Rodin-The thinker,1880
Rodin-The thinker,1880Vis mer

Hva kan vi vente oss på 2000-tallet?

Et tilbakeblikk på 1900-tallet gir en pekepinn over de enorme forandringene som har skjedd, fra hest og kjerre til bil, og fra kuleramme til datamaskiner. Utviklingen vil fortsette, men hva kan vi egentlig vente oss?

Mange mener at år 2000 er året da alt kommer til å gå galt. Hvis du får lest denne artikkelen 1. nyttårsdag er du i hvert fall over det første hinderet.

Selv om din PC overlevde nyttårsaften er det imidlertid mange som tror at også de neste 12 månedene vil bli preget av massivt datakaos, og ikke minst religiøse fanatikere som tror at dommedag er nær.

De fleste har imidlertid et mer optimistisk syn på framtida.

I følge en artikkel på CNNs nettsider er kjøleskap som bestiller fersk melk, mobiltelefoner som alltid har dekning og en blomstrende verdensøkonomi noe vi kan glede oss til.

Spådommer er spådommer

Spådommer om framtida har alle en ting felles. De blir alle mer utopiske jo lenger fram i tid de er ment å dekke. Det er nemlig langt lettere å være etterpåklok enn forutseende. Hvem kunne for eksempel ha forestilt seg invasjonen av PCer og mobiltelefoner for noen år siden?

De som sier de gjorde det, faller gjerne i to grupper. De som lyver, og de som i dag velter seg i penger fordi de fikk rett. Den siste gruppen er i klart mindretall.

Mange økonomer ser i hvert fall lyst på framtida. "We are really entering somewhat of a golden age here,” sier for eksempel Maureen Allyn, sjeføkonom hos Scudder Kemper Investments. Hvorvidt han får rett eller ikke får tiden vise.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et kaldt og upersonlig samfunn

Science fiction-litteraturen er rik på dystre framtidsvisjoner. Det teknologibaserte samfunnet der storebror ser deg, roboter fungerer som mødre, og romskip driver med stjernereiser til de fjerneste planeter, har vi blitt tutet ørene fulle av i mange år. Vær sikker, det er nok av de som tror at maskinene og teknologien vil overta styringen på jorda.

Toshitada Doi, sjefen i "Sonys Digital Creatures Laboratory" sier rett ut at: "1990-tallet var PCenes og Internetts ti-år. Det neste ti-året vil derimot bli dominert av robotene".

Men hva tror du? Du er herved invitert til å dele dine framtidsvisjoner med oss, enten de nå er positive eller negative.