Hva er med i gratis-surf?

Mange tilbyr nå internettilknytning uten abonnementsavgift, men er vertskap for hjemmesiden din inkludert? Hvor stor e-postmappe kan du ha, og hvor mange e-postadresser kan du knytte til kontoen? Kan firmaer benytte tilbudene?

Det er ikke mer enn to måneder siden Telenor slapp katten ut av sekken med sitt Freesurf-produkt, hvor det ikke var noen abonnementsavgift for tilgang til Internett, men i stedet en forhøyet minuttavgift ved bruk.

I løpet av noen dager kom en rekke konkurrenter på banen, også selskaper som tidligere ikke har tilbudt internettilknytning. Telenor var plutselig én av seks-syv aktører som tilbød internett uten abonnementsavgift. Og de var dyrest.

Telenor har nå senket sin minuttakst, men er som regel stadig ikke den mest prisgunstige tilbyder. Hvem dette er, kommer an på ditt bruksmønster. Du kan sjekke dette med Surfekalkulatoren.

Når du betaler abonnement for internettilknytning, slik som hos Telenor og Tele2, får du også adgang til å sende og motta e-post, til å lagre e-post og til å legge egne hjemmesider på deres server. Også noen av "gratis"-tilbyderne har slike tjenester inkludert.

Epost og hjemmesider ved "gratis"-surf
LeverandørEpost- adresserEpost- lagerHjemmesiderFor firmaerKrav for bruk
Domino 10 10 MB50 MBneiDominokort, reklame
Dagbladet13 MBneineiRegistrering
Sense Wave43 MBnei *)ja ***)Registrering
Tele2125 MBnei **)neiPrefiks 1502 (Tele2)
Freesurf12 MBnei **)neiKunde hos Telenor
Netcom12 MBneineiPrefiks 1515 (Netcom)
Telia130 MB10 MBneiPrefiks 1516 (Telia)
*) Skal komme senere **) Hjemmeside bare ved fast abonnementsordning ***) Adgang for firmaer når kontoen registreres på enkeltpersoner.

Sensewave og X-stream gir firmaer tilgang til gratis internett om hver bruker registrerer seg personlig. For de andre leverandørene er firma unntatt, eller de har egne tilbud.

Smått med hjemmesidevertskap

Av de syv tilbyderne vi har undersøkt, er det bare to som samtidig tilbyr gratis hjemmesidevertskap. Den ene er Domino-kortet (gjennom samarbeidspartneren X-Stream) som tilbyr hele 50 MB plass, noe som er mer enn mange betalte abonnementstjenester. Den andre er Telia, som tilbyr 10 MB plass.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når man vet at en internettside gjerne er 30-60 kb stor, inkludert grafikk og bilder, gir 10 MB teoretisk plass til rundt 200 sider. Det er et voksent nettsted.

Som man ser av tabellen, planlegger flere tilbydere hjemmesidevertskap.

Store variasjoner i plass for e-posten

Plass til e-post varierer fra 2 MB (hos Telenor Freesurf og Netcom) til 30 MB hos Telia. Vi har ikke undersøkt praksis når postkassen er full, men noen nettsteder med gratis e-posttjenester i USA sletter av og til ny innkommende e-post når postkassen er full.

Husk at selv ett eneste ukomprimert bilde som blir sendt som vedlegg til e-post, lett vil fylle en postkasse på bare 2 MB. Du bør derfor ikke ha ditt hovedmottak for e-post på et sted med så liten lagringsplass.