Foto: Per Ervland
Foto: Per ErvlandVis mer

Hva kan du om skatt?

Noen betaler motvillig, andre med glede, men hvor godt kjenner du reglene?

Vi er inne i et nytt skatteår, og i den forbindelse er det noen forhold du skal være oppmerksom på.

Skattekortene vi nå har mottatt, bygger på prognoser for inntekter og utgifter i 2009. Du bør derfor følge med i renteutviklingen og endre skattekortet ditt når det trengs. Skulle rentene fortsette å stupe og du har mye lån, vil du risikere å trekke for lite skatt. Har du formue på bok med høy sparerente og rentene daler, kan det være at du trekkes for mye skatt. Du må selv følge med på utviklingen og endre skattekortet ditt, melder Skatteetaten.

Skattekortene tar utgangspunkt i siste likning. Inntekter, fradrag og formuesforhold korrigeres i henhold til prognoser gitt av Finansdepartementet. Dette er i hovedsak de samme prognosene som legges til grunn ved utarbeidelse av statsbudsjettet. Utskrivingen av skattekortene foregår i perioden oktober/november. Det er prognosene som gjelder på dette tidspunktet, som vanligvis legges til grunn.

Men det er mye mer å vite om det norske skattestystemet.

Hva kan du om skatt? >>>Ta vår uhøytidelige test!

Hvor mye skal du betale?

På grunn av finanskrisen ble det i år foretatt en ekstra justering av prognosene for renteinntekter og utgifter. Det er likevel usikkert om denne ble korrigert tilstrekkelig, jamfør den siste tidens renteutvikling.

De nye innslagspunktene i statsbudsjettet gjør at de fleste av oss skal ligge på omtrent samme nivå i 2009 som i 2008, men det gjelder ikke alle.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regn ut: Mer eller mindre skatt i 2009?