Hva hjelper mot hudormer?

Finnes det behandlinger som funker?

SMÅ, MEN MANGE: Hudormer rundt nesen er vanlig. Her ser du resultatet etter bruk av plaster beregnet på å fjerne dem. Foto: Wikipedia
SMÅ, MEN MANGE: Hudormer rundt nesen er vanlig. Her ser du resultatet etter bruk av plaster beregnet på å fjerne dem. Foto: Wikipedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«De ødelegger så mye av livet mitt! Jeg forventer ikke å få en perfekt hud, og kan godt leve med litt uren hud, men sånn som den er nå hemmer det meg veldig i hverdagen.»

Les også: Til kamp mot kvisene

Teksten over er hentet fra et spørsmål sendt til Lommelegen.no av Kvinne, 24 år.

Hun forteller at hun er veldig plaget av store porter og hudormer. Selv om hun har prøvd en rekke behandlinger på resept fra hudlege, er det ingenting som virker.

Les også:
Kan du få kviser av godteri?
Moderne behandling av kviser
Bli kvitt voksen-kvisene

«Porene og hudormene blir bare større og flere. Jeg trenger virkelig å finne en behandling som hjelper!»

- Med optimal behandling kan man forvente at hudormene blir langt bedre og at porene blir mindre fremtredende (men naturligvis ikke forsvinne), svarer Lommelegens hudlege, Kjetil Guldbakke.

Les også: Pleie av fet og uren hud

Han oppgir følgende behandlingsalternativ:

Har du flere gode råd mot hudormer? Del dem med andre lesere i forumet under.

Om hudormer

 • Det medisinske navnet på det vi i dagligtalen kaller for hudormer er "komedoner".
 • Komedoner er talg og hornsubstans som tilstopper utførselsgangen fra talgkjertelen.
 • Komedoner og kviser skyldes hormonpåvirkning.
 • Komedoner kan arte seg enten som små hvite nupper (whiteheads) eller sorte prikker (blackheads).

  Kilde: Lommelegen.no

 • A-vitaminsyre

  Det finnes flere preparater å velge mellom, alle reseptbelagte. Aberela er den «sterkeste» og benyttes hver kveld. Andre, litt mildere alternativer er Epiduo og Differin. Disse motvirker og behandler hudormer og kan gjøre porene mindre synlige.

  Effekt av behandlingen ses ofte ikke før etter mellom to-fire måneders bruk. Hvis du ikke er kommet helt i mål etter den tid, kan du prøve tilleggsbehandlinger.

  Fruktsyrer

  Disse kan ha en gunstig effekt på hudormer, mest bruk er nok glykolsyre. Dette kan du prøve i form av hjemmeprodukter – eller du kan kombinere hjemmeprodukter med peelinger på klinikker hvor det finnes i høyere konsentrasjon.

  Hudlege Kjetil Guldbakke.
  Hudlege Kjetil Guldbakke. Vis mer


  Laserbehandling

  Nye lasere kan ha effekt mot porer, men du bør gå grundig gjennom dette med behandler på forhånd, slik at du har realistiske forventninger i forhold til prisen – som er høy.

  Roaccutan

  Dette er et legemiddel mot alvorlig akne, og vil nok være siste utvei. Terskelen for å bruke denne kuren er høyere dersom problemet er hudormer. I første omgang bør man forsøke å optimalisere lokalbehandlingen.

  Har du flere gode råd mot hudormer? Del dem med andre lesere i forumet under.

  - Vær forsiktig med sminke

  Men behandling er ikke nok alene, understreker Guldbakke.

  - En av de vanliste årsakene til at man ikke ”blir bra” er bruk av dekkremer og kosmetikk. Dette motvirker behandlingen du bruker ellers. Ha derfor dette i bakhodet når du starter med behandlingen, skriver han på Lommelegen.no.

  Les også: Sminken kan gjøre deg syk

  Guldbakke råder også innsenderen til å oppsøke en klinikk med lege, alternativt kan man henvises til ekspert etter vurdering av fastlege.

  Les også:
  Kan du få kviser av godteri?
  Moderne behandling av kviser
  Bli kvitt voksen-kvisene

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer