<strong><B>TRIPPELTEST:</strong> </b>Vi har testet mCash, MobilePay og Vipps opp mot hverandre. Lite skiller de to sistnevnte, men én av dem er likevel det beste valget. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
TRIPPELTEST: Vi har testet mCash, MobilePay og Vipps opp mot hverandre. Lite skiller de to sistnevnte, men én av dem er likevel det beste valget. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Hva er best av Vipps, mCash eller MobilePay?

Vi har testet betalingsappene. Og det er ikke den beste som vinner.

Publisert
Sist oppdatert

Dere har vært ute og spist, og etter å ha tatt regninga skylder vennene dine deg flere hundre kroner hver.

Men kontanter har du lite lyst på, og overføring i nettbanken vet du dessverre altfor godt at de kommer til å bruke ukesvis på. Løsningen kan være en betalingsapp, men hvilken skal du velge?

Dinside har testet DNBs Vipps, Danske Banks MobilePay og BN Banks samarbeidspartner mCash for å kåre den beste.

Uansett hvilken du velger er det noen kjappe ting du bør være klar over:

 • Poenget med appene er å enkelt sende penger til venner du har i kontaktlista, eller til folk du får telefonnummeret til.
 • Du og den du sender penger til må bruke samme app. Med unntak av mCash, hvor du kan overføre penger til et kontonummer.
 • Pengene kommer ikke på kontoen din raskere enn ved bruk av nettbank. Men er både du og mottaker kunde i banken som står bak appen, skal det gå ganske umiddelbart. Det er ingen krav om at du bruker en spesiell bank for å bruke appene.
 • Appene er testet på Android, men er mer eller mindre identiske på iPhone. Alle unntatt mCash er også tilgjengelig på Windows Phone.
LES OGSÅ: Dagens appjungel kan forsvinne – nå skal appene snakke med hverandre

<strong><b>ENKELTE FORSKJELLER:</strong> </B>Registreringen hos mCash er mer komplisert lagt opp enn MobilePay sin. Og mCash blander engelsk og norsk på en uheldig måte. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
ENKELTE FORSKJELLER: Registreringen hos mCash er mer komplisert lagt opp enn MobilePay sin. Og mCash blander engelsk og norsk på en uheldig måte. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Runde #1: Komme i gang

<strong><b>ÆSJ:</strong> </B>Mange hater kontanter, med gode grunner. Betalingsapper kan bidra til litt mindre av det. Foto: OCONELL / NTB SCANPIX
ÆSJ: Mange hater kontanter, med gode grunner. Betalingsapper kan bidra til litt mindre av det. Foto: OCONELL / NTB SCANPIX Vis mer

Alle de tre appene har ganske lik registreringsprosess etter du har lastet ned selve appen:

 1. Du skriver inn telefonnummeret ditt og får en SMS med en registreringskode. Denne skrives inn i appen for å bekrefte at du er deg.
 2. Appene trenger også informasjon som navnet ditt, fødselsnummer og e-post-adresse.
 3. Så legger du til betalingskortet du vil knytte opp mot appen, med kortnummer, utløpsdato og CVC-kode.
 4. Da gjenstår bare å lage en PIN-kode som du bruker for å identifisere deg når du åpner appen.

Dette høres kanskje omfattende ut, men registreringen tar ikke mer enn et par minutter og er ganske smertefri. Du kan også bli bedt om å identifisere deg med BankID om du for eksempel vil overføre større beløp.

Bare mCash skiller seg ut som mer komplisert. Du opererer med en mCash-konto i tillegg til betalingskortet du har lagt inn. Penger du mottar havner på denne kontoen. For å få dem over på din vanlige konto, må du overføre dem dit inne i appen. Dessuten må du velge mellom å være mCASH Start- eller mCASH Pluss-kunde. Resultatet blir forvirrende og tungvint, og står ikke stil med poenget bak disse appene: At ting skal være enkelt og raskt.

Rundens vinner: Vipps og MobilePay

LES OGSÅ: - Det er naturlig å tenke «heller sent, men godt». Men jeg antar at vi er enige om at dagens situasjon er mer «sent og dårlig»

Runde #2: Vennebetalinger

Appene skal først og fremst la deg betale venner, ofte kalt en vennebetaling. Appene løser dette ganske likt, og forskjellen ligger først og fremst i designet.

<strong><b>VIPPS:</strong> </B>Enkelt og pent lagt opp. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
VIPPS: Enkelt og pent lagt opp. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis merVipps:

 1. Appen som møter deg etter PIN-koden er minimalistisk, og viser deg først og fremst bare siste bevegelser og et pluss-tegn som betyr å starte en ny betaling.
 2. Du velger en kontakt i kontaktlista di, og får raskt vite om personen også har Vipps.
 3. Du skriver inn beløp, en liten melding og «vippser» avgårde pengene. Du kan også sende meldinger uavhengig av betalingene, og alt samles i en SMS-aktig tråd.
Sender du penger til noen som ikke har Vipps, sier appen bare at betalingen er vellykket, mens mottaker får en tekstmelding som ber dem laste ned appen. Vipps burde advart bedre mot at mottakeren ikke mottar pengene uten videre. Registrerer ikke mottaker seg innen 10 dager, får du pengene tilbake.

LES OGSÅ: «Derfor trenger du ikke betalingstjenesten Vipps»

<strong><b>MCASH:</strong> </B>Også her blander appen språkene, som gir den et uproft preg. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
MCASH: Også her blander appen språkene, som gir den et uproft preg. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis merMobilePay:

 1. Inn med PIN-kode, og rett på sak: Appen går rett i betalingsmodus, og ber deg taste inn beløp og velge en mottaker.
 2. Du får ikke beskjed om mottakeren har MobilePay før du har gjort alt klart for betalingen. Dette burde komme opp tidligere.
 3. Nå gjenstår det bare å skrive inn en melding og bekrefte betalingen. Du får en fin kvittering du kan dele, om du vil bevise at pengene faktisk ble sendt.
Har ikke mottakeren MobilePay får du opp får du spørsmål om du vil sende mottakeren en SMS om å registrere for å motta pengene. Registrerer ikke mottaker seg innen 30 dager, blir pengene dine igjen. En vel rundhåndet frist, synes vi.

LES OGSÅ: - MobilePay har blitt en kjempesuksess i Danmark, med 2,5 million brukere

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.mCash:

 1. Etter PIN-koden møter «tidslinjen» deg. Her ligger det historikk og nyheter fra mCash, som at de nå har en innsamlingsaksjon for Syria-flyktningene. Potensielt interessant og nyttig, men ikke spesielt innholdsrikt for øyeblikket.
 2. For å betale velger du «Overføring», taster inn beløp og velger mottaker fra kontaktlista. Hvorvidt mottakeren faktisk har mCash får du aldri vite noe om. mCash støtter også betaling direkte til et hvilket som helst kontonummer, som er et stort pluss.
 3. Skriv inn en melding, sveip og betal.
Sender du penger til et telefonnummer som ikke har mCash, og dermed ikke kan ta dem i mot uten å selv regstrere seg innen tre dager, får du ikke vite noe om dette. Hverken før, under etter etter «betalingen». Dette er altfor dårlig.

Rundens vinner: MobilePay

LES OGSÅ: Slik betaler du vennene dine uten betalingsapper

<strong><b>GRATIS:</strong> </B>Etter at MobilePay kom på markedet kutta de andre ned på prisene. Nå er det enten gratis, eller en lite prosentdel av større beløp hos Vipps. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
GRATIS: Etter at MobilePay kom på markedet kutta de andre ned på prisene. Nå er det enten gratis, eller en lite prosentdel av større beløp hos Vipps. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis merRunde #3: Priser og maksbeløp

Appene er ikke beregnet for bilkjøp og store summer. Derfor har de relativt lave maksgrenser for hvor mye du kan betale, og Vipps krever én prosent av beløpet når du skal betale mer enn 5.000 kroner.

 prismaksbeløp
Vippsgratis, 1% over 5.000 kr10.000 kr/uke, 100.000/år
mCashgratis14.500 kr/måned
MobilePaygratis3.500 kr/dag, 22.000/år


Rundens vinner: mCash

TEST AV VALYOU: - I praksis er mobilbetaling i butikk bare et artig partytriks

Runde #4: Andre funksjoner

Vi fokuserer på vennebetaling, men noen kan mer enn dette, også. Spørsmålet er om dette bare er positivt.

<strong><b>KAN ÉN TING:</strong> </B>Vipps har nå bare et plussikon, som lar deg betale. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
KAN ÉN TING: Vipps har nå bare et plussikon, som lar deg betale. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis merVipps:
DNBs app har absolutt færrest funksjoner. Den skal brukes til vennebetaling, og det er sågar det eneste den kan gjøre. Men den gjør det til gjengjeld bra.

<strong><b>KAN LITT MER:</strong> </B>MobilePay lar deg be om penger, og dele opp regninger. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
KAN LITT MER: MobilePay lar deg be om penger, og dele opp regninger. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis merMobilePay:
Appen lar deg betale, be om betaling eller dele regninger, som blir en blanding av de to første. Å kunne be folk direkte om penger er kjekt, og absolutt et pluss. MobilePay skal også få betaling i butikk i oktober, og selveste Rema 1000 skal være på kundelista.

<strong><b>KAN MASSE:</strong> </B>mCash lar deg betale til kontonumre og i butikker og nettbutikker. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
KAN MASSE: mCash lar deg betale til kontonumre og i butikker og nettbutikker. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mermCash:
mCash kan mest. Som vennebetaling med både telefon- og kontonummer, be om penger og betale via QR-koder. Sistnevnte kan brukes av alt fra nettbutikker til loppemarkeder, men brukes av pent få, med hederlige unntak som Bunnpris.

Mange funksjoner har sine fordeler, men det har også sine ulemper: Brukervennligheten blir ofte bedre jo mindre man kan, og lider derfor under mCash sine mange muligheter. MobilePay treffer et sted midt mellom Vipps og mCash, og i vår bok midt i blinken.

Rundens vinner: MobilePay

LES OGSÅ: Tror ikke mobilbetaling tar av i Norge før 2020

<strong><b>Å, NEI:</strong> </B>Det er slike tekstmeldinger du vil unngå. Har ikke mottaker samme app som deg, må hun først laste den ned og registrere esg. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
Å, NEI: Det er slike tekstmeldinger du vil unngå. Har ikke mottaker samme app som deg, må hun først laste den ned og registrere esg. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Runde #5: Antall brukere

Som vi gjentar til det kjedsommelige: Skal du enkelt og raskt sende penger med et mobilnummer må både sender og mottaker bruke samme app.

Hvilken bruker du mest? (Avsluttet)
Vipps(42%) 3521
MobilePay(35%) 2947
Ingen av dem(18%) 1515
mCash(5%) 402
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Dermed får vi ett svært viktig kriterium til: Hvor stor er sjansen for at andre allerede bruker appen?

MobilePay vil ikke gå ut med noen tall. mCash sier til Dinside at de har 86.000 aktiverte brukere, mens bare 30.000 har gjennomført en betaling – 10.000 sist måned. Vipps banker derfor konkurrentene ned i støvlene: Appen skryter av over 500.000 aktive brukere.

DNB har brukt millioner av kroner på markedsføring, og på sjakktrekket å hamre verbet «vippse» inn i det norske språk. Vi har allerede hørt folk bruke det uten et fnugg av ironi. Og ingenting tyder på at DNB skal miste forspranget sitt med det aller første.

Rundens vinner: Vipps

LES OGSÅ: Så bra fungerer klokkebetaling med Apple Watch og Pay

<strong><b>FORVIRRENDE:</strong> </B>Vi skulle gjerne sett at alle betalingsapper kunne snakke med hverandre, men slik er det ikke. I alle fall ikke ennå. Derfor må du og vennene dine ta et valg. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
FORVIRRENDE: Vi skulle gjerne sett at alle betalingsapper kunne snakke med hverandre, men slik er det ikke. I alle fall ikke ennå. Derfor må du og vennene dine ta et valg. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Og vinneren er...

Det viktigste i denne testen er at du raskt og enkelt kan betale vennene dine. Da er det «dessverre» ikke bare hvor god appen er som teller, men også hvor mange som har den allerede.

<strong><b>BEST I TEST:</strong> </B>Appen Vipps fra DNB.
BEST I TEST: Appen Vipps fra DNB. Vis mer


Så mens MobilePay i våre øyne er den aller beste appen, vil Vipps likevel være det beste valget av betalingstjeneste. Med Vipps når du flest, med en robust og god app.

mCash skiller seg fra mengden på både godt og vondt, og preges av at den prøver å være en plattform for langt mer enn vennebetalinger. Til bruken vi vektlegger i denne testen, blir mCash for komplisert og forvirrende til å anbefales.

Vipps blir derfor testens vinner. For noen ganger handler det ikke bare om å være best, men også størst.

LES OGSÅ: Alt om mobilbetaling får du her på Dinside!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer