Tang er smekkfull av nyttige stoffer. På tide å løfte den opp av vannet og inn på kjøkkenet? Foto: Science Photo Library
Tang er smekkfull av nyttige stoffer. På tide å løfte den opp av vannet og inn på kjøkkenet? Foto: Science Photo LibraryVis mer

Hva er grønt, slimete og sunt?

Her er den nye supermaten!

Neste gang du ser en ekkel og slimete masse av tang skylle opp på land, bør du se på den med nye øyne. For tro det eller ei, men tang inneholder mer jern enn en skikkelig biff, mer kalsium enn ost og mer fiber enn svisker. I tillegg har tang er høyt innhold av proteiner, samt viktige mineraler som jod og kalium, og er den eneste planten som inneholder vitamin B12.

Og ikke bare det. Ny forskning viser at tang også inneholder en rekke stoffer som er kjent for å redusere kolesterol, senke blodtrykk, bedre fordøyelsen og bekjempe frie radikaler. Sist nevnte er blant annet er kjent for å kunne forårsake kreft, skriver Telegraph.co.uk. Noen mener at tang kan bidra til vektreduksjon.

Les også: Slak med tang

Ikke rart at japanere spiser fire kilo tang per hode i året!


Effektivt slankemiddel

- Vi oppdaget at ved å tilsette dette til matvarer, vil opptil 75 prosent av fettet bare gå gjennom kroppen, og vil ikke absorberes. Så i teorien bør det kunne brukes til å bekjempe overvekt, sier Dr Iain Brownlee ved University of Newcastle, og forklarer at tang kan brukes i stedet for fett, for å gi maten smak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- I tester har faktisk personer foretrukket brød med alger i. Så det er ikke noe du må tvinge deg selv til å spise, forteller han videre.

Så hvorfor benytter vi oss ikke mer av denne planten, som tross alt vokser fritt rundt oss i store mengder?

Nederst i artikkelen får du oppskrift på retter som inneholder tang.

Skaff deg på egen hånd!

Den første utfordringen er at det ikke er så lett å få tak i denne varen. Enkelte helsekostbutikker og innvandrerbutikker selger tørket tang, men det er veldig vanskelig å få tak i fersk tang. Man kan eventuelt høre med en fiskehandler.

Så neste gang du ikke har noe å finne på, hvorfor ikke ta turen til kysten? Alt du trenger, er en kniv, en badedrakt-/shorts og kanskje en snorkel.

Men pass på: Badevann fulle av grønn gift

- Å plukke tang er ikke det samme som å gå i skogen og plukke sopp, der utfallet kan være alvorlig hvis du plukker en farlig sopp. Selv om ikke alle algene smaker like godt, er de ikke giftige, forsikrer tangekspert Craig Evans.

Les også: Hvor farlig er maten du spiser?

Her er noen oppskrifter

Skarvens tang- og skalldyrsuppe – 4 porsjoner:

1,2 liter fiskekraft
50 g rensede reker
50 g blåskjell
1 dl tørr hvitvin
1 dl kremfløte eller Crème Fraiche
100 g smør
100 g hvetemel
soyasaus
salt
hvit pepper

Fiskekraft:
avskjær av fisk
kokevann tilsatt løk
timian
hvit pepper
laurbærblad

Tanggarnityr:
2/3 blæretang
1/3 med like deler av fennikel, sellerirot, løk og purre

Slik gjør du: Blæretanget skylles godt og forvelles i kokende vann tilsatt litt natron. Da beholdes den friske, irrgrønne fargen. Tang og grønnsaker finhakkes og blandes. Smelt smøret, rør i hvetemel, spe med vann og god fiskekraft og la det koke i ca 10 minutter. Rør godt om. Ha i hvitvin og gi det et oppkok. Ta kokekaret av varmen. Tilsett fløte eller Crème Fraiche. Til slutt har man i tanggarnityr, blåskjell og reker. La suppen stå og trekke i 15 minutter. 50-70 g tanggarnityr tilsettes suppen, som dermed får en herlig smak av hav. Resten av garnityren kan fryses i porsjonspakker for senere bruk.

Kilde: Matoppskrift.no

Les også: Rens kroppen med alger

Misosuppe med skalldyr
Dette trenger du til 4 porsjoner:

1 liter fiskebuljong
8 scampi
4 kamskjell
250 g misokonsentrat
200 g tofu i terninger
100 g purreløk i ringer
30 g wakame tang

Slik gjør du: Kok opp buljong med skalldyr. Senk varmen og pisk i misokonsentrat. Fordel tofu, purre og tang i små suppeskåler. Hell suppen over og servér.

Kilde: Middagstips.coop.no

Les også: Tester alger i legemidler

Sushi-ruller (maki)
Dette trenger du til 4 porsjoner:

5 dl kokt grøtris eller sushiris
6 Nori tang
½ agurk
1 mango
200 g renskåret rå fisk eller skalldyr
soyasaus
wasabi
syltet ingefær

Slik gjør du: Kok sushirisen etter oppskriften. Den skal være myk og klebrig. Skjær sjømaten i strimler på ca 1 cm bredde. Skjær agurken i strimler som sjømaten.
Legg et ark tang på et sammenbrettet glasshåndkle eller en bambusmatte. Ta vann på fingrene og ta en «ball» ris som du klemmer utover tangen. Legg sjømat og agurk ev mangostrimler på risen. Rull sammen til en fast rull i håndkledet, som du gjør med rullekake. Ta vann langs endekanten av tangen og press sammen. Legg rullen til side i kjøleskap. Når alle rullene er ferdig skjæres de i ca 2 cm skiver og legges på fat.

Kilde: Aperitif.no