Hva er galt?

Hvorfor virker ikke kalkulatoren? Her er noen mulige årsaker.

Når kalkulatoren ikke synes: Java må være slått på

Nettleserens javamotor må være aktivert for at kalkulatorer som Strømkalkulatoren, Boliglånskalkulatoren og Mobiltelefonkalkulatoren skal vises.

Hva er galt?


I nettleseren Microsoft Internet Explorer slår man på og av Java og Javascript i den gruppen valg man finner under "Verktøy" (Tools)-> "Alternativer for internett" (Internet Options). (I eldre versjoner ligger dette under "Vis"-menyen).

Under "Avansert" (Advanced) finner man en avkrysningsboks med teksten "Java JIT-kompliator aktivert".

Hva er galt?


Om det ikke er noe slikt alternativ i listen, har du ikke javamotor i nettleseren i det hele tatt. Om du bruker operativsystemet Windows, kan du i tilfelle koble deg opp til internett og trykke på menyvalget "Verktøy"->"Microsoft Update" i Internet Explorer. På den nettsiden du nå kommer til klikker du på "Produktoppdateringer". Det blir deretter foretatt en automatisk analyse av de programmer du har installert, og du får opp en liste med elementer du mangler og som kan lastes ned der og da.

Last ned "Java Virtual Machine". Det tar en times tid, med modem eller enkel ISDN-linje. (Alternativt kan du stikke innom en telebutikk og plukke med deg en CD med "Gratis Internett" fra Telenor, Tele2 e.l. Disse CD-ene inneholder alle en komplett versjon av siste utgave av Internet Explorer).

Nettleseren Opera leveres ikke med obligatorisk javamotor. Men du kan laste ned en javamotor (for øvrig en meget god en) fra Operas nettsted.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Netscape er det alltid med javamotor. Java kan slås av og på i Netscape under Edit->Preferences->Advanced.

Hva er galt?


Når kalkulatoren synes, men ikke virker: Javascript må være slått på

Om javascript er slått av i nettleseren din, vises kalkulatoren på skjermen, men den virker ikke. Telefonkalkulatoren og Eie/Leie-kalkulatoren er blant de mange som er laget i Javascript. Alle de vanligste nettleserne kan lese javascript uten at det er nødvendig med noen ekstra nedlastinger.

Under valget "Verktøy"-> "Alternativer for internett"->"Sikkerhet" i Internet Explorer kan du ha slått av nettleserens tillatelse til å lese Javascript. Dette er bare tilfelle om du har valgt "Egendefinert" sikkerhet. Det er også tre forhåndsdefinerte sikkerhetsnivåer i Explorer. På det høyeste sikkerhetsnivået kan man få feilmeldinger fra Javascript.

I Netscape Navigator kan man krysse Java og Javascript på og av i skjemaet som finnes under Edit->Preferences->Advanced.

Opera

Den ellers meget elegante norske nettleseren Opera ble tidligere levert med en meget dårlig javascripttolker. Om man skulle skrive scripts for eldre utgaver av Opera, måtte programmererne gå lange og infløkte omveier for å styre unna alle feilene. Det har vi som regel ikke gjort, og svært få av våre javascriptkalkulatorer virker på gamle Opera-nettlesere.

Bare i den aller nyeste Opera-nettleseren, Opera 7, virker javascriptkalkulatorene til DinSide etter hensikten. I Opera 6 vil javascript-kalkulatorene i stedet skrive resultatene til en popup.

Er du Opera-bruker, så oppgradér til Opera 7 her.


Gamle browsere

Hva gjelder eldre utgaver av nettleserne Netscape Navigator og Microsoft Internet Explorer, virker DinSide med de fleste versjoner fra og med generasjon 3. Men noen utgaver av Explorer 3 har en del feil, både når det gjelder Java og Javascript. Oppgrader derfor til siste versjon av Microsoft Internet Explorer, som ved siden av de nyeste Netscape-versjonene er de nettleserene DinSide virker best med.

Netscape er en "privat versjon" av dugnadsprosjektet Mozilla. Nyeste versjon av de to nettleserne er til enhver tid identiske, med unntak av at det følger færre kommersielle funksjoner med Mozilla. Last ned Mozilla herfra.

Mac og Explorer

DinSide flyttet nylig databasen over på en ny plattform. Etter den tid har DinSide virket dårlig på Microsoft Internet Explorer for Apple OS. Vi leter etter feilen, bruk Netscape inntil videre.

Sjeldne operativsystemer kan fuske

Det velsignede med internett, når det virker, er at det virker på tvers av alle operativsystemer. De språkene som brukes av nettleserne slår et hull i veggen mellom Mac og Windows, for eksempel. DinSide skal virke på Macintosh OS og Windows og de fleste alminnelige stormaskinplattformer, som UNIX og Windows NT. Likevel er det rapportert problemer med Netscape Navigator for Solaris (Suns operativsystem) og likeledes med Navigator for Silicon Graphics-maskiner.

Det er ingen enkel løsning på dette - prøv Explorer der denne er tilgjengelig.

Fontene i Macintosh

Apple har vært litt frem og tilbake hva gjelder Java. Noen nettlesere for Macintosh har Apples egenutviklede Javamotor, andre har Sun sin. Den siste fungerer best. Det vanligst rapporterte problemet for Mac-brukere er at det ikke blir plass til tekstene i tekstrutene. Dette kan ikke vi gjøre noe med, og løsningen er å installere en nyere nettleser.

Brannmurer kan stanse Java

Om du har tilgang til internett via et lokalt nettverk, er det gjerne installert en brannmur mellom denne og internett. Brannmuren overvåker all kode som strømmer inn i systemet, for å forsøke å luke ut ubudne gjester, virus og liknende. Noen brannmurer er skeptiske til Java-kode. Om du sitter på et lokalt nettverk og ikke får strømkalkulatoren til å virke, kan du spørre den dataansvarlige om dette kan være problemet.

Om du får feilmelding: Cache-problemet

Får du en javafeilmelding på statuslinjen nederst i nettleservinduet kan dette være årsaken:

Det er et relativt stort arbeid å holde alle kalkulatorene i gang. Nesten daglig blir det foretatt endringer og oppgraderinger et eller annet sted i systemet. Det hender at noen av disse ikke er helt vellykkede, i den forstand at det dukker opp feil. Feilene blir som regel raskt rettet, men har du forsøkt å starte en javakalkulator som inneholdt en feil, kan det hende du ikke blir kvitt den igjen.

Det er nemlig en svakhet i begge de to største nettleserne på markedet, Netscape Navigator og Internet Explorer, at de ikke ser når javakode er endret.

Alle nettlesere lagrer internettinnhold på harddisken din bak din rygg i store, midlertidige filer. Tanken er at du ofte besøker de samme stedene, og at maskinen derfor kan spare nedlastingstid ved å lagre logoer, grafikk og faste elementer lokalt. Hver gang du besøker en side, sjekker nettleseren om den allerede har noen av elementene. Det forkorter nedlastingstiden kraftig.

Om filen er endret siden sist, tar nettleseren vanligvis ned den nye versjonen fra nettet. Slik fungerer det ikke alltid i java, dessverre. Det virker som om nettleserne ikke ser endringer i javakoden.

Prøv dette:

1) Lukk nettleseren. Har du prøvd problemkalkulatoren siden sist du slo på maskinen, bør hele maskinen restartes.

2) I Internet Explorer 3 og 4, gå til Vis->Alternativer for internett->Generelt. I Explorer 5 ligger dette under menyvalget Verktøy.

I Netscape Navigator finnes valgbryterne under Edit->Preferences->Advanced->Cache.

3) Trykk på knappen Slett i Internet Explorer, og slett alle midlertidige internettfiler. Trykk på knappene Clear Memory Cache og Clear Disk Cache i Netscape.

4) Prøv strømkalkulatoren nå. Kanskje det har hjulpet.

Om skjermbildet "fryser": For lite systemressurser?

Javakalkulatorene er i seg selv ikke så store, men før de kan kjøres må Java-tolkeren ("den virtuelle java-maskinen") lastes ned i internminnet (RAM). Har du flere andre vinduer åpne, må du regne med at du ikke klarer å kjøre javakalkulatorene med under 16 MB internminne. Minst 32 MB er nok å foretrekke.

Det foregår omfattende regneoperasjoner inne i kalkulatorene. Hvor raskt disse utføres, kommer også an på prosessorhastigheten. Vi har forsøkt å kjøre DinSide på eldre windows-maskiner. Det går, men det går ikke fort.

Send oss en melding

Feilene som er beskrevet over er rent tekniske. Naturligvis kan våre kalkulatorer også regne galt eller inneholde gale opplysninger i veiledningstekster etc. Når dette er tilfellet, eller rådene ovenfor ikke hjelper, så benytt skjemaet her.

Feilmeldingsskjema          
Går pr. epost til DinSide. Velg/fyll ut relevante felter.

Hvilken applikasjon/kalkulator skaper problemer?

Problemets art:

Ditt operativsystem:

Din nettleser:


Din tilkobling til internett:

Beskriv eventuelt problemet her:

Din epostadresse (om den avviker fra
avsenderadressen du bruker nå):