene for at en eventuell betaling til feil kontonummer skal gå igjennom.

Men noen ganger skjer det likevel at du slumper til å betale inn på et kontonummer som tilhører en ganske annen enn du mente å betale til.

Nettbanken vil avvise ugyldige kontonummer

Fagsjef for betaling i SpareBank1, Øystein Lysvik, sier til Dinside at det av og til skjer at en mottaker oppgir feil kontonummer, eller at den som betaler taster feil kontonummer.

Øystein Lysvik, fagsjef for betaling i SpareBank1.
Øystein Lysvik, fagsjef for betaling i SpareBank1. Vis mer

- For begge disse tilfellene gjelder følgende: Alle bankkontonummer er bygget opp med en intern sikkerhetssjekk, som medfører at tilfeldige feiltastinger på siffernivå gjør at nettbanken avviser kontonummer som et ugyldig nummer, forteller Lysvik.

Men han sier videre at det likevel kan hende at det feilaktige kontonummeret faktisk er et gyldig kontonummer som tilhører en tilfeldig mottaker.

- I slike tilfeller er det behov for tilleggsmekanismer som beskytter betaleren best mulig. Ved betaling av fakturaer til bedrifter er som oftest KID en del av informasjonen som skal følge transaksjonen. Betaling med feil KID vil bli avvist, og dette gir betaler en ekstra trygghet, sier Lysvik.

Hva hvis DU oppgir FEIL kontonummer?

Dersom du har tabbet deg ut og oppgitt feil kontonummer til noen som skal betale deg penger, kan du risikere at pengene du skulle hatt da går til noen andre.

- Ja, det kan skje, hvis det feilaktige kontonummeret likevel er et gyldig kontonummer som tilhører en tilfeldig person. Vår erfaring er imidlertid at dette skjer svært sjelden, sier Lysvik til Dinside.

Det er minst risiko for at en feilutbetaling skal skje fra et firma sammenliknet med fra en privatperson - ganske enkelt fordi det som oftest er to ulike personer som godkjenner en utbetaling fra et firma.

Dersom du skulle oppdage at du har oppgitt feil kontonummer til noen som skal betale deg penger, oppfordrer Lysvik deg til å kontakte vedkommende så snart som mulig og oppgi korrekt kontonummer.

- I tillegg bør du be betaleren om å ta kontakt med banken sin hvis betalingen allerede er utført til feil kontonummer, sier han.

- Formelt sett ikke bankens ansvar

Dersom tabben er din og en utbetaling har skjedd til et kontonummer som du har angitt feil, er det ifølge Lysvik ditt ansvar - og ikke egentlig bankens anliggende.

- Her har bankene i utgangspunktet ikke et formelt ansvar, basert på at avsenders bank faktisk har utført oppdraget slik det er gitt fra betalers side, poengterer Lysvik.

- Men bankene som har vært involvert i transaksjonen bør likevel kunne bistå avsenderen og mottakeren i å løse saken, det vil si «hente» tilbake pengene fra feil mottaker, fortsetter han.

Også Sbanken skriver på sine nettsider at dersom man har tastet feil kontonummer og dette nummeret eksisterer, vil betalingen bli utført, og de vil ikke ta ansvar for betalingsoppdrag som går til feil mottakerkonto i tilfeller hvor kunden selv har tastet feil kontonummer. Samtidig påpeker de at de ikke har noen rett til å tilbakeføre beløpet fra mottakers konto.

Sjekk en gang til!

Intern sikkerhetssjekk i oppbygningen av kontonummeret gjelder for både privatpersoner og bedrifter. Dette gjør at en feil der vil gjøre at betalingen blir avvist.

I tillegg ligger det ifølge Lysvik en ekstra sikkerhet ved at du blir bedt om å kontrollere betalingen i nettbanken en ekstra gang før betalingen går gjennom.

- Vi krever BankID-signering på alle regningsbetalinger i vår nettbank. Da blir kunden bedt om å verifisere at beløp og til-konto er korrekt, understreker han.

- Kontonummer bør ikke deles

Lysvik sier til Dinside at de anbefaler at man beskytter kontonummeret sitt på samme måte som man beskytter personnummer og kortnummer.

- Det bør ikke deles med andre enn de som trenger det. I tillegg bør man være ekstra nøye med inntasting og formidling av kontonummer, slik at risikoen for feil minimeres, oppfordrer han.

Det er du selv som setter grensene for hvor store betalinger du kan gjøre fra kontoen din per måned. Dette kan endres i nettbanken.

I tillegg har bankene en maksgrense for enkeltbetalinger som gjør at du må kontakte banken dersom det er en betaling som er over en viss størrelse.