Hva må du huske på?

Tenk gjennom hva du egentlig trenger før praktikanten kommer på intervju. Husk at praktikanten på mange måter blir en del av familien.

Legg derfor vekt på tidligere referanser, og kontroller dem!

Lag også en skriftlig arbeidsavtale. Avtalen skal beskrive arbeidstiden, lønnsbetingelsene og ikke minst arbeidsoppgavene. Dere kan selvfølgelig avtale at praktikanten innimellom skal utføre ekstraoppgaver, for eksempel sitte barnevakt på kveldstid, men da må du også huske på at du betaler ekstra for det!

De praktikantene vi har hatt kontakt med har jobbet rundt 40 timer i uka, alt ut over dette skal gi ekstrabetaling.

Trykk her for å se hva du er nødt til å ha med i en arbeidsavtale.

Skrekkhistorier

Du skal ikke lete lenge i norske aviser før du finner skrekkhistorier om praktikanter som blir utnyttet.

IKKE fall for fristelsen! Hold deg innen rimelighetens grenser. En fornøyd praktikant er en god praktikant. Det er ikke meningen at dere skal ansette en "slave". Gi praktikanten en arbeidsavtale som dekker begges interesse.

Dessverre er det vanlig med svart betaling for praktikanter og det gjør også at praktikantene ofte blir rundlurt, og rettighetene deres er få. Blir praktikanten og vertsfamilien uenige kan det fort ende med at praktikanten blir kastet på dør, uten betaling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

12 til 14 timers arbeidsdager med ansvar for tre småbarn, rengjøring og matlaging er selvfølgelig helt uakseptabelt, men blir dessverre en bitter realitet for noen praktikanter.

Et annen gjenganger som ofte slås opp stort i media, er kummerlige boforhold. Et lite og kaldt kjellerrom uten vindu er ikke egnet som praktikanthybel.

Bruk hodet, ville du bodd der selv?