Hva koster småkriminalitet?

Hvor i Skandinavia er det billigst å være småkriminell? Det kommer vel ikke som noen overraskelse, men vi fastslår likesågodt først om sist, at ikke det er her til lands.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Ferietid

Ferietiden er ikke langt unna, og med det fantastiske været den seneste uken, blir lengslen kanskje enda større?

Selv om mange tar seg en tur med fly sydpå i sommertiden, lurer statistikken oss faktisk litt. For en stund siden sa nemlig direktør i reisebransjeseksjonen i HSH, Rolf Fosdahl, følgende til DinSide Økonomi:

- Det er helt klart at det er mange flere nordmenn som ferierer i Skandinavia, enn i resten av verden. Men denne ferietrafikken fanges ikke opp av statistikken fordi de fleste reiser individuelt, og ofte med bil, forklarer Forsdahl.

Kan denne bilen spolere ditt syn på dansker?
Kan denne bilen spolere ditt syn på dansker? Vis mer


At mange av oss derfor skal en tur ut å kjøre på de skandinaviske veiene i sommer, er det liten tvil om. Og derfor kan det selvsagt være interessant å vite hva det koster å gjøre dumme ting - dersom du skulle være uheldig og bli stoppet. I lenkene under ser du de ulike bøtesatsene i de tre land:

Bøtene i Norge

Bøtene i Sverige

Bøtene i Danmark

Enorme prisforskjeller

Selv om dette langt fra skal være en oppfordring til småkriminalitet på veien, er det ikke tvil om at det er billigere å utsette trangen til å kjøre for fort eller gjøre andre dumme ting, til du har passert den norske riksgrensen.

Sjekk bare følgende eksempler:

  • I Danmark koster det 1.050 kroner å kjøre 129 km/t i 100-sonen. I Norge er tilsvarende bot hele 6.500 kroner. I Sverige må du i denne situasjonen ut med 1.360 kroner.
  • Har du tatt et par glass vin, og kjører du rett etterpå, må vi håpe at du oppholder deg i Danmark. For har du eksempelvis en promille på 0,45, gjør du ingenting straffbart her. I Norge, derimot, må du regne med å betale en bot på cirka 10.000 kroner, og i Sverige risikerer du faktisk til og med fengsel (i maksimalt seks måneder). Svensk politi kan også velge å gi deg et antall dagsbøter, men de presiserer altså at fengsel kan være aktuelt allerede fra en promille på 0,2.
  • - Jeg kan ikke gi deg nærmere informasjon, enn at den laveste satsen er 30 dagsbøter. En dagsbot er vanligvis 1/1000 del av årsinnkomsten, og vil i tillegg bli vurdert i hvert enkelt tilfelle av en anklager eller domstol, forklarer Per Lennart Gustafsson, ved Trafikpolisen i Stockholm.

    [Ugjyldig objekt (NAV)]

  • Kjører du over krysset for rødt, koster det 5.200 kroner her til lands. Danskene vil bare kreve 1.050 kroner, og svensk politi vil gi deg en bot på 1.020 kroner.

Kort fortalt: Store prisforskjeller mellom politiets prislister i de skandinaviske land!

NB. Alle priser er omregnet til norske kroner.

Ikke bare penger

Før du kjører Formel 1 eller overtrer trafikkloven på andre måter, kan det være lurt å huske på at du ikke bare risikerer penger og ubehagelige fengselsopphold. Førekortet ditt kan også bli inndratt, både betinget og ubetinget.

Men også her er reglene forskjellige fra land til land, på samme måte som at politiet også har myndighet til å vurdere sak for sak hvilken straff som skal iverksettes.

Og at politiet faktisk har stor myndighet til å ta de verste fartsbøllene, har selveste politiinspektør Jan Guttormsen i Politidirektoratet nylig presisert.

- Både straffeloven og veitrafikkloven gir mulighet til å beslaglegge kjøretøy som blir brukt til lovbrudd. Vi kan beholde bilen i inntil ett år, sier Jan Guttormsen til Aftenposten Forbruker.

- I vår handlingsplan gjør vi politijuristene rundt om i landet oppmerksom på de drastiske mulighetene som finnes i loven. Erfaringen viser at vi må bruke strenge virkemidler for å få gjennomslag, avslutter han.

Les også hos DinSide Reise:

Mobilbøter i 28 land.