DinSides lesere handler ikke hvor som helst, skal vi tro debattene. <i>Foto: Elisabeth Dalseg</i>
DinSides lesere handler ikke hvor som helst, skal vi tro debattene. Foto: Elisabeth DalsegVis mer

Hva er din favorittbutikk?

I dag spør vi: Hvilken butikk handler du helst i? Og hvor handler du egentlig mest?

Het potet

Denne uken har vi hatt en debatt gående her på DinSide Økonomi det er lenge siden vi har sett maken til. Tema? Norske forbrukere sier nei til Lidl.

Litt senere kunne vi melde at den tyske lavprisbutikken gjør det bedre i Danmark, og debatten fortsatte.

Vi har til og med måttet gripe til Donald-sensur. (Fjerne eller skrive om skjellsord fra "din #¤%&/() idiot" til "din slemming".) Det er heldigvis ikke så ofte vi må gjøre det. Men hvor og hvordan vi nordmenn bruker våre svarte oljepenger på mat, er tydeligvis noe mange har et lidenskapelig forhold til.

Men handler vi som vi preker?

Favoritt

Hvor handler du helst? (Avsluttet)
Rema 1000(23%) 474
Meny(17%) 353
Coop Obs!/ Prix(12%) 239
Kiwi(10%) 193
Coop Mega(7%) 152
Lidl(6%) 132
Ica(6%) 121
Den som er nærmest(6%) 118
Bunnpris(3%) 63
Rimi(3%) 57
Spar(2%) 50
Innvandrerbutikk(2%) 42
Lokal kjøpmann(2%) 37
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Hva vi sier og hva vi gjør

Hvor vi sier vi helst vil handle, og hvor vi faktisk legger igjen pengene våre, er ikke nødvendigvis det samme stedet.

I dag spør vi: Hvor handler du helst? Og, med hånden på hjertet: Hvor handler du egentlig? Gi din stemme i begge avstemningene til høyre!

Differensiert kjøpsmønster

Når det er lørdag, og vi har fri og god tid, foretrekker undertegnede å handle på den gode gamlemåten: Alle de kjedelige tingene (vaskemidler, mel, sukker, knekkebrød, frokostblanding etc.) handles inn i en vanlig dagligvarebutikk. Den kan gjerne være billig og stygg. Med ukjente merkevarer.

Når det kommer til ferskvare løper jeg gjerne byen rundt for å finne butikken med det riktige utvalget, de hyggelige medarbeiderne, og den gode kvaliteten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Krydder kjøpes i delikatessebutikker eller i innvandrerbutikker (det ene utelukker forresten ikke det andre). Her kjøper journalisten også grønnsaker, olivenolje, og "fremmed" mat, som spansk pølse, italiensk skinke, fransk ost og asiatiske sauser. Brødet kjøpes på det lokale speltbakeriet. Kjøttet har vi en glad slakter til, og ja, vi reiser over halve byen for å komme til den riktige fiskehandleren når vi skal ha ordentlig fisk til middag.

Helt ærlig nå:

Hvor handler du mest? (Avsluttet)
Rema 1000(28%) 223
Coop Obs! / Prix(14%) 110
Kiwi(9%) 73
Meny(9%) 71
Ica(6%) 49
Den som er nærmest(6%) 45
Coop Mega(5%) 42
Lidl(5%) 39
Bunnpris(5%) 37
Rimi(5%) 37
Spar(3%) 24
Lokal kjøpmann(3%) 24
Innvandrerbutikk(3%) 23
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Den travle sannheten er dessverre en helt annen. Fjordland, Findus, Toro og Stabburet er travle prinsessers beste venner. Det plukkes opp på Kiwi på hverdagene (nærbutikken som er åpen lengst) eller 7-11/Deli de Luca eller Bunnpris når vanlige butikker er stengt.

Og det er her den største delen av kjøleskapets innhold stammer fra. Uten at en helt husker hvor og når det kommer fra. Det bare er der. Men siden denne opplevelsen ikke oppleves positiv, og mer som nødvendig, blir den en slags fortrengt. Det skal jeg være den første til å innrømme.

Mangochutneyen, pateen, den grønne og røde curry pasten, pata negro-skinken og olivenoljen derimot vet vi nøyaktig hvor kommer fra. Og når det ble kjøpt inn. Spør du oss hvor vi handler, vil du altså få en lang liste av rare steder.

Hvilken valuta er mest dyrebar for deg?

Når handelen er god, føles det som maten smaker bedre. Illustrasjonsfoto: Inga Holst
Når handelen er god, føles det som maten smaker bedre. Illustrasjonsfoto: Inga Holst Vis mer


Siden tid står høyere i kurs enn kronen, velger vi stort sett det nærmeste alternativet. Pris og utvalg kommer langt ned på listen. Har man både tid og penger, går man etter de hyggelige opplevelsene. Og er det penger det skorter på: Klart vi handler billig? Seriøst?

Hadde Lidl ligget i umiddelbar nærhet, hadde jeg nok helt sikkert handlet der. Hvem har ikke lyst til å spare penger på de kjedelige innkjøpene? Samt kanskje til og med oppdage en svinebillig tysk delikatesse? Det kan jo hende?

Noe særlig mindre hyggelig enn å krangle seg gjennom en Brustad-bunnpris med femogseksti andre på en søndag kan det da umulig være? Hva synes du? Diskuter under, eller gi din stemme i begge avstemningene til høyre.