- Hva sa du kjære?

Kvinner irriterer seg ofte over at menn aldri hører etter når de snakker. Nå har forskere oppdaget årsaken til problemet.

- Synes du jeg skal kjøpe den?

- Kjøpe hva da?

- Den kjolen jeg har snakket om de siste fem minuttene...

Kjenner du deg igjen? Menn har en tendens til å falle bort når kvinner snakker. Og kvinnene har en tendens til å bli kraftig irritert. Men nå kan mannfolka gi kvinnene en grunn til at de ikke lytter: Menns hjerner er ikke designet for å høre på kvinnestemmer.

Som musikk
Først tror mannehjernen at kvinnestemmen er musikk. Når hjernen innser at det ikke er musikk må den analysere hva stemmen sier.

De britiske forskerne ved University of Sheffield studerte hjerneaktiviteten til mannelige deltakere mens det ble spilt opptak av ulike stemmer. Hjernene deres jobbet hardere for å tyde hva kvinnene sa fordi de brukte den delen av hjernen som bearbeider musikk. Når de hørte mannestemmer brukte de en enklere mekanisme bak i hjernen. De tydet mannestemmen som tale og sammenlignet lydene med hvordan de selv snakket.

Mer kompleks stemme
- Kvinnestemmen er mer kompleks enn mannens på grunn av ulikheter i størrelsen og formen på de vokale båndene og strupehodet, sier forskningsleder Michael Hunter til Mirror.co.uk.

Han sier videre at kvinner har en mer naturlig melodi i stemmen. Dette fører til en mer kompleks frekvens enn hos menn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Studien er publisert i tidsskriftet Neurolmage.

 

Mozon.no, 19.10.2006