<strong><B>MANGE VINNERE:</strong></B> Mer enn 4.700 ganger er storpremiepottene i Lotto og Viking-Lotto delt ut.  Foto: Colourbox/Kim Jansson
MANGE VINNERE: Mer enn 4.700 ganger er storpremiepottene i Lotto og Viking-Lotto delt ut. Foto: Colourbox/Kim Jansson Vis mer

Hva gjør du om du vinner 36 millioner i Lotto?

Vi har spurt forbrukerøkonomene i Norges to største banker om hva du bør gjøre om du er så heldig å stikke av med førstepremiepotten.

Publisert
Sist oppdatert

Svimlende 36 millioner kroner. Det er førstepremiepotten i Viking-Lotto onsdag kveld.

Som alle vet, eller i alle fall burde vite, er vinnersjansene mikroskopiske. Men spiller du ikke, vinner du ikke, og det er som regel noen som vinner.

Faktisk har toppgevinstene i Lotto og Viking-Lotto blitt delt ut mer enn 4.700 ganger. For noen uker siden gjorde et par fra Lillestrøm storeslem i Viking-Lotto, og stakk av med norgeshistoriens største tippegevinst. Paret i 70-årene kunne innkassere intet mindre enn 46,5 millioner kroner etter å ha tippet seks rette.

Så det er ikke umulig å vinne - det er bare veldig lite sannsynlig.

Men la oss si at du faktisk stikker av med storgevinsten i kveld. 36 millioner kroner. Hva i all verden skal du bruke så mye penger på? Hvordan skal du takle at livet ditt kan bli snudd helt på hodet, og hverdagen bli noe helt annet enn hva den var?

Vi har spurt forbrukerøkonomene i landets to største banker om hva en fersk mangemillionær i Lotto bør bruke pengene på.

Sidsel Sodefjed Jørgensen, forbrukerøkonom i DnB NOR Foto: DnB NOR
Sidsel Sodefjed Jørgensen, forbrukerøkonom i DnB NOR Foto: DnB NOR Vis mer


Har ikke bruk for pengene?

- Jeg vil si at de fleste ikke har «bruk for» mange millioner, så uansett vil man oppleve at dette er overskuddspenger i privatøkonomien, sier forbrukerøkonom Sidsel Sodefjed Jørgensen i DnB NOR.

Hun tror mange tenker fornuft selv når de har vunnet uhorvelig mange millioner kroner.

- Mange sier de vil dele ut til barna, og noen sier de vil gi til veldedige formål. Noen tenker de skal unne seg alt de aldri har hatt råd til å kjøpe, mens andre vil nedbetale boliglånet og ellers leve som før.

Hun sier at det vil være naturlig å nedbetale gjelden sin, siden det likevel mest sannsynlig kommer til å være godt med penger igjen etter at gjelden er tilbakebetalt.

- De fleste tenker nok intuitivt en anvendelse innenfor de rammene man er vant til å tenke innenfor, for eksempel sier mange at de skal nedbetale all gjeld. Men de fleste har jo ikke mer enn i snitt 1,5 mill i gjeld, og da er det jo fremdeles store summer igjen!, sier Jørgensen.

Silje Sandmæl , forbrukerøkonom i Nordea Foto: Nordea
Silje Sandmæl , forbrukerøkonom i Nordea Foto: Nordea Vis mer


Realiser drømmene dine

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i Nordea sier at i tillegg til å betale ned gjeld er det viktig å benytte muligheten til å bruke penger på formål som du tidligere bare kunne drømme om å ha råd til.

- Det finnes ingen fasit på hva man skal bruke lottomillionene på, det avhenger helt av deg som person og hvilken livssituasjon du er i, sier Sandmæl og legger til:

- Det fornuftige er selvsagt å nedbetale gjeld, investere pengene i eiendom eller andre spareprodukter som kan gi deg en avkastning. Samtidig som å være fornuftig er det også viktig å realisere de drømmene du har gått med.

LOTTO: Disse tallene trekkes ut flest ganger

Pass på merutgiftene

Jørgensen i DnB Nor påpeker at selv om det er viktig å bruke penger på ting man har lyst på, er det like viktig å ha i mente hva slags merutgifter som er forbundet med slike investeringer,

- Det er i hvert fall viktig at man tenker seg godt om dersom man velger en pengebruk der man pådrar seg store månedlige utgifter. Da kan pengene gå fortere enn man tenker seg, sier Jørgensen.

Hun nevner kjøp av både hytte, båt, ny bil eller installasjon av svømmebasseng som eksempler på investeringer som det blir ekstra utgifter av.

- Om man velger slike investeringer, er det viktig å helt fra starten av vite hva det krever av månedlige utgifter som også må dekkes av premiepengene. For de fleste vil nok ikke den vanlige lønna være nok til store økte utgifter, sier Jørgensen til DinSide.

Får tilbud om nøytral rådgivning

Så store summer som flere titalls millioner kroner blir uansett vanskelig å forholde seg til. Heldigvis får du mulighet til å få noen perspektiver på hva pengene kan brukes til.

- Med så store summer vil det være nødvendig å tenke nytt, så ta i mot tilbudet man får om nøytral økonomisk rådgivning fra Norsk Tipping!, oppfordrer Jørgensen.

For noen år tilbake snakket DinSide med et firma som har drevet med veiledningstjenester for Lotto-vinnere som har stukket av med den store gevinsten. Les hvilke råd de kommer med til nybakte Lotto-millionærer.

- I en slik rådgivningssamtale vil man få en gjennomgang av økonomien slik den ser ut i dag, og hvilke endringer som skjer om man for eksempel investerer i bruksgjenstander, setter penger på bok og lever på avkastning, eller setter penger i aksjer med risiko for svingninger, sier Jørgensen.

Bli millionær uten å vinne i Lotto

Men for de aller fleste som leser denne artikkelen blir det bare med drømmen om å plukke ut de seks rette tallene som gir deg millioner inn på kontoen.

SPØRSMÅL

Spiller du pengespill? (Avsluttet)
Ja, en gang i blant(49%) 445
Ja, ofte(37%) 337
Nei, for noe tull!(15%) 134
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Mange higer etter lottomillionær-tittelen, men sjansen for å vinne er dessverre forsvinnende liten, sier Sandmæl i Nordea.

Hun sier likevel at drømmen om millionær kan bli en realitet - om man bruker pengene fornuftig i stedet for å spille Lotto.

- Nordmenn bruker i underkant av 3.000 kroner i året på lotteri og spill ifølge Statistisk sentralbyrå. Sparer man disse pengene i stede for å spille dem bort kan man faktisk bli millionær. Sparer man 250 kroner i måneden i aksjefond, men forventet avkastning på 9,2 prosent, fra man er 27 år og til man går av med pensjon ved 67 år, altså i 40 år, kan man leve ut mange av drømmene sine som «pensjonistmillionær», sier Sandmæl til DinSide.

KALKULATOR: Regn ut når du blir millionær

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer