Åreknuter kan oppleves svært sjenerende for dem som rammes,men det er heldigvis hjelp å få.  Foto: Veindirectory
Åreknuter kan oppleves svært sjenerende for dem som rammes,men det er heldigvis hjelp å få. Foto: Veindirectory Vis mer

Hva har skjedd med beina?

Dette kan ramme 60 prosent av befolkningen.

- Åreknuter oppleves først og fremst som en kosmetisk plage, og det er hovedgrunnen til at de fleste oppsøker lege, sier hudlege Bjørn E. Bondevik til DinSide Helse.

Spesielt gravide kvinner er utsatt for å få åreknuter, men også menn rammes. Tidligere undersøkelser viser at opptil 60 prosent av befolkningen kan oppleve fenomenet i løpet av livet.

Les også: De pinligste plagene

Smertefullt

Åreknutene opptrer gjerne som store, blå, klumpete årer, som synes som hevelser på beinet. Mange opplever smerter og verking i leggene, og da er det ikke lenger bare en kosmetisk problemstilling. Hvert år opereres 10.000 - 15.000 personer for åreknuter i Norge.

Åreknuter rammer i størst grad kvinner, og kan gå i arv.  Foto: srhvu.com
Åreknuter rammer i størst grad kvinner, og kan gå i arv. Foto: srhvu.com Vis mer

- Noen har så store plager av åreknutene sine at de må opereres. Man fjerner da de overflatiske blodårene, og blodet finner andre årer å renne igjennom. Selv om det er uvanlig, vil det alltid være en risiko for at åreknutene kan komme tilbake etter en slik operasjon, ved at andre vener utvider seg. Disse åreknutene vil imidlertid være mindre enn de første, forklarer Bondevik.

Det er venene som får åreknuter, og særlig venene i beina er utsatt fordi trykket er størst der. Når venene utvider seg og slynger seg, dannes åreknuter. Disse oppstår når det er for stort press på venene, eller når veggene i årene er for slappe og har dårlige klaffer.

Les også: Dette tør du ikke spørre legen om

Mulig å forebygge

- Hvis du står veldig mye, vil mye blod synke ned i kroppen og øke trykket. Hos gravide dannes hormoner som gjør åreveggene slappere enn vanlig. Hormonene skal hjelpe livmoren til å utvide seg og bli avslappet slik at fosteret kan vokse. Dessverre får den annet muskelvev til å utvide seg også, sier Bondevik.

Man kan til en viss grad være arvelig disponert for å få åreknuter. I tillegg er personer som står mye i jobben og gravide ekstra utsatt.

- Dersom det finnes tilfeller av åreknuter i familien, og du begynner å merke tendenser til å få det selv, kan du forebygge ved å bruke støttestrømper. Spesielt om du har et yrke hvor du står mye stille eller reiser mye med fly, bør du passe på å sitte med bena høyt. Da blir presset på årene mindre, og blodtilstrømningen øker, råder Bondevik.

Det er mulig å få åreknuter også andre steder på kroppen. Noen får åreknuter i spiserøret som følge av skrumplever, og åreknuter i venene rundt endetarmsåpningen kalles hemoroider.

Les også: Hjelp mot hemoroider