Idretter preget av fart og akrobatikk har høyere risiko enn utholdenhetsgrenene. Foto: All Over Press
Idretter preget av fart og akrobatikk har høyere risiko enn utholdenhetsgrenene. Foto: All Over PressVis mer

Hva er den farligste vinteridretten?

Norsk ekspert gir sin dom.

Hvor mange ganger har hjertet ditt hoppet over noen slag under en OL-sending den siste uken? Eller har du kanskje satt kaffen i halsen? I mange av vinteridrettene går det virkelig fort unna, og det føles ofte som ulykkene og skadene er bare hundredeler av sekunder unna.

Noen ganger går det dessverre ordentlig galt. For halvannen uke siden døde en georgisk aker da han var på trening. Han traff en stolpe i 145 kilometer i timen. Dette var den første dødsulykken i vinterolympisk historie, mens det har vært to dødsfall i sommer OL: En maratonløper døde i 1912 og en syklist døde i 1960, ifølge Forskning.no.

Heldigvis hører dødsfall sjelden til de olympiske leker, men skader og ulykker er derimot ikke uvanlig. Men hvilken vinteridrett er egentlig farligst?

Nederst i artikkelen kan du lese om hvilken vinteridrett som trolig er den tryggeste.

Og dette sier man er verdens farligste idrett

Deg og idrettsskader

Har du noen gang pådratt deg selv en indrettsskade? (Avsluttet)
Ja, men jeg er fin igjen nå.(46%) 73
Tja, hvis man kan kalle det for en idrettsskade. Det var ikke så veldig alvorlig. (23%) 36
Ja, jeg er ute av spill nå.(16%) 26
Aldri.(15%) 24
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Idrett med fart og akrobatikk

Professor Roald Bahr, som leder for Senter for idrettsskadeforskning ved Norges idrettshøgskole, sier idretter som er preget av fart og akrobatikk er mer risikofulle enn utholdenhetsgrener.

- Hopping har høyere risiko enn langrenn, men vesentlig lavere risiko enn alpine grener, sier han til Forskning.no.

Han legger til:

- Årsaken er at utforløperen har større hastighet enn hopperen når han faller. En hopper har fart på 90 km/timen på hoppkanten og der han lander er det flatt og fint. En utforkjører kan ha mer enn 140 km/t når han ramler, og som kjent er en utforbakke som regel langt fra slett, forklarer Bahr.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Varm opp og unngå skader

Hode og kne

Alpintutøvere får som regel kne- og hodeskader når de faller, men det er egentlig ingen grenser for hvor man kan skade seg når man ramler ned en bakke i stor fart, ifølge Bahr.

Les på Aftenposten.no: Airbag skal hindre skader i idrett

Når det gjelder aking og bob sier Bahr at fysiske sikringstiltak er det som mest effektivt kan benyttes for å unngå alvorlige skader.

- En ake-/bobbane bør være sikret som på tivoli; det bør være en enkel sak å sikre banen slik at det ikke er mulig å fly ut av banen selv om man mister kontrollen, sier Bahr, og minner om at utfordringen med banen i Vancouver har vært at den er utrolig rask. Den oppnår en rekordhastighet på 154 km i timen, som er 10 km raskere enn den gamle rekordfarten.

For kul til å kjøre uten hjelm?

Dette er den verste idretten

Men selv om du tenker at det er Anders Jakobsen eller Aksel Lund Svindal som er mest risikoutsatt, og du anspenner deg selv mest når disse gutta er i aksjon, er det ishockey som er den verste idretten av dem alle.

- Ishockey er uten tvil den farligste av de lagidrettene vi driver mest med i Norge, slår Bahr fast, for idretten gir mest alvorlige og langvarige skader.

Men det er ikke de mange slåsskampene vi ser som er årsaken til ulykkene, men kollisjoner med andre spillere og med vantet i høy hastighet.

Samtidig legger Bahr til at det er vanskelig å sammenligne skader og risiko på tvers av idrettene.

- Vi må finne studier gjort med like metoder og samme definisjoner. Det finnes ikke for alle idrettsgrener. Særlig er det vanskelig å sammenlikne individuelle grener og lagidretter, forklarer Bahr, men legger til at for lagidrett viser flere studier at ishockey er en farlig idrett, og at idretten gir om lag tre ganger så mange skader som fotball.

Ishockey skader også hørselen

Fotball mer skader enn alpint

Men fotball er så langt ifra friskmeldt, for idretten gir mer skader enn alpint.

- I de alpine grenene er det omtrent 0,3 skader per utøver per sesong. Men sammenligner vi på tvers av alle grener, gir fotball flere skader. I fotball er det omtrent to skader per eliteutøver per sesong, hvis man definerer en skade som en som gjør at utøveren ikke kan trene i minst en dag etterpå, sier Bahr.

Skadeomfanget er imidlertid høyere i alpint enn i fotball, hvor det ofte bare dreier seg om småsmeller.

- Likevel er risikoen for alvorlige skader noe høyere i fotball enn alpint, siden totalrisikoen er så mye høyere, sier Bahr.

I fotball dreier det seg ofte om kne- og ankelskader, samt strekkskader på baksiden av låret og lyskestrekk. Men også i fotballverdenen ser man hodeskader.

Fotball er også den idretten som gir mest idrettsskader i Norge blant amatørutoverne. Idrettsskader utgjør cirka 17 prosent av alle personskader i Norge. Fotball har den høyeste andelen med 33 prosent av alle skader og håndball med 12 prosent, ifølge nettsidene til Senter for Idrettskadeforskning, klokavskade.no.

At disse idrettene topper statistikken er ikke fordi de nødvendigvis er mer risikofylte enn andre, men like mye fordi de er de mest populære idrettene i Norge.

Slik skades spillerne

Tryggeste idretten

Og lurer du på hva som er den tryggeste idretten, kan Roald Bahr forteller at det trolig er curling.

- Men det går sikkert an å dette på isen og pådra seg hjernerystelse der også, avslutter han.

I Vancouver foregår for første gang skaderegistrering av utøverne på tvers av idrettsgrener og disipliner, skriver Forskning.no. Her er Senter for idrettsskadeforskning involvert.