Hva sier britene?

Etter ti år med søndagsåpne butikker - hva sier de britiske forbrukerne? Og hva med dem som må jobbe om søndagene?


Lovendringen som åpnet for søndagsåpne butikker møtte tildels stor motstand i handelsnæringens fagforeninger, i tillegg til den, ikke overraskende, sterke motstanden fra det kristne miljøet.

Forbrukerne derimot, jublet. I et land der 12-timersdagen er allemannseie, 17-timersdagen ikke er et ukjent fenomen, og helgejobbing likeså, fikk hardtarbeidende, tidspressete arbeidere også presset inn litt shopping mellom jobb, familieliv og den obligatoriske tiden på pub.

Supermarkedene jublet også. Flere av kjedene hadde jobbet lenge for å løse opp lovgivningen rundt søndagshandelen. Ifølge BBC hadde endel av dem allerede trosset forbudet, i visshet om at økte inntekter fra søndagssalget ville dekke eventuelle bøter (og vel så det).

Kunden har alltid rett

Det var imidlertidig ikke kun økt omsetning og profitt som motiverte butikkene. I et stadig mer konkurransepreget marked var det viktig for bedriftene å følge kundenes ønsker - og søndagsåpne butikker var desidert et av de største.

Søndagsshopping er praktisk, men drømmer du om folketomme supermarkeder er nok tidlig en tirsdagsmorgen et like greit tidspunkt.
Søndagsshopping er praktisk, men drømmer du om folketomme supermarkeder er nok tidlig en tirsdagsmorgen et like greit tidspunkt. Vis mer


En bransje i forandring

Den britiske handelsnæringen har undergått en voldsom forandring de ti siste årene. De største supermarkedkjedene har utvidet fra kun å føre mat- og dagligvarer til å selge klær, medisiner, bensin - for ikke å snakke om finansielle tjenester.
Noen kjeder har blitt større - som for eksempel Tesco som i dag er ledende innenfor det utvidete supermakedbegrepet - mens andre har tapt terreng. Safeway, som før var den fjerde største kjeden har gradvis mistet fotfeste, og ble til slutt kjøpt opp av den nye konkurrenten Morrison's.

Fagforeningene

De ansatte er imidlertid ikke like fornøyd med den nye arbeidsdagen. I utgangspunktet var det meningen at søndagsarbeid skulle belønnes med overtidsbetaling, men en talsmann for ASDA kan fortelle at selskapets siste kontrakter ikke inneholder noe løfter om søndagstillegg.

I tillegg er arbeiderne bekymret for at butikkene nå skal presse for å få utvidet åpningstid på søndagen. Deltidsarbeidere derimot, er ofte veldig fornøyd med den varierte åpningstiden.

De ansatte

Det er delte meninger blant de ansatte, men ikke alle er like misfornøyd som det fagforeningene liker å gi uttrykk for.

Anna er student utenfor London og deltidsansatt i supermarkedkjeden Sainsbury's. Hun forteller DinSide at søndagsåpne butikker gir henne større muligheter til å tjene litt ekstra ved siden av studiene.
- Jeg er avhengig av å jobbe tre-fire skift i uken ved siden av studiene for å klare meg, sier Anna. - Samtidig er jeg sliten etter lange dager på skolen og intensivt arbeid i mitt tredje [og avsluttende, red. anm.] år, og hadde jeg måttet gå rett fra forelesninger og lesesal til jobb flere dager i uken er jeg redd for at det hadde blitt litt for mye.

Tobarnsmoren Alison er enig: Som egentlig hjemmeværende småbarnsmor kommer de ekstra kronene fra søndagsskiftet godt med.
- Jeg har alltid sagt at jeg ville være hjemme med barna til de begynte på skolen. Så kom familien imidlertid i den situasjonen at noen ekstra kroner kom godt med, og det har da vært veldig greit å kunne ta noen helgeskift i ny og ne, sier hun.

- Siden mannen min er hjemme i helgen kan han ta seg av barna, og få litt alenetid med dem - og vi slipper problemene med å finne dagmamma, slik vi ellers hadde måttet om jeg skulle jobbe to dager i uken.

De sier imidlertid begge to at søndagsjobbing passer dem, men at de ikke synes det er riktig at arbeidsgiver skal kunne pålegge noen å jobbe på søndager.

Kilde: www.bbc.co.uk