Hunder er dyre i drift, og spiser for rundt 5000 kroner i året.
Hunder er dyre i drift, og spiser for rundt 5000 kroner i året.Vis mer

Hva koster et kjæledyr?

Vurderer du å gå til anskaffelse av et kjæledyr, eller har du små barn som inderlig ønsker seg en hund eller katt? DinSide har undersøkt hva det koster å ha en hund, katt, kanin, fisk eller undulat i året.

Et kjæledyr kan bringe mye glede, og for barn kan det være meget lærerikt å ha ansvar for en kanin eller kanarifugl. Det er imidlertid ikke bare koselig å ha et ekstra dyr i huset, spesielt når du må betale flere tusen kroner i året bare for å holde det med mat og medisiner.

Hund

- Hund er det dyreste husdyret, forteller Svein Olav Nielsen, butikksjef i dyrebutikken Exotic Zoo på Storo. Prisen varierer selvsagt etter størrelsen på hunden, og ønsker du en St. Bernhardshund vil det koste deg flere tusen kroner i året bare i mat, legger han til.

En gjennomsnittshund som en Schæfer spiser cirka 15 kilo tørrfor i måneden, og slike sekker selges for rundt 400 kroner. Det betyr 5000 kroner i året, i tillegg kommer selve kostnaden for å skaffe deg en hund.

De vanligste rasene koster fra 3000 kroner og oppover, og da er hundeutstyr som kurv, børster, vitaminer, og hundebånd ikke inkludert. Prisen på slikt utstyr varierer fra 50 kroner for et lite leketøy, til 400 kroner for et hundebånd. Som regel blir det også et par tusenlapper i året i snacks og småting som parasittspray, neglefil, børster osv. Hunder krever også en del omsorg og må luftes minst en times tid hver dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anskaffelse inklusiv basisutstyr: 4000 kroner og oppover
Årlige kostnader : 8 000 kroner

Katt

- Katter er noe rimeligere enn hund, forteller Nielsen, og prisen vil variere etter hvor dyr mat du kjøper til katten. En årsrasjon med tørrfor koster en tusenlapp, men du kan spare adskillige kroner ved å oppdra den til å spise middagsrester, forteller han.

Kattesand koster en hundrelapp i måneden, og i tillegg bør du kjøpe et par leker i året, samt småting som vitaminer, og børster. Det finnes enkelte rasekatter som kan koste et par tusenlapper å anskaffe, men stort sett så kan du få tak i en katt gratis gjennom annonser i aviser. Katter trenger ikke regelmessig lufting, og kan overlates til seg selv. Du må imidlertid skifte kattesand minst en gang i uken.

Anskaffelse inklusiv grunnutstyr: 500 - 4000 kroner
Årlige kostnader : 2000 kroner

Kanin

- En kanin krever ukentlig vedlikehold gjennom vask av bur, men er ellers greie husdyr, sier Nielsen til DinSide. De månedlige kostnadene til flis og mat blir beskjedne 150 kroner i måneden, eller 2000 kroner i året. Du må i tillegg investere i et bur til rundt 700 kroner, samt en vannflaske og et par leker. Det kreves en halvtimes arbeid å rense buret en gang i uken, og iblant bør du la kaninen løpe litt fritt for å strekke ut beina.

Anskaffelse inklusiv bur: 1000 kroner
Årlige kostnader: 2000 kroner

Fugl

- Papegøyer er dyre, og kan koste opp mot 10 000 kroner, forteller Nielsen. Da er det rimeligere å gå til anskaffelse av en undulat legger han til. Disse selges inklusive bur for rundt en tusenlapp.

Undualtfrø for et år beløper seg til cirka 300 kroner, men det er mange som liker å gi sine fugler litt snacks som solsikkefrø for et par hundre kroner. Totalt sett er undulater et rimelig alternativ som kjæledyr, men du må regne med en halvtime i uken til rensing av bur.

Anskaffelse inklusiv bur: 1000 kroner
Årlige kostnader: 700 kroner

Fisk

- Akvariefisk er totalt sett det billigste kjæledyret du kan ha, forteller Nielsen. Selv om grunninvesteringen er forholdsvis høy, så er de årlige kostnadene minimale, legger han til. Du kan kjøpe en startpakke med et par fisker, litt sand, noen planter, vannpumpe, filter og et 20 liters akvarium for rundt en tusenlapp.

Selve fiskene koster fra en femtilapp og oppover, forteller han og legger til at du må regne med vask av akvariet minst en gang i måneden. Det er også normalt å kjøpe noen planter, litt plantegjødning og sand et par ganger i året, men dette koster normalt ikke over 200 kroner, avslutter han.

Anskaffelse inklusiv akvarium: 1000 kroner
Årlige kostnader : 500 kroner

Her kan du lese mer om
Akvariefisker
Hunder
Katter
Undulater
Kaniner