Hva bør man studere?

Søke på studier 15. april? Sjekk hvilke yrker som kan sikre deg jobb i fremtiden.

<b>USIKKER PÅ JOBBVALG?</b> Det lønner seg ifølge ekspertene å ta utdanning, enten høyere utdanning eller fagbrev. Og innen noen bransjer er jobbmulighetene ekstra store. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
USIKKER PÅ JOBBVALG? Det lønner seg ifølge ekspertene å ta utdanning, enten høyere utdanning eller fagbrev. Og innen noen bransjer er jobbmulighetene ekstra store. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søknadsfristen til høyere utdanning nærmer seg med stormskritt, men slett ikke alle vetat de vil bli sykepleier, jurist eller fysioterapeut.

Gjelder dette deg, samtidig som du ønsker å velge et yrke med gode sjanser for å få jobb etter endte studier?

Vi har spurt tre eksperter om hvilke yrker de vil advare mot, og hvilke det kan være smart å velge med tanke på framtidens arbeidsmarked.

LES OGSÅ: Slik bedrer du jobbsjansene dine

Høyere utdanning lønner seg

Én ting er samtlige eksperter vi har snakket med, enige om: Det blir stadig viktigere med høyere utdanning, generelt. Samtidig er det større konkurranse innen enkelte retninger.

STØRRE RIFT OM JOBBENE: Seniorrådgiver Johannes Sørbø i NAV ser en tydelig trend i jobbmarkedet. Foto: NAV
STØRRE RIFT OM JOBBENE: Seniorrådgiver Johannes Sørbø i NAV ser en tydelig trend i jobbmarkedet. Foto: NAV Vis mer


- Vi ser at det er noe større konkurranse om jobbene blant folk som tar humanistiske fag, samfunnsvitenskap og økonomi og administrasjon, og framskrivinger tyder på at konkurransen om jobbene her vil kunne bli enda sterkere framover, sier Johannes Sørbø, seniorrådgiver i NAVs utredningsseksjon.

Også kompetansedirektør Are Turmo i NHO ser liknende tendenser.

- For kandidater med høyere utdanning har det lenge vært en trend at studenter innen humanistiske fag bruker lengre tid på å komme ut i relevant arbeid etter endt utdanning, sier han. Han legger til at det i Norge er relativt mange, sammenliknet med mange andre land, som velger ulike samfunnsfag.

- En del studenter kan derfor møte utfordringer med å få relevant jobb fordi tilbudet blir større enn etterspørselen, sier Turmo.

Dette betyr ifølge Sørbø ikke nødvendigvis at du må regne med arbeidsledighet om du studerer noen av disse fagene. Generelt er arbeidsledigheten lav blant høyt utdannede, og velger man en av de nevnte retningene, må man kanskje begynne i en jobb som ikke er så relevant i forhold til utdanningen man har tatt.

LES OGSÅ: Bør du droppe smilefjeset i jobb-e-posten?

Bør jeg droppe ingeniøryrket?

Som kjent er ingeniører, spesielt innen oljebransjen, utsatt på dagens arbeidsmarked, og i slutten av mars var det stor økning av arbeidsledige både i Rogaland og innen ingeniøryrket.

Betyr dette at det å velge ingeniøryrket kan være risikabelt? Ikke nødvendigvis.

VIKTIG MED REALFAG: Sier konsernsjef Maalfrid Barth i Manpower Group. Foto: MANPOWER GROUP
VIKTIG MED REALFAG: Sier konsernsjef Maalfrid Barth i Manpower Group. Foto: MANPOWER GROUP Vis mer


Konsernsjef Maalfrid Brath i Manpower Group påpeker at teknologi vil bli stadig viktigere fremover. Og selv om teknologien fjerner noen jobber, gir den også mange arbeidsplasser til dem som kan styre teknologien. Utviklingen av roboter og ny teknologi vil kreve mennesker med realfagskompetanse, sier hun til Dinside.

Samtidig understreker NHO at det er viktig å evne å se forbi den konjunkturen vi er inne i nå.

- Det er fortsatt stor etterspørsel i våre bedrifter etter kandidater med kompetanse innen teknologi og naturvitenskap. Det er nedbemanning i noen regioner, men den nasjonale etterspørselen etter ingeniører er fortsatt stor, sier han, og viser til at 4 av 10 bedrifter etterspør ingeniører og teknologer i de neste fem årene.

- Når det gjelder oljeingeniører spesielt, må vi ha flere tanker i hodet samtidig. Norge trenger denne typen kompetanse framover samtidig som vi satser ytterligere på å øke kompetansen mot grønne næringer, sier Turmo.

Johannes Sørbø i NAV understreker også behovet for ingeniører i andre bransjer, og blant annet kommunene har ifølge Sørbø lenge sagt at de sliter med å få tak i ingeniører.

- Jeg tror med andre ord fortsatt at ingeniør- og realfagsstudier er gode yrkesvalg.

Yrkene som vil forsvinne

SYKEHUS-ROBOT: Denne roboten har tatt over for 15 såkalte portører på Ahus. Foto: AHUS
SYKEHUS-ROBOT: Denne roboten har tatt over for 15 såkalte portører på Ahus. Foto: AHUS Vis mer


Én av årsakene til at høyere utdanning kan lønne seg, er rett og slett at enkelte jobber, mange av dem som ikke krever høyere utdanning, vil forsvinne de nærmeste årene, noe Dinside også har omtalt tidligere. Enkelte arbeidstakere er allerede erstattet av roboter.

- Eksempler på jobber som det kan bli færre av er butikkmedarbeidere, lagermedarbeidere, kontor- og regnskapsmedarbeidere og andre rutinepregede jobber der teknologi og roboter kan erstatte mennesker, nevner Brath i Manpower Group som eksempler på yrker som står i fare.

Yrker innen utdanning og helse

Samtidig er det noen yrkesvalg som er gjentatt til det kjedsommelige som eksempler på yrker hvor det vil bli behov for mange arbeidstakere fremover.

- Vi blir stadig eldre, og vil bli truffet av en eldrebølge om svært få år, og antall personer over 67 år vil fordoble seg i tiden fram til 2040. Dette får flere konsekvenser for arbeidslivet. Blant annet vil det bli behov for mange flere hender innen helse, sier Barth, og får støtte fra Sørbø i NAV.

Hva avgjør hvilket studie du velger?

(Avsluttet)
Hva du har lyst til å bli(58%) 566
Hva som vil sikre deg jobb i fremtiden(42%) 413
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Når det gjelder trygge utdanningsvalg er jo sykepleier og helsefaglige utdanninger et godt eksempel. Her er det til dels stor mangel på arbeidskraft allerede i dag og svært lav ledighet. I og med at vi blir langt flere eldre i Norge i årene som kommer vil også behovet for helsetjenester øke, og dermed også for helsepersonell.

Både han og Turmo i NHO trekker dessuten frem læreryrket som en trygg utdanning med svært lav ledighet.

Smart å ta fagbrev

Er du ikke interessert i høyere utdanning, men drømmer om å ta fagbrev, er heller ikke det et dumt valg.

- Fortsatt er yrkesfaglærte den kompetansen norske og globale arbeidsgivere sier det er vanskeligst å få tak i. Denne yrkesgruppen vil derfor være etterspurt, også i årene fremover, sier Maalfrid, som oppfordrer de unge om å velge yrke etter interesse, men samtidig tenke på om det er behov for yrket man velger, i et lengre perspektiv.

Her nevner Sørbø industrifag, bygg og anlegg og helsefag som eksempler på bransjer hvor det er behov for personer med fagbrev i Norge.

LES OGSÅ: Slik skriver du et formelt brev

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!