Hva må du betale for en DVD- spiller?

Stadig flere blir tilhengere av DVD-formatet på grunn av den overlegne lyd og billedkvaliteten. Men hva er egentlig DVD, og hvor lønner det seg å kjøpe spillerne? Vi har sett på prisene hos noen nettbutikker, og sammenlignet med prisene i én vanlig butikk.

Hva må du betale for en DVD- spiller?

  1. Priser

Forkortelsen DVD står opprinnelig for Digital Versatile Disc, og er en teknologi for optisk disklagring. Kort fortalt er DVD en CD-plate som rommer en spillefilm med overlegen lyd og billedkvalitet.

Fysisk er den like stor som en CD, men likevel rommer en ett-lags, enkeltsidet DVD syv ganger mer data! En DVD-film kan inneholde over to timer med digital video av høy kvalitet og støtter widescreen-filmer på standard TV så vel som på widescreen-utgaver.

DVD-filmen har opptil 8 digitale lydspor, noe som gjør at den samme filmen kan avspilles på forskjellige språk (dubbing). Videre kan en film ha opptil 32 spor for undertekster på forskjellige språk.

DVD og Soneinndeling

DVD-verdenen består av seks forskjellige soner, der hver enkelt sone opererer med forskjellige koder for henholdsvis DVD-spillere og filmer.

Norge og Europa tilhører sone 2, og DVD-spillere som er tilpasset vår sone kan i utgangspunktet ikke spille filmer fra andre soner, blant annet fra USA som har sone 1.

Hva gjør jeg for å kunne spille alle soner? De aller fleste DVD-spillere kan gjøres "sonefrie", slik at de kan spille av alle (eller de mest brukte) sonene.

Dette er en relativt enkel operasjon som er raskt gjort, og vil koste deg rundt 1000 kroner.

Lyden

Du vil ikke få fullt utbytte av din DVD-spiller før du har en dolby digital forsterker med fem høytalere, pluss en subwoofer til bassen. Dette kan du lese mer om på Akers Mics utmerkede informasjonssider.

Hva med deg som har en gammel "Dolby Pro-logic surround forsterker"? For deg som ikke velter deg i penger, kan det føles surt å bytte inn den forsterkeren du kjøpte i fjor. Har du en dolby pro-logic forsterker med 5.1 inngang, lønner det seg derfor å kjøpe en DVD-spiller med innebygget digital dekoder.

Da kan du nemlig koble 6 ledninger (en for hver kanal med lyd) fra DVD- spilleren til forsterkeren, og få tilnærmet like god lyd.

Trykk på lenken øverst til høyre for å se på prisene.