Hva skjedde med 80-tallet?

>> Tilbake til hovedsaken

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Hvem sa at vannsenger gikk av moten? Disse modellene selges den dag i dag. Bildet er hentet fra Sengemakeriets nettsider
Hvem sa at vannsenger gikk av moten? Disse modellene selges den dag i dag. Bildet er hentet fra Sengemakeriets nettsider Vis mer

Neste side: Drakk du denne brusen?
Vannsengen

Vannsengen var vel toppen av luksus på 80-tallet, men få vil vel skryte av å ha en slik i dag. En typisk vannseng består av en vannbeholder av gummi, plassert i en sengeramme. På Sengemakeriet i Trondheim selges vannsenger til hele landet. Andreas Gullaksen fra Sengemakeriet opplyser at en komplett vannsengløsning koster i dag rundt 15-20.000 kroner. I følge ham er det fortsatt interesse for vannsenger.

- Spesielt de som har hatt vannseng tidligere er interessert, sier han.

Og sengen har utviklet seg noe siden 80-tallet. Da var det vanlig i Norge å ha udempet vannmadrass, som skvulpet og beveget seg kraftig.

- Som å være på sjøen, beskriver Gullaksen det.

Men nå er det mest vanlig å ha en dempet madrass, med flere vannkamre, slik at den blir roligere å ligge på.

nettsidene til den europeiske vannsengorganisasjonen EWA (ja, du leste riktig) finner du mer informasjon om vannsenger. Her finnes også en oversikt over hvilke hoteller i Storbritannia som har vannsenger.

Madrassguide

Slik så den berømte Grans-brusen, rett før den ble tatt av markedet i år.  Bilde fra Grans' nettsider
Slik så den berømte Grans-brusen, rett før den ble tatt av markedet i år. Bilde fra Grans' nettsider Vis mer

Neste side: Genseren alle huskerGrans Tropo

Husker du den grønne kiwibrusen som var så utrolig god å blande drinker med? Grans Tropo, het den.

På Grans' nettsider er brusen beskrevet slik: "Den lysegrønne brusen har en smak av tropiske frukter og pasjonsfrukt. En populær drikk til barn i alle aldre, og meget velegnet som smak- og fargetilsetter i ulike punsj og vårdrinker."

Tropo er et av produktene som ikke forsvant med 80-tallet. Den var faktisk i produksjon fram til i år. Nå er den borte fra hyllene, men alt håp er ikke ute for folk som drømmer om å få smake på brusen igjen.

- Vi har fått mange henvendelser fra kunder som savner brusen, så vi skal aldri si aldri, sier salgsdisponent i Grans, Jan Halvorsen, på spørsmål om brusen kommer til å bli produsert igjen.

Fulgte du med på moten på '80-tallet, kjenner du nok igjen merket på denne genseren. Akkurat denne her ble nettopp solgt på QXL for 260 kr.Faksimile fra QXL.no
Fulgte du med på moten på '80-tallet, kjenner du nok igjen merket på denne genseren. Akkurat denne her ble nettopp solgt på QXL for 260 kr.Faksimile fra QXL.no Vis mer

Neste side: Formatkrig
BALL-genserne

Mange husker 80-tallet for klesstilen. Og et av merkene som har brent seg fast i minnet fra det spesielle tiåret er BALL.

NRK rapporterte i 2003 at BALL-genseren var tilbake. Da tok nemlig butikken Men's Only inn et nytt parti med den utskjelte og elskede genseren. Søker du på forskjellige auksjoner på nettet, kan du være heldig å komme over en flott utgave av Ball-genseren. Denne BALL-genseren ble solgt for 260 kroner på QXL.no tidligere i høst.

Andre merker som også var populære på 80-tallet var blant annet Poco Loco, Pocolino og Milét.

Neste side: Snøsko


VHS mot Betamax

Det finnes sikkert husstander som bruker VHS-spilleren ennå. Men mange vil nok tenke tilbake på VHSen som et produkt av 80-tallet.

På begynnelsen av 1980-tallet kjempet JVCs VHS mot Sonys Betamax om å bli det ledende videoproduktet. I dag vet vi at VHS stakk av med seieren, mye på grunn av støtten formatet fikk fra filmindustrien. Mange har sammenliknet dagens krig mellom formatene HD-DVD og Blue Ray, med 70- og 80-tallets kassettkrig.

Kilde: ITAvisen

Disse nye snowjoggene koster 799 kroner, og har vært en stor hit i Danmark. Foto fra Lille Vinkel Sko
Disse nye snowjoggene koster 799 kroner, og har vært en stor hit i Danmark. Foto fra Lille Vinkel Sko Vis mer

Neste side: Populær håndholdt
Snowjog

Har du noen gang hatt på deg et par av disse? Snowjoggene var tøffe på 80-tallet, og er forlengst på vei tilbake igjen. Snowjoggene på bildet over er den moderne versjonen av skoene "alle" gikk med på 80-tallet. I følge nettbutikken Lille Vinkel Sko skal 30.000 par være solgt bare i Danmark - av typen Rubber Duck (bildet). Om du ikke vil investere i nye sko, ta deg en tur på loftet og finn fram dine gamle snowjogger.

KK: Høstens styggeste sko

Lyst på billige snowjogger? Sjekk denne siden.

Denne kan du kjøpe på QXL for 800 kroner. Faksimile: QXL.no
Denne kan du kjøpe på QXL for 800 kroner. Faksimile: QXL.no Vis mer

Neste side: Deilig hår
Game&Watch

Foto: Nintendo
Foto: Nintendo Vis mer


Sett en slik en før? Game&Watch var bittesmå spillmaskiner som var ganske populære på 80-tallet. Den lille maskinen var en av Nintendos første store suksesser. De første spillene kom til Norge i november 1981.

Game&Watch er tatt ut av produksjon for mange år siden. I senere tid har ulike versjoner av GameBoy fulgt opp suksessen, og i dag er det Nintendo DS og PlayStation Portable som leder an i det håndholdte spillmarkedet.

Leter du litt på nettet, er det fortsatt mulig å få tak i Game&Watch. Sjekk for eksempel ut QXL.

Neste side: Tyggegummi


Kreppetangen

Hockeysveis, grorudpalme og giganthår - hårsveisene på 80-tallet er umiskjennelige. Og hadde du din glanstid i dette tiåret, er sjansene store for at du eide en kreppetang. I dag bruker vi rettetang, men det er fortsatt mulig å få tilbake 80-tallssveisen med fullt kreppa hår. På Teknikmagasinet, for eksempel, finner du en kreppetang fra Philips for 359 kroner.

Gammel, svensk TOY-reklame. Foto: MalacoLeaf
Gammel, svensk TOY-reklame. Foto: MalacoLeaf Vis mer

Neste side: BrusmaskinTOY

På 80-tallet gikk alle og slafset tyggis, spesielt merker som Digg, Hubba Bubba og, ikke minst TOY. Sistnevnte er et svensk tyggismerke som oppsto i 1934, og var spesielt pop på 70-80-tallet.

På 1990-tallet fikk tyggegummien hard konkurranse fra blant annet SorBits og andre sukkerfrie tyggismerker. I 1998 ble det slutt for 1990-tallets største tyggissuksess i Skandinavia.

I forbindelse med 70-årsdagen i 2004, laget MalacoLeaf en jubileumsutgave av TOY. Tyggisen ble produsert i et begrenset opplag på 700.000 i Norge og Sverige. Denne gangen var Toy blitt sukkerfri, den også.

Ikke akkurat Coca-Cola...
Ikke akkurat Coca-Cola... Vis mer

Neste side: TegneseriehelteneBrusmaskinen

Ble det for dyrt med brus, kunne man lage den selv. Det var i alle fall tanken bak brusmaskinen fra 1980-tallet. Smaken var kanskje ikke noe å skryte av, men tenk så stas det var å lage "ordentlig" brus hjemme i eget kjøkken.

Hvem skulle tro at den utdødde maskinen skulle få sin renessanse på 2000-tallet? For i 2005 kom SodaStream, en ny versjon av den klassiske brusmaskinen.

DinSide testet den nye brusmaskinen da den kom på markedet. Suksess eller flopp?

Les testen her.

image: Hva skjedde med 80-tallet?He-Man

He-Man er en av de mange store tegnefilmheltene fra 80-tallet. He-Man var umiskjennelig med sin tåpelige hårsveis og homoerotiske bekledning. Serien finnes nå på DVD, og du får tak i den blant annet på PlateKompaniet.

En liten godbit til dere som savner filmene og seriene fra 1980-tallet: Sjekk ut nettsiden Retro Junk. Her finner du oversikt over alle godbitene som ble vist på kino og TV, inndelt i tiårene 1970, 1980 og 1990. Her finner du haugevis med bilder, informasjon og videoklipp. Kos deg!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!