Hva, en nordmann?

- Hei, jeg ringer fra Norge og har lyst til å forsikre bilen min hos dere. Hva skal til?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

- Dette har jeg aldri opplevd før, sa Ingrid Olson fra Volvia, men gi meg først ditt personnummer.

Hindring nr. 1 er overkommelig

Å komme med sitt norske personnummer var det dessverre liten hjelp i. Volvia ville ha et svenskt ett.

For oppfinnsomme nordmenn er imidlertid dette et overkommelig problem.

I Sverige er det nemlig mulig å få et såkalt "samordningsnummer", et slags personnummer light. Samordningsnummeret utstedes til personer som ikke er registrert som svenske statsborgere.

Skal du opprette en bankkonto, skaffe deg et svensk førerkort, eller betale skatt i Sverige vil du altså få tildelt et samordningsnummer.

Hindring nr. 2 ødelegger alt

- Og så må vi få bilens svenske registreringsnummer, fortsatte Olson.

Det har vi ikke, messet undertegnede for siste gang. Spørsmålet var om vi kunne forsikre vår norskregistrerte bil hos dere.

- Nei, det går nok ikke, sier Olson, etter å ha undersøkt saken nærmere. Vi forsikrer kun biler som er registrert i Sverige, avslutter Olson.

Og det var det.

Selv om vi på papiret har mulighet til å forsikre bilene våre i et hvilket som helst EU-land, er det dessverre tilnærmet umulig i praksis.

Nordmenn som bor i Norge kan nemlig ikke kjøre svenskregistrerte biler i gamlelandet uten å måtte betale både toll, engangsavgift og merverdiavgift.

Papirregler

At EUs forsikringsdirektiver gir deg visse rettigheter, innebærer altså ikke at de også forplikter de private selskapene til å ta deg som kunde.

Også Trafikförsäkringsföreningen i Sverige bekreftet dette:

- Selskapene kan si nei til deg som kunde, dersom de f.eks. begrunner dette ut fra økte merkostnader, eller manglende administrative rutiner sier Persson. Og dette går ikke bare ut over nordmenn.

Også for svensker som bruktimporterer tyske biler har den svenske forsikringsbransjen vært kritisk.

Faktisk har det vært så strengt at bilene kun har fått midlertidige forsikringer i Sverige, inntil de har blitt omregistrert.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!