6 ting du må vite om mobilbetaling med Strex

Hva er Strex?

Strex sin mobilbetaling gjennom telefonregningen har både fordeler og ulemper.

NAKEN MANN: Strex sin reklamekampanje bruker denne nakne mannen for å illustrere poenget sitt. Spørsmålet er om poenget er gyldig. Skjermdump: Strex / Youtube
NAKEN MANN: Strex sin reklamekampanje bruker denne nakne mannen for å illustrere poenget sitt. Spørsmålet er om poenget er gyldig. Skjermdump: Strex / Youtube Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Alt du trenger er mobilen» hevder mobilbetalingstjenesten Strex, som akkurat nå kjører reklamekampanjer rundt om i Norge med en naken kar i hovedrollen.

Vi har sett liknende budskap før, for eksempel fra mCash, som hevdet at du «endelig kunne la lommeboka bli igjen hjemme».

Det stemte ikke da, og det stemmer ikke nå, for Dinside må nok en gang gjenta at mobilbetaling på langt nær har blitt det eventyret mange så for seg.

Men nøyaktig hva er egentlig Strex, sammeliknet med konkurrenter som Vipps, mCash og MobilePay?

KJENT BUDSKAP: At alt man trenger er mobilen, slik Strex hevder, er selve kongstanken bak mobilbetaling. Men vi er et godt stykke unna en slik virkelighet i Norge. Skjermdump: Strex / Youtube
KJENT BUDSKAP: At alt man trenger er mobilen, slik Strex hevder, er selve kongstanken bak mobilbetaling. Men vi er et godt stykke unna en slik virkelighet i Norge. Skjermdump: Strex / Youtube Vis mer

#1: Strex er ikke noe nytt

Strex markedsfører seg som en nyhet, men har eksistert i mange år.

Navnet dukket først opp i 2014, da Telenor, daværende TeliaSonera og Tele2 sitt selskap mPayment bytta navn til nettopp Strex. Siden 2012 hadde selskapet tilbudt betaling av diverse tjenester over SMS.

- Nå skal vi gjøre mobilbetaling enda enklere og mer tilgjengelig, sa daglig leder Hege Kosberg i Strex i en pressemelding ved navnebytte i 2014, og det er i disse dager vi ser resultatet.

#2: Strex er betaling over telefonregningen

Du kan ha brukt Strex allerede uten å vite om det, da de i mange år har levert infrastruktur bak mange SMS-betalingstjenester. Men selv om Strex ikke er noe nytt, er deres tjeneste kalt Direct Payment ny.

Dette er en ny teknisk løsning som lar apper og nettsider ta betalt for varer og tjenester gjennom telefonregningen din.

- Strex krever ikke nedlasting av betalingsapp eller registrering av kortdetaljer, og vil derfor i mange tilfeller være den raskeste og mest brukervennlige betalingsmetoden, sa Kosberg i en pressemelding tidligere i år.

#3: Strex har klare fordeler

Kjøper du noe med Strex, vil det dukke opp en «Strex»-oppføring på neste telefonregning. Og tjenesten du kjøpte betales sammen med resten av regningen.

Dette betyr at det blir enkelt å betale, da du allerede betaler telefonregningene dine.

Og det er enkelt å komme i gang, da du ikke trenger å registrere deg på noen nye tjenester.

#4: Strex har klare ulemper

Men å ta betalt over telefonregningen har også sine ulemper.

Mange får mobilregningen betalt av jobben. Og sjefen vil neppe bli særlig fornøyd om du betaler billetter og parkering på jobbens regning. Samtidig har noen arbeidsplasser ordninger for at mobiltjenester blir trukket av lønna.

Å få oversikt over forbruket sitt kan også bli problematisk. Mange betaler mobilregningen automatisk, for eksempel med avtalegiro.

Og du kan jo spørre deg selv hvor ofte du sjekker spesifiseringen av mobilregningene dine. Uansett vil det ikke stå noe mer spesifikt der enn «Strex», etterfulgt av et beløp, ifølge Strex sin kundeservice.

#5: Strex fungerer ikke overalt

Som alle nye mobilbetalingstjenester er hovedproblemet dette: Mangelen på steder å bruke den.

Strex oppgir ingen komplett liste over brukersteder. Men at de reklamerer hardt for å kunne betale noe såpass smalt som VG+ gjennom mobilen sier sitt; brukersteder er foreløpig noe begrensa.

EasyPark, Skyss, AtB, Fortum, Kolombus, Beat, COWI, Ruter, Redd Barna, Tidal, Schibsted-produkter og diverse veldedige organisasjoner nevnes som eksempler.

Med andre ord: Flest tjenester, ikke varer, og ingen vennebetaling slik tjenester som Vipps har.

#6: Strex støtter ikke alle

Som nevnt krever ikke Strex noe oppsett for å fungere. Men da dette foregår over mobilregningen din, må operatøren støtte Strex.

Strex eies av de to store, Telenor og Telia, og har i tillegg avtaler med Talkmore, Djuice, Dipper, Chess, Ice.net, Network Norway, One Call, My Call, Hello Norway, og Chili Mobile.

De aller fleste vil med andre ord kunne bruke Strex. Men har du en annen operatør, kan du bare glemme det.

Dinside har forsøkt å få et intervju med Strex-sjef Kosberg til denne artikkelen, men hun var ikke tilgjengelig fredag.