Foto: Per Ervland
Foto: Per ErvlandVis mer

Hva lurer du på om selvangivelsen?

Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen svarer deg NÅ.

Har samboeren din fått fradrag for alle lånerentene? Eller lurer du på om du skal betale skatt av aksjeutbytte? Selvangivelsen kan by på hodebry, og nye regler gjør at noen grupper bør kontrollere den ekstra nøye.

>>>Alt om årets selvangivelse

Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen.  Foto: Bo Mathisen
Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen. Foto: Bo Mathisen Vis mer


Nå får du svar

Advokat Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen svarer på spørsmål fra leserne om skatt og selvangivelse her på DinSide.

Hvis du har et spørsmål til henne, kan du fortsatt sende det inn ved å klikke på knappen nedenfor.

Svarene fra Gry Nilsen vil også ligge tilgjengelig etter at nettmøtet er avsluttet.

Nettmøtet er nå avsluttet.

samboer/barn

Innsendt av espen
16.04.2009 11:59
Hei.Vi er et samboerpar som fikk barn i juni.
Det jeg lurer på er om ikke barnet skal stå oppført på en av oss, og er det eventuelt noe fradrag vi har krav på?
Hvis man skal føre barnet opp i selvangivelsen,hvor gjør man i tilfelle det?
Vil jo tippe at barnet kommer automatisk med til neste år?
I og med at dere som foreldre bor sammen, og altså ikke er enslige forsørgere, og dere heller ikke har hatt noen utgifter til barnehage eller lignende, vil ikke det å få barn påvirke skatten.

Situasjonen blir en annen neste år hvis barnet da skal i barnehage eller være hos dagmamma. Da ville dere ha krav på foreldrefradrag. Dette fradraget er forhåndsutfylt hvis det er en kommunal barnehage. Har dere privat barnehage eller hvit dagmamma må dere selv føre opp fradraget.

Vennlig hilsen Gry Nilsen, Skattebetalerforeningen

tannutgifter

Innsendt av jan
16.04.2009 12:54
hvor mye kan en få igjen på skatten når utgiter til tannlege er 46000
Hei!

Spørsmålet ditt er kort, men krever et ganske langt svar. Derfor har jeg lagd punkter.1. Vilkår for fradrag

Ved visse typer tannbehandling er det mulig å få særfradrag for store sykdomsutgifter.

Hvilke typer behandling som gir fradragsrett vil nok tannlegen kjenne til. Tannsykdommer gir rett til fradrag, men ikke behandling av for eksempel karies (hull i tennene).For å få fradrag må sykdomsutgiftene være minst 9.180 kroner.2. Fradraget

Dersom vilkårene for fradrag er oppfylt, kan du fradragsføre alle utgifter du har hatt. Summer de faktiske utgiftene du har hatt.3. Selvangivelsen

Fradraget føres opp i selvangivelsen post 3.5.4 i feltet ”Poster som ikke er forhåndsutfylt”. Gi nærmere opplysninger i feltet ”Tilleggsopplysninger”. Du kan gjerne levere selve selvangivelsen elektronisk, men attesten fra tannlegen må sendes per post. Attest fra tannlegen er nødvendig for å få fradrag.Det er ikke nødvendig å sende inn kvitteringer, men ta vare på dokumentasjon på utgiftene, slik at du kan sende det inn hvis skattekontoret spør.4. Effekten av fradraget

Har du et fradrag på 46.000 kroner, og fradraget godkjennes av skattemyndighetene, vil det redusere skatten din med 12.880 kroner.

Mvh, Gry Nilsen, Skattebetalerforeningen

Lån i utlandet

Innsendt av Maria
16.04.2009 14:13
Hej! Är en svensk medborgare som är bosatt i Oslo sedan ett par år tillbaka och studerar vid universitetet här. Siden jag inte fick studielån från Norge blev jag tvungen att ta lån i Sverige. Det lånet flyttar jag över till min norska bank för att kunna använda det här. I selvangivelsen står de pengarna som en formue och jag betalar formueskatt på dem. Är det möjligt att få registrerat de pengarna som lån istället? Tack för svar! Mvh Maria
Ja! Gi opplysninger, og send inn dokumentasjonen på lånet ditt i Sverige.
Lykke til
Vennlig hilsen Gry Nilsen, Skattebetalerforeningen

negativ inntekt

Innsendt av hei
16.04.2009 15:12
Hei sann jeg lurer på to ting. det første er at det står at negativ inntekt på ca 44000 er overført til ektefelle. hva betyr akkurat dette. Det andre spørsmålet er at står rentefradraget for seg selv noen steder i selvangivelsen? jeg skulle ha fått rundt 30000 tilbake på renter men jeg ser det ikke oppført noen sted. jeg får tilbake 20000 kr.

på forhånd takk
Hvis fradragene er høyere enn inntektene, blir inntekten negativ. For eksempel: Samlede inntekter: 40.000 kroner, samlede fradrag: 84.000 kroner, negativ inntekt 44.000 kroner. Er du gift blir slik negativ inntekt overført til ektefelle, og vil altså fungere som et fradrag for ektefellen.

For enslige og samboere vil en negativ inntekt bli et fremførbart underskudd, som de må huske på å føre opp i neste års selvangivelse.

Rentefradraget skal stå under overskriften 3.3 "Renter, gjeld og andre kapitalkostnader og fradrag".

Vennlig hilsen Gry Nilsen, Skattebetalerforeningen

Barnepass

Innsendt av ARM
16.04.2009 17:27
Vi er et samboerpar med en sønn på to år som er i barnehagen 4 dager i uken (fikk ikke plass den 5.). Den dagen han ikke er i barnehagen passes han hjemme hos en slektning. Må det dokumenteres dersom vi krever fradrag for barnepass for denne dagen? Må da barnepasseren oppgi dette som inntekt?
Hei!
Foreldrefradraget for 2008 er maksimalt 25.000 kroner ett barn.
Man får bare fradrag for dokumenterte utgifter, altså det faktisk har betalt til barnehage, SFO eller hvit dagmamma.

Hvis dere krever fradrag for dagmamma, må dagmammaen oppgi betalingen som inntekt.

I tillegg kan man, innenfor beløpsgrensen, kreve fradrag for eventuell omvei/merkjøring til barnehage, SFO eller dagmamma.

Vennlig hilsen Gry Nilsen, Skattebetalerforeningen

UTSETTELSE

Innsendt av SJØMANN
16.04.2009 18:16
Hva må man gjøre for å få utsettelse på innleveringa?Er på havet og rekker ikke hjem før 30.04.09
Hei! Det enkleste er å gå inn på skatteetaten.no eller altinn.no, og be om utsettelse elektronisk. Det er kurant å få utsettelse, men vil normalt bety at du først får skatteoppgjøret i oktober.

Ellers: Hvis du ikke har endringer er det ikke nødvendig å levere.

Hvis du har endringer, og må levere, er du ikke avhengig av papirutgaven av selvangivelsen. Selvangivelsen finnes du på skatteeatten.no eller altinn.no. Har du mistet kodene kan du be om nye på skatteetaten.no/pin eller sende SMS med PINKODARfødselsnummer (11 siffer) til 2080.

Vennlig hilsen Gry Nilsen. Skattebetalerforeningen

Ny og gammel bolig

Innsendt av Endre
16.04.2009 21:03
Hei!
Vi solgte i begynnelsen av 2008 vår borettslagsleilighet, og holder nå på å bygge hus. Huset delbetales under byggingen, slik at noe av huset var betalt i 2008, mens resten betales i 2009. Skal ny bolig oppføres på selvangivelsen for 2008, eller skal vi vente til 2009 når hele boligen er betalt, og vi faktisk flytter inn? Hva med salget av borettslagsleiligheten?
I selvangivelsen, feltet for "Tilleggsopplysninger", opplyser du at du har solgt borettslagsleiligheten. Jeg regner med at det var din faste bolig, og at salget var skattefritt. Skriv det.

Gi samtidig opplysninger om at du er i ferd med å bygge hus.

Vennlig hilsen Gry Nilsen, SkattebetalerforeningenVennlig hilsen Gry Nilsen, Skattebetalerforeningen

Skatteklasse

Innsendt av trond
16.04.2009 21:17
Jeg og kona giftet oss 25. oktober 2008. Vi har 3 barn og egen bolig. Kona mi tjente 8000 kroner i 2008, jeg like over 600 000. Vi har betalt 190 000 i gjeldsrenter for 2008.Disse står som fradrag hos meg. Begge står oppført i skatteklasse 1. Er dette riktig?
Ville det være mulig/lønnsomt for oss at hun krevde å bli felleslignet?
På forhånd takk for svar
De som har giftet seg etter 1.november 2007 skal som hovedregel behandles som enslige i 2008, altså lignes hver for seg.

Det er som du sier mulig å allikevel be om å bli lignet som gifte. Det er lønnsomt for dere i og med at din kone har så lav inntekt at hun ikke får glede av personfradraget sitt på 38.850 kroner. Ved å lignes i klasse 2 vil du få hennes personfradrag, noe som betyr 10.878 kroner i lavere skatt for deg. (Hvis din kones inntekt er kapitalinntekt vil denne legges til inntekten, beskattes med 28 %).

Kona di må be om å bli lignet sammen med deg. Bruk merknadsfeltet (5.0 Tilleggsopplysninger) i selvangivelsen.

Vennlig hilsen Gry Nilsen, Skattebetalerforeningen

tomteleie

Innsendt av H.O.
16.04.2009 23:15
Etter det jeg leser på skatteetaten.no om festere, forstår jeg det som jeg kan tekke fra 10 ganger den årlige festeavgiften. Er dette riktig? Jeg fester tomt både på hus og hytte.
Hei! ja det er riktig. Fremgangsmåten kan best beskrives med et eksempel. La oss si at ligningsverdien som står på selvangivelsen din er 200.000 kroner, og at du betaler 4.100 i årlig festeavgift.

Du gjør følgende: I post 4.3.3 Fritidseiendom (formue) føyer du til 41.000 kroner, altså festeavgiften ganger 10.
I post 4.8.1 Innenlandsk gjeld føyer du også til 41.000 kroner.

Resultatet er 0. Endringene har altså ingenting å si for skatten du skal betale for 2008.

Men for senere år vil tilføyelsen kunne få betydning. Stortinget har vedtatt at ligningsverdiene på boliger og fritidsboliger skal settes opp med 10 % for 2009. Denne 10 % økningen vil beregnes av 241.000 kroner, slik at ny ligningsverdi for 2009 blir 265.000 kroner. Fradraget for festeavgift er imidlertid uforandret (forutsatt at festeavgiften din ikke har gått opp).

Eiendom- utlandet

Innsendt av jhg
17.04.2009 07:52
Hvordan setter jeg verdien til en eiendom i utlandet. Salgspris i forhold til kjøpspris er per idag negativ. Hva med forsikringsverdi?
Du fører opp boligen i "Poster som ikke forhåndsutfylt". Foreslå en ligningsverdi. Skattekontoret vil deretter fastsette en verdi basert på dine opplysninger. Du må derfor opplyse om type bolig, kjøpesum, størrelse.

Ligningsverdien skal fastsettes som for en tilsvarende bolig i hjemkommunen din. I mangel av andre holdepunkter kan du ta utgangspunkt i ligningsverdien på din egen bolig. La oss si i at ligningsverdien på boligen din her i Norge ligger på 20 % av markedsverdi. Da bruker du i utgangspunktet samme prosentsats når du skal foreslå en ligningsverdi på boligen i utlandet.

Sjekk at du har fått korrekt ligningsverdi når skatteoppgjøret kommer!

Vennlig hilsen Gry Nilsen, Skattebetalerforeningen

Hvordan finner jeg ut svar på endringer?

Innsendt av Marius
17.04.2009 09:51
Hei!

Jeg fikk opprinnelig en baksmell i år. Gjorde noen endringer og tilføyninger som gjorde at jeg klarte å komme meg over på plussiden igjen. Når, og ikke minst hvordan får jeg vite om de endringene jeg har gjort er godkjent av skatteetaten?

Hei!
Det får du vite når du får skatteoppgjøret ditt. De fleste lønnsmottakere og pensjonister får skatteoppgjøret i juni (24. juni), men noen må vente til oktober (21.oktober).

Hvis du har føyd til fradrag, og det godkjennes av skatteetaten,vil skatten reduseres med 28 % av beløpet.

La oss si at foreldrefradraget manglet i den forhåndsutfylte selvangivelsen din. Du fører opp fradraget på 20.000 kroner. Det vil redusere skatten din med 5.600 kroner.
Hvis restskatten din opprinnelig var beregnet til 5.000 kroner, vil du i stedet få 600 kroner til gode, pluss renter.

Vennlig hilsen Gry Nilsen, Skattebetalerforeningen

Refinansiering av lån

Innsendt av Tas
17.04.2009 11:35
Hei.

Vi refinaniserte boliglånet pga. vi kjøpte bil og inlemmet dette i boliglånet.
Dette medførte at det opprinnelige lånet ble avlsuttet, og nytt lån ble tatt opp i samme bank.
Kan vi trekke fra utgiftene på selvangivelsen ifbm. denne refinansieringen?
Hei!
Ja utgifter i forbindelse med refinansiering er fradragsberettiget, og er ikke forhåndsutfylt i selvangivelsen.

Du kan kreve fradrag for:
1. Tinglysningsgebyr
2. Eventuell takst utført av takstmann eller verdivurdering av eiendomsmegler

Før opp beløpet i post 3.3.1 i feltet "Poster som ikke er forhåndsutfylt", og forklar hva beløpet gjelder under "Tilleggsopplysninger".

I tillegg får du fradrag for eventuelt gebyr ved nytt lån, men dette gebyret er som regel allerede ført opp i selvangivelsen.

Vennlig hilsen Gry Nilsen, Skattebetalerforeningen

Salg av hytte

Innsendt av RoHa
17.04.2009 11:54
Har solgt en hytte i 2008 som har hatt en betydelig verdistigning. Har ikke hatt hytten i 5 år og må således skatte av overskuddet.

Har forstått det slik at at alle oppgraderinger (ikke vedlikehold) i denne perioden er fradragsberettiget. Det er foretatt en del opparbeiding av uteareal (sti og etc.), samt noe arbeid og kostnader i forbindelse med innlegging av vann. Dette har vært utført som egeninnsats og det foreligger ingen dokumentasjon på timer og kostnader i tilknytning til dette. Er arbeidet i forbindelse med disse oppgraderingene fradragsberettiget?
Alle påkostninger vil i utgangspunktet redusere gevinsten.

For å få uttelling for verdi av eget arbeid er det to viktige vilkår: Du må ha brukt hytta som egen fritidsbolig disse årene (altså vanlig fritakslignet fritidsbolig). Hvis hytta derimot har vært en utleiehytte får du ikke noen uttelling for eget arbeid.

Dessuten må arbeidet ha vært utført på fritiden.

Grunnen til disse vilkårene er at verdi av eget arbeid er skattepliktig, med unntak av fritidsarbeid på "egen" bolig (altså som man bor i)/fritidsbolig.

Hvis hytta har vært brukt som egen fritidsbolig, og arbeidet er utført i fritiden, gjør du følgende:

Lag et vedlegg hvor du så godt det lar seg gjøre rekonstruerer hva som er gjort, og anslå et timetall, med en timesats som for ufaglært arbeidskraft. Anslå også et circatall for utgifter til materialer. Det er viktig å gi tilstrekkelige opplysninger, slik at skattemyndighetene vet nok til å vurdere om beløpet er fornuftig. Presiserer at beløpene er skjønnsmessige.

Vennlig hilsen Gry Nilsen, Skattebetalerforeningen

Gjeldsfordeling

Innsendt av Frode
17.04.2009 12:09
Hei. Er et samboerpar med delt gjeld 50/50 på bolig. Og i selvangivelsen er det bare en som har fått hele gjelden og renter. Kan denne deles i selvangivelsen?
Ja.
Den som har fått rentefradrag og gjeld halverer summene i sin selvangivelse. Den andre samboeren føyer til tilsvarende poster og beløp i sin selvangivelse i feltet "Poster som ikke er forhåndsutfylt".

Vennlig hilsen Gry Nilsen, Skattebetalerforeningen