Vil du på badeferie til sommeren, kan det være greit å vite hvor mye du vil ha å rutte med. Foto: Colourbox
Vil du på badeferie til sommeren, kan det være greit å vite hvor mye du vil ha å rutte med. Foto: ColourboxVis mer

Hva får du i feriepenger i år?

Vår feriepengekalkulator gir deg svaret.

Sommerferien begynner å nærme seg, og har du ennå ikke begynt å planlegge ferien er det kanskje på tide?

I hvert fall hvis du har tenkt å få deg en tur til Middelhavet til en ok pris. De billigste flybillettene er nok revet bort allerede, men en chartertur til grei pris burde du klare å finne.

Ferien gjør et innhogg i budsjettet, og derfor er det mange som liker systemet med feriepenger.

Så mye får du i feriepenger

Feriepengene skal være minst 10,2 prosent av feriepengegrunnlaget, altså av det du tjente i inntektsåret. Er du over 60 år har du rett på minst 12,5 prosent.

Dersom arbeidsgiveren din har gått med på en tariffavtale som sikrer deg fem ukers ferie, utgjør feriepengene dine 12 prosent av feriepengegrunnlaget (14,3 prosent for deg over 60 år). Feriepengegrunnlaget ditt er oppgitt i lønns- og trekkoppgaven.

Det er på tide å begynne å planlegge ferien! Foto: SXC
Det er på tide å begynne å planlegge ferien! Foto: SXC Vis mer


De fleste arbeidsgivere utbetaler feriepengene i juni måned, mens noen utbetaler i juli. Den måneden du får feriepengene dine får du ikke utbetalt vanlig månedslønn – arbeidsgiver utbetaler ikke lønn når du har ferie.

Eksempel: Hvis ditt feriepengegrunnlag fra i fjor var 450.000 kroner, og du har fem ukers ferie, vil du få utbetalt cirka 48.808 kroner. Dersom du får feriepenger i juni, blir du nemlig trukket fire dagslønner, siden juni bare har 21 arbeidsdager og du skal bli trukket for 25 på grunn av de fem ukene med ferie.

Sjekk hva du får i feriepenger med vår kalkulator

Ikke alle får feriepenger

Det er ikke alle som kan glede seg til en saftig utbetaling i juni eller juli. Det er nemlig fjorårets inntekt som bestemmer hvor mye feriepenger du får i år. Har du ikke vært ansatt noe sted og opptjent deg lønn, får du heller ikke feriepenger.

Hvis du ikke tjente noen penger i fjor, får du altså ingen feriepenger. Men om du er i jobb nå, har du uansett krav på ferie. Det er bare det at du da mister inntekt.

Retten til feriepenger gjelder bare arbeidstakere, så om du er frilanser eller selvstendig næringsdrivende, får du ikke feriepenger. I slike tilfeller er det smart av deg å hver måned sette av penger til et feriefond, så du ikke ender opp med å dra på telttur i skauen i ferien (selv om det kan være gøy, det også...)

Feriekostnadene du glemmer

Les mer om feriepenger hos Arbeidstilsynet.

Artikkelen er tidligere publisert på DinSide