<strong>AIDS-DAG:</strong> I morgen er verdens Aids-dag. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
AIDS-DAG: I morgen er verdens Aids-dag. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer

Hva er hiv-infeksjon og Aids?

Lørdag er verdensdagen for Aids. Få en innføring i hva hiv-infeksjon og AIDS er.

Skrevet av legene Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen for Lommelegen.

Hiv er en forkortelse for humant immunsviktvirus (humant betyr "menneskelig", eller "hos mennesker"). Dette viruset kan finnes i blod, i vevsvæsker, fuktigheten i skjeden (skjedesekretet) og sæd.

Hiv kan smitte ved samleie uten kondom, ved bruk av urene sprøyter og sprøytespisser og fra mor til barn under svangerskap, fødsel og amming. Viruset kan også smitte i forbindelse med behandling med blod og blodprodukter og ved transplantasjoner, men rutinene i Norge er nå så gode at det nærmest er utenkelig å bli smittet på disse måtene.

Sex: Risikoen for å bli smittet ved analt samleie er høyere enn ved vaginalt samleie, og smitterisiko under sex er også høyere hvis en av partene har annen kjønnssykdom samtidig.

Hiv smitter ikke ved vanlig sosial omgang med en som er hiv-positiv. Hvis du praktiserer sikrere sex, er risikoen for å bli smittet i forbindelse med seksuelt samvær også liten.

Hiv angriper kroppens forsvarsceller og gjør at de etter hvert mister evnen til å bekjempe infeksjoner og noen kreftformer.

Ved hivinfeksjon brytes kroppens forsvarsceller langsomt ned, og dette gir plager når infeksjonsforsvaret er blitt svekket så mye at det ikke lenger klarer å bekjempe sykdommer effektivt. Det skjer som regel først mange år etter at man ble smittet.

I Norge ble det diagnostisert 276 nye hivinfiserte i 2006. 173 var smittet i utlandet.

Les også: Hvor mange har hiv:

Sykdomstegn
En som er blitt smittet med hiv, har hiv-infeksjon. Hiv-infeksjoner kan være asymptomatiske (infeksjon uten symptomer eller plager) eller symptomgivende. En kan dele opp en hiv-infeksjon i flere stadier:

Akutt hiv-infeksjon. Kort tid (1-3 uker) etter smitte får noen - men ikke alle - en kortvarig sykdom som kan minne om kyssesyke (mononuklose). Denne kalles akutt hiv-infeksjon. I typiske tilfeller får den smittede feber, svelgsmerter og hovne lymfeknuter. Det kan også være hudutslett, diarè, hoste og belegg på mandlene.

Asymptomatisk hiv-infeksjon. Deretter er de fleste uten symptomer i mange år. Noen får likevel forstørrede lymfekjertler flere steder i kroppen.

Symptomgivende hiv-infeksjon. Senere, som regel etter mange år, kan den smittede gå ned i vekt og være plaget av feber, nattesvette, tretthet, forstørrede lymfeknuter, diarè, soppinfeksjon i munnen, helvetesild og økende plager med utbrudd av herpes.

Aids. Kroppens forsvarssystem svikter. Det fører til alvorlige infeksjoner, noen kreftformer (Kaposis sarkom og noen former for lymfekreft) eller sykdom i hjernen.

Undersøkelse
Undersøkelse og behandling av hiv-infeksjoner (og aids) er gratis i Norge.

<strong>AIDS-DAG:</strong> I morgen er verdens Aids-dag. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
AIDS-DAG: I morgen er verdens Aids-dag. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer


Skal du la deg teste? Siden du kan være smittet med hiv uten å kjenne plager av noe slag, bør du få testet deg hvis du har hatt usikker sex, hvis du tar stoff med sprøyte, eller hvis du har fått påvist en annen seksuelt overførbar sykdom. Ta kontakt med legen din dersom du er i tvil. Alle gravide tilbys hiv-test som ledd i svangerskapsomsorgen.

Hiv-testen. Hivtesten er en blodprøve. Den kan du ta hos alle leger. Blodprøven blir sendt videre til et laboratorium der det blir testet. Den mest moderne testen kalles "combotesten", og blir positiv i løpet av få uker etter smittetidspunktet.

Hva hvis testen er positiv? Den legen som tok testen, vil henvise deg videre til en infeksjonsmedisinsk poliklinikk der du vil motta mer informasjon. Der vil du bli undersøkt ytterligere for å finne ut hvordan immunforsvaret ditt virker. Fastlegen din vil kunne gi deg støtte og hjelp, dessuten kan du få opplysninger, støtte og hjelp blant annet gjennom:

- Aksept, telefon 23 12 18 20.
- HivNorge, en interesseorganisasjon for hivpositive, telefon 21 31 45 80.
- Helseutvalget for homofile, telefon 23 35 72 00.
- Olafiaklinikken i Oslo, telefon 22 08 29 50.

AEGIS (AIDS Education Global Information System) er et stort nettsted med oppdatert informasjon om alt som er verd å vite om hiv og aids. Her finner du svar på det meste, og du kan komme i kontakt med andre som er i samme situasjon som deg.

Les også: Stanser forsøk på hiv-vaksine:

Behandling
Det er vanlig at hiv-positive går til kontroll ved en infeksjonsmedisinsk poliklinikk jevnlig. Ved tegn til svikt i infeksjonsforsvaret eller høy virusmengde i blodet startes behandling med en kombinasjon av tre ulike typer medisin som hemmer viruset. Ved slik behandling har det vist seg at hiv-infeksjonen kan undertrykkes i lang tid, og det er håp om at mange hiv-smittede i framtiden kan få normal levetid. Hvis du har hiv, bør du alltid søke lege ved langvarig feber, nattesvette, langvarig diaré, tung pust, uforklarlig vekttap, langvarige sår eller belegg i svelget, nylig oppståtte hudutslett, hudknuter eller synsforstyrrelser.

Les også: Frykt og fordommer mot hiv:

Oppdatert 18.11.07 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer