Hva hvis du ikke klarer å betale?

Det klare utgangspunktet er at restskatten må være betalt i sin helhet innen åtte uker etter at ligningen er lagt ut. Alle andre alternativer vil svi på pungen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Betaler du restskatten for sent, må du nemlig betale en forsinkelsesrente på 12 prosent per år fra forfallsdagen inntil betaling skjer.

Kan du søke om å få betale restskatten i avdrag?

Ja, du kan søke om å få betale restskatten i flere avdrag, men nåløyet for å få medhold er trangt.

Selv om du søker om å få dele opp betalingen i flere avdrag, er det altså ikke sikkert at du får innvilget søknaden. Hver eneste søknad vil bli gjenstand for en konkret vurdering, der din betalingsevne blir satt under lupen.

Lønner det seg å søke om utsettelse?

Nei, det lønner seg ikke. Har du mulighet til å klare deg uten, er det absolutt å anbefale.

Har du ikke noe valg, vil det koste deg dyrt.

Du må nemlig betale forsinkelsesrente selv om du får medhold i din søknad. Forsinkelsesrenten er på 12 prosent i året og starter faktisk å løpe fra den dagen du skulle ha betalt restskatten, i henhold til de fristene du fikk på de opprinnelige innbetalingsblankettene.

Det er altså viktig å være klar over at rentene løper selv om du har søkt om, og faktisk fått innvilget, en søknad om betalingsordning med kommunekassereren.

Det offentlige beviser altså nok en gang at de ikke er noen generøs kreditor.

Hvor skal du sende søknaden?

Her er det viktig å holde tungen rett i munnen. Søknaden skal nemlig sendes til kommunekassen der du bor, og ikke til ligningskontoret.

Ligningskontoret fastsetter nemlig "bare" skatten din. Etter at det regnestykket er avgjort, er det kommunekassen som står for innkrevingen av din restskatt.

Pass derfor at du sender søknaden til riktig instans, og at du legger ved dokumentasjon på at din økonomiske situasjon er så anstrengt at du faktisk har behov for å få delt opp betalingen i flere avdrag.

Hva hvis du ikke klarer å betale?

Får du restskatt som du ikke klarer, eller orker å betale, har kommunekassereren flere triks i ermet for å få kloa i pengene:

  • Den vanligste måten er å sette igang "påleggstrekk".

    Det gjøres ved at din arbeidsgiver får beskjed om å trekke et beløp i tillegg til det ordinære forskuddstrekket på lønnen din. Dette beløpet går så til avdrag på din skyldige restskatt.

  • En annen mulighet for å inndrive restskatten, er å ta utlegg i dine formuesgoder, og i neste omgang om nødvendig begjære tvangssalg av disse formuesgodene.
Får du problemer med å innbetale en eventuell restskatt, bør du derfor ta kontakt med kommunekassereren så fort som mulig for å forsøke å finne en betalingsmåte som er akseptabel for begge parter.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!